Nušalintajam Prezidentui skirta bauda


2004-06-11
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Nušalintajam Prezidentui skirta bauda

Teisiami liberaldemokratai vienas po kito gulasi į ligos patalą

Vakar “Mažeikių naftos” bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui teko atidėti posėdžio pradžią, kadangi 9 valandą taip ir nepasirodė kviestasis liudytojas Rolandas Paksas. Nušalintasis Prezidentas teismo iš anksto neinformavo, kad neketina dalyvauti posėdyje ir nepateikė jokių savo poelgį pateisinančių dokumentų.

Pasirašė žmona

R.Paksas ignoruoja šaukimus į teismą. Vakar į “Mažeikių naftos” bylos nagrinėjimą susirinkę proceso dalyviai dar prieš posėdžio pradžią buvo linkę manyti, kad nušalintasis Prezidentas nepasirodys. Vėliau paaiškėjo, kad jų spėjimai pasitvirtino.

Palaukusi pusvalandį, teisėjų kolegija posėdį vis dėlto pradėjo. Kolegijos pirmininkas paskelbė, kad baudžiamojoje byloje yra įsegta šaukimo į teismą šaknelė, ant kurios, tiesa, pasirašęs ne pats R.Paksas, o jo žmona Laima Paksienė.

“Reikia manyti, kad jis grįžta į namus pas žmoną, todėl laikytina, kad šaukimas buvo įteiktas liudytojui”, - tarė teisėjas ir paklausė prokurorų nuomonės, kaip derėtų pasielgti R.Pakso atžvilgiu.

Generalinės prokuratūros pareigūnai, palaikantys valstybės kaltinimą šioje byloje, pareiškė maną, kad liudytojas į posėdį neatvyko be pateisinamos priežasties ir pasiūlė jį nubausti maksimalia 30 MGL dydžio bauda. Šiam siūlymui pritarė tiek teisiamųjų advokatai, tiek teisiamieji, buvę ministrai Rimantas Didžiokas ir Sigitas Kaktys bei buvęs viceministras Antanas Bartulis.

Po trumpos pertraukėlės teisėjų kolegija paskelbė nutartį, jog R.Paksas už savo poelgį baudžiamas 5 MGL (625 litų) bauda.

Įsipareigojo pateikti dokumentus

R.Paksas nepasirodė ir kitame vakar suplanuotame teismo posėdyje. Vilniaus miesto 3-iajame apylinkės teisme R.Paksas turėjo liudyti savo bendražygio ir buvusio patarėjo Gintaro Šurkaus byloje. Teismas buvo numatęs šį posėdį pradėti 10 valandą.

Į posėdį neatvyko ir teisiamasis liberaldemokratas G.Šurkus, kuris kaltinamas apšmeižęs buvusį Seimo Pirmininką Artūrą Paulauską, šiuo metu laikinai einantį Prezidento pareigas. Pernai gruodžio pabaigoje duodamas interviu televizijai G.Šurkus pareiškė, kad, dar likus daugiau nei savaitei iki Prezidentūros skandalą sukėlusios Valstybės saugumo departamento pažymos paviešinimo, A.Paulauskas pradėjo rengti sąmokslą prieš Prezidentą R.Paksą. Tam neva buvo sudarytas štabas ir renkamos lėšos žiniasklaidai papirkti.

G.Šurkaus advokatas Kęstutis Stungys teisėjui pareiškė, kad jo ginamasis susirgo ir jį apie tai informavo tik posėdžio išvakarėse. Advokatas įsipareigojo kitame posėdyje pateikti ligą patvirtinančius dokumentus. K.Stungys tvirtino nežinąs, kuo serga G.Šurkus ir ar jis gydomas ligoninėje, tačiau patikino teismą, kad ginamojo liga nėra būdas vilkinti bylos nagrinėjimą.

Teismas nežino adreso

G.Šurkus tapo antruoju pasiligojusiu liberaldemokratu, kaltinamu A.Paulausko šmeižimu. Kaip pranešėme, trečiadienį Vilniaus miesto 2-asis apygardos teismas buvo priverstas atidėti liberaldemokratų partijos pirmininko Valentino Mazuronio baudžiamąją bylą.

Teismas buvo informuotas, kad posėdžio išvakarėse V.Mazuronis paskambino savo advokatui K.Stungiui ir pranešė sunegalavęs bei atsigulęs į Šiaulių ligoninės kardiologijos skyrių.

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas vakar nesiėmė jokių sankcijų prieš neatvykusį liudyti R.Paksą, kadangi be teisiamojo posėdis vis vien nebūtų įvykęs. Tačiau paaiškėjo, kad teismui nežinomas tikslus R.Pakso gyvenamosios vietos adresas. Dėl to teisėjas paprašė K.Stungio, gynusio R.Pakso interesus per Seimo organizuotą apkaltos procesą, kad šis arba praneštų teismui, kur gyvena R.Paksas, arba pats vėl, kaip anksčiau, R.Paksą informuotų, jog jis pakartotinai kviečiamas liudyti.

R.Paksas jau antrą kartą neatvyksta į G.Šurkaus bylos nagrinėjimą. Praėjusį kartą nušalintasis Prezidentas prieš posėdį paskambino teisėjui ir pranešė bylos nagrinėjime nedalyvausiąs, kadangi atostogauja su šeima. R.Paksas į teismą kviečiamas teisiamojo advokato iniciatyva.