Nepilnamečių lindynė valdininkei patikėtame name


2004-03-06
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Nepilnamečių lindynė valdininkei patikėtame name
Bendramokslių egzekucijas planavusiai gaujai pirmojo nužudymo išvakarėse kviesta policija

Paauglių žudynių byloje - dar vienas siurprizas.

Jį pateikė vakar atsiliepę buvę Vytauto Apoliansko, įtariamo organizavus šeštoko ir devintoko nužudymus bei dar nežinia kiek kitų nusikaltimų, kaimynai, kentę šią pavojingą kaimynystę nuo vasario vidurio. Per tas porą savaičių buvo nužudyti du P.Vileišio vidurinės mokyklos moksleiviai.

Iškalbingas sutapimas

Net neabejojama, kad šie ciniško susidorojimo su buvusiais draugais planai gimė būtent šiame Minties rato name, grąžintame ankstesnei savininkei. Pastaroji tebegyvena Sibire, parašiusi įgaliojimą tvarkyti jos turto klausimus Kaune Savivaldybės miesto ūkio departamento Būsto ūkio skyriaus archyvarei Romai Velykienei.

Kaimynų žiniomis, V.Apolianskui minėtą butą išnuomojo R.Velykienės sūnus. Bendradarbių teigimu, ji šiuo metu serga. Nedarbingumo lapelis išduotas tą pačią dieną, kai “Kauno dienoje” buvo paskelbta sunkiais nusikaltimais įtariamo V.Apoliansko nuotrauka.

Kaip jau rašėme, jis buvo sulaikytas nuotraukos paskelbimo išvakarėse per kriminalistų operaciją Kęstučio gatvės visuomeninio transporto stotelėje, į kurią atsektas nuo išsinuomoto buto. Tą patį vakarą jame atlikta krata, kurios metu rasti trys dujiniai revolveriai bei šovinių.

Dieną - orgijos, naktį - medžioklė

Pasak kaimynų, tai buvo pirmas toks neįprastai tylus vakaras per tas porą košmaro savaičių, kai į jų namą atsikėlė V.Apolianskas, o paskui jį - ir visa kompanija.

Nuo to laiko jam išnuomota namo dalis buvo paversta lindyne, į kurią “šniūrais” visą dieną traukdavo įvairaus amžiaus jaunimas. Dažniausiai būdavo atvažiuojama taksi automobiliais.

Lankydavosi ten ir keli iš pažiūros penktos šeštos klasės moksleiviai.

Kas vyko už užtrauktų šio buto užuolaidų, galima tik įtarti. Pasak kaimynų, ne vienas iš jo svečių buvo apdujęs, neatmetama, kad nuo narkotikų. Kad V.Apolianskas prekiavo savo buvusioje mokykloje narkotikais, teigia ir “Kauno dienos” interneto svetainės lankytojai.

Pasak kaimynų, orgijos trumpam nutrūkdavo tik naktį, kai nuomininkas su svečiais kažkur išeidavo. Grįždavo tik paryčiais.

Po policijos iškvietimo - nužudymų serija

Vasario 22-ąją (15-mečio Audriaus Rimo dingimo išvakarėse) neapsikentę kaimynai kreipėsi pagalbos į policiją. Ši atvyko, tačiau pareigūnams išvykus orgijos tęsėsi toliau - iki pat praėjusio pirmadienio. Tądien V.Apolianskui išnuomotame bute buvo įtartinai tylu. Kaip paaiškėjo dar tą patį vakarą, - prieš audrą.

Po V.Apoliansko ir vieno iš dvynių - Lauryno sulaikymo miesto centre kratos į jį daryti atvykę pareigūnai rado tik dvi draugužių laukiančias paaugles. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, sulaikytųjų paneles Ievą ir Agnę, netrukus taip pat atsidūrusias areštinėje. (Tą vakarą jos taip pat buvo nusivežtos į policiją, tačiau po apklausos paleistos.)

Vieno iš kaimynų teigimu, V.Apolianskas grasino ir jam: “Geriau, tėvuk, nesipykime...” Po to, ką jau žinome, šis perspėjimas neatrodo toks nekaltas.

Įvykiais Vilijampolėje susidomėjo sostinė

Niekas iš “Kauno dienos” kalbintų pareigūnų vakar negalėjo atsakyti į klausimą, kiek dar nusikaltimų galėjo padaryti ši V.Apoliansko suburta nepilnamečių gauja.

Vieno iš Kauno apygardos prokuratūros vadovų duomenimis, - ne vieną dešimtį. Turimi galvoje pastaruosius mėnesius (nuo tada, kai gaujos lyderis grįžo iš kolonijos) miesto gatvėse užregistruoti apiplėšimai, vagystės, kūno sužalojimai. Kol kas susikoncentruota tik ties panašiais nusikaltimais Vilijampolėje.

Vėliau bus “atidirbinėjami” kiti mikrorajonai. Teisėsaugininkų įsitikinimu, Žaliakalnyje ši gauja pastarosiomis savaitėmis siausti neturėjo - prie savo “lizdo” paprastai neplėšikaujama.

Vakar P.Vileišio vidurinė mokykla sulaukė svečių iš Policijos departamento. Pastaruosius domino, kaip pedagogams sekėsi bendradarbiauti su miesto policija. Atrodo, sostinėje dėl jos darbo pradėtas tarnybinis tyrimas.

Ryšius su nuomininku neigia

Vakar dar negalėta pasakyti, ar jau visi šios gaujos nariai sulaikyti. Jų gali padaugėti, paaiškėjus naujiems nusikaltimams.

“Kauno dienai” vakar pavyko rasti sergančią R.Velykienę. Savivaldybės būsto ūkio skyriaus archyvarė linkusi neigti turinti kokį nors ryšį su buto išnuomojimu V.Apolianskui. Valdininkės teigimu, jos įgaliojimas tvarkyti šio namo savininkės nekilnojamojo turto reikalus pasibaigė pernai.

Tačiau R.Velykienė neneigė, kad į minėtą butą V.Apolianską įleido jos sūnus. Šioje situacijoje valdininkė buvo linkusi akcentuoti kitką: V.Apolianskas įleistas į šį butą ne kaip nuomininkas (suprask, už pinigus), bet tik jį pasaugoti.

R.Velykienės teigimu, su V.Apoliansku jos sūnų supažindino pastarojo pažįstamas. Tačiau, paprašius paties sūnaus koordinačių, valdininkė jas buvo linkusi slėpti.