Nutrūkusio skrydžio gėla


2004-04-24
Daiva VALEVIČIENĖ
Nutrūkusio skrydžio gėla

Tragiškas įvykis Aleksoto aerodrome nusinešė dvi beprotiškai dangų ir lėktuvus mėgusių vyrų gyvybes. Tačiau gyvenimo negali visiškai užpildyti vienintelė, net ir didžiausia, aistra. Kokie jie buvo ne danguje, o žemėje?

Dar pirmadienį du jauni vyrai planavo didelius darbus. Panevėžietis mechanikas Rolandas Žiaugrė ketino remontuoti vos prieš mėnesį Panevėžyje įsigytą butą, o vasarą, šįsyk jau su šeima, vėl vykti į Angliją. Darius Išganaitis kūrė Įstros aerodromo išplėtimo planus ir rengėsi vasarą vyksiančiam Europos akrobatinio skraidymo čempionatui. “Jis planavo gyventi ilgai”, - sakė vienas iš daugelio jo draugų.

“Darius skraidė idealiai. Jis jautė lėktuvą ir daug treniravosi. Rolandas turėjo auksines rankas, jis dirbo ne tik Lietuvoje, bet ir Anglijoje, net Japonijoje. Jie abu siekė būti geriausi”, - vakar “Kauno dienai” sakė Valensas Glinskis, netekęs iškart dviejų draugų.

Ketvirtadienį palaidotas R.Žiaugrė, o šiandien į Kairėnų kapines amžinam poilsiui bus palydėtas tragiškai žuvęs akrobatinio skraidymo meistras D.Išganaitis.

Aplinkiniai mylėjo

“Jei gyvenimo tikslas būtų turėti daug draugų, tai abu vyrai - Rolandas Žiaugrė ir Darius Išganaitis - jį būtų suspėję pasiekti”, - “Kauno dienai” sakė Vytauto Lapėno skraidymo mokyklos direktoriaus pareigas einantis Valensas Glinskis. Išvakarėse jis dalyvavo aviakatastrofos vietoje žuvusio panevėžiečio Rolando Žiaugrės laidotuvėse, o vakar skubėjo į Vilnių, kur pašarvotas D.Išganaitis.

“Nebijo tik bepročiai. Protingi supranta, kad akrobatinis skraidymas, kaip bet koks motosportas, yra pavojingas. Tačiau žinantieji apie riziką moka ją pamatuoti. Tik ne visuomet viską pavyksta numatyti”, - sako V.Glinskis.

“Darius buvo šviesus žmogus, verta pagarbos asmenybė. Jis stiprindavo ir paremdavo savo aplinkos žmones geruose noruose. Jis siekė savo tikslo - virtuoziškai skraidyti. Kiek jį pažįstu, daug apie tai šnekėdavo”, - sakė kunigas Šarūnas Petrauskas. Draugystė su D.Išganaičiu jį siejo nuo pradinės mokyklos suolo. Kunigas Šarūnas praėjusį rugpjūtį palaimino ir nuo visuomenės slėptą savo draugo bei Gražinos Sviderskytės santuoką.

Neseniai viename interviu G.Sviderskytė, paklausta, ar vyktų į karą kaip žurnalistė, atsakė, kad dabar, kai turi Darių, - jau ne. Jų draugai lakūnai sakė, kad Gražina, pati gera pilotė, nepabijojusi būti keleive Jurgio Kairio pilotuojamame lėktuve, ir nelaimėje laikosi tvirtai.

Netikėtas sprendimas

Rolandas Žiaugrė, pirmadienio rytą atsisveikindamas su žmona, net neužsiminė apie planuojamą skrydį į Kauną. “Jis paskambino man apie 15 val. ir pasakė, kad skris į Kauną”, - prisimena Jūratė Žiaugrienė, ketvirtadienį palaidojusi vyrą, dar trejų metukų neturinčios Urtės tėvelį.

“Jis buvo nuostabus tėvas mūsų sergančiai dukrytei. Ji turi širdies ydą, jau du kartus operuota. Rolandas važiuodavo pas mus į ligoninę Vilniuje iškart po darbo. Kai jis būdavo Lietuvoje, mes kasdien trise eidavome pasivaikščioti”, - nesutramdo ašarų moteris, kurios gyvenimas apvirto taip staiga. Ji sako, kad tądien, grįžtant iš darbo, jai labai skaudėję širdį, net nežinojusi, ar pajėgs pareiti namo. Per žinias išgirdusi, kad Kaune žuvo piloto mokinys, iškart pajuto, kad tai Rolandas.

“Pirmadienį mes ketinome važiuoti pirkti plytelių remontuojamam butui. Iki šiol gyvenome bute su mano tėvais. Tik prieš mėnesį nusipirkome savo, turėjome pradėti gyventi savarankiškai”, - neišsipildžiusią svajonę įvardija pradinukų mokytoja dirbanti Jūratė Žiaugrienė. Ji - antroji Rolando Žiaugrės žmona.

“Ankstesnė Rolando santuoka iširo dar iki mums susipažįstant. Jie buvo jau kelerius metus oficialiai išsiskyrę, o aš jo praeitimi ypatingai nesidomėjau. Mes susituokėme, praėjus devyniems mėnesiams po pirmojo susitikimo - vienu autobusu keliavome į Švediją. Jis sakė, kad vos į mane pažvelgęs suprato, jog jam - viskas”, - mielai prisimena buvusią šeimyninę laimę moteris.

R.Žiaugrės tėvai gyvena Kupiškio rajono kaime. Mama Vincentina iki pensijos dirbo buhaltere, o tėtis Jonas - mechaniku. Iš pirmosios santuokos R.Žiaugrė turi sūnų Joną.

Rinkosi neeilines moteris

Tragiško likimo draugai kažkuo buvo panašūs ir gyvenime. Dariaus Išganaičio asmeninis gyvenimas taip pat klostėsi sudėtingai. Pirmoji jo santuoka su Rasa Marazaite, kaip ir Darius, kilusia iš Krakių, abiem sutuoktiniams, regis, nebuvo paprasta.

Pora, neilgai tepagyvenusi drauge, išsiskyrė, nors buvo susilaukusi dukrelės Gabrielės. Mergytei dabar ketveri ar penkeri, jos nuotraukas yra matęs ne vienas lakūnas. Jų teigimu, tėvas labai mylėjęs ir dažnai prisimindavęs dukrelę, tačiau vyriškai tylėjęs apie savo santuokos problemas.

Spėlionės, kad Darius Išganaitis, susižavėjęs televizijos žvaigžde Gražina Sviderskyte, paliko šeimą, matyt, neturi rimto pagrindo. Jo pirmoji žmona taip pat nebuvo pilka pelytė - Rasa Marazaitė vaidina Džiuljetą Oskaro Koršunovo spektaklyje “Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džiuljetos istorija”.

Linksmas, atviras, komunikabilus Darius Išganaitis palikdavo įspūdį daugeliui merginų. Likimas lėmė, kad į žmonas jis pasirinko būtent tokias, kurios pačios gyvenime turėjo nemažų kūrybinių ambicijų. Jis mokėjo tai priimti, nereikalaudamas, kad jos viešai prisistatinėtų tik jo pavarde.

“Aš tranzavau iš Jonavos į Kėdainius. Jaunas simpatiškas ir labai mielas, šiltai bendraujantis vyriškis nepasigyrė esąs akrobatinio skraidymo meistras, nors mes ir kalbėjomės apie lėktuvų pilotavimą. Jis broliškai mane drąsino nepasiduoti sunkumams, siekti savo tikslo. Jis minėjo, kad taip pat susidūrė su kliūtimis, siekdamas savo tikslo - skraidyti. Užsiminė, kad jo žmona - žurnalistė. Tik po kurio laiko, pamačiusi jo ir G.Sviderskytės nuotrauką žurnale, atpažinau mane vežusį Darių Išganaitį”, - pasakoja apie prieš keletą mėnesių įvykusią pažintį Birutė Steponavičiūtė.

Rizikingiausias žmogiškasis faktorius

Pasaulio aviacijos apžvalgą “Skraiduolis” kuriančių asmenų teigimu, aviakatastrofos yra labai retas reiškinys, tad pilotai negalvoja apie pavojų, nes jo ir nėra. Važiuojant automobiliu gatve tų pavojų gerokai daugiau. Ir niekas prieš sėsdamas į automobilį nepagalvoja, kad gali tiesiog negrįžti namo.

Šių metų gegužės 22-ąją Darius Išganaitis būtų šventęs savo trisdešimtmetį. “Jis buvo toks jaunas, toks energingas ir toks imlus. Pradėjęs skraidyti Kauno aeroklube 1991-aisiais, jau po ketverių metų pradėjo skinti laurus. 2001-aisiais kartu su Lietuvos komanda jis iškovojo sidabro medalius Europos standartinės kategorijos čempionate, o po metų Europos aukščiausios kategorijos čempionate - bronzą. Pernai pasaulio aukščiausios kategorijos čempionate lietuviai iškovojo ketvirtą vietą”, - dėl nutrūkusių Dariaus skrydžių apgailestauja Kauno aeroklubo direktorius, Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijos vadovas Algimantas Žentelis.

Kol kas vyksta tyrimas ir kalbėti apie šią savaitę Aleksoto aerodrome įvykusios katastrofos priežastis, specialistų teigimu, anksti. Kiekvienas neatsargus samprotavimas gali nelauktai virsti neteisingu faktu, kuriam paneigti prireikia daug pastangų.