Petrašiūnų vandenvietėje - milijoninės investicijos


2004-06-11
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Petrašiūnų vandenvietėje - milijoninės investicijos

Nuo kitų metų pabaigos bendrovė “Kauno vandenys” žada pagerinti gyventojams tiekiamo geriamojo vandens kokybę  

Vakar Petrašiūnų vandenvietėje prasidėjo vandens kokybės gerinimo įrenginių statyba. Bendrovės “Kauno vandenys” vadovai tikisi, kad jau kitų metų pabaigoje naujieji įrenginiai pradės veikti. Šio projekto vertė - beveik 5 milijonai eurų.  

Gyventojai nepatogumų nepajus  

Bendrovės generalinis direktorius Vilius Burokas sakė, kad dėl naujųjų įrenginių statybos gyventojai nepatogumų nepajus, nes visi darbai vyks palaipsniui. Šį objektą stato Kauno bendrovės “Požeminiai darbai” ir Švedijos kompanijos “Malmberg Water” konsorciumas.

“Populiariai kalbant, naujieji įrenginiai iš vandens pašalins priemaišas, nuo kurių vamzdynuose susidaro nuosėdos. Dabar kartais iš vandens čiaupų bėga juodas ar rudas vanduo. Tai būna retai, tačiau vis dėlto kyla nepatogumų. Pastačius šiuos įrenginius problemos neliks”, - teigė V.Burokas.  

Derinasi prie Europos Sąjungos reikalavimų  

Simbolinę kapsulę naujų įrenginių vietoje vakar įmūrijo Kauno vicemeras Kazimieras Kuzminskas ir Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis. Specialistų teigimu, įgyvendinus šį projektą, per parą bus galima išvalyti apie 32 tūkstančius kubinių metrų vandens. Jo kokybė atitiks visus Europos Sąjungos direktyvų reikalavimus.

Petrašiūnų vandenvietės modernizavimas yra 240 milijonų litų vertės projekto dalis. “Kauno vandenys” taip pat planuoja tinklų plėtrą bei rengiasi statyti biologinio valymo įrenginius.

“Petrašiūnų projektas pradėtas rengti vėliausiai, tačiau jau įgyvendinamas. Konkursas buvo skelbtas mūsų bendrovės ir Savivaldybės, todėl pavyko išvengti Aplinkos ministerijos biurokratų”, - sakė V.Burokas.  

Kompromisas pasiektas  

“Kauno diena” rašė apie Aplinkos ministerijai pavaldžios institucijos vilkinimą pradėti biologinių valymo įrenginių statybą. Miesto vadovai net viešai prabilo apie galimą korupciją ir bandymus bet kokiais būdais stabdyti į Kauną ateinančias investicijas.

Tačiau šią savaitę Kauno meras Arvydas Garbaravičius susitiko su aplinkos ministru Arūnu Kundrotu ir, atrodo, rado bendrą kalbą. Konkurso vertinimo procedūras užbaigs senoji komisija, į kurią Aplinkos projektų valdymo agentūra deleguos du ekspertus, neturinčius balso teisės. Prieš tai miesto vadovai buvo informuoti, kad rengiamasi sudaryti naują komisiją. Kauno vadovo teigimu, per pokalbį su ministru rastas abi puses tenkinantis variantas.