Nelaimė aštuonių metrų aukštyje


2005-12-03
Nelaimė aštuonių metrų aukštyje

Krisdama iš maždaug aštuonių metrų aukščio, sunkiai susižalojo AB “Atrama” tiltinio krano mašinistė Galina O.

Ši skaudi nelaimė įvyko ketvirtadienio vidurdienį gamybinėse bendrovės patalpose.

Penkiasdešimt penkerių metų nelaimėlei Kauno medicinos universiteto klinikose diagnozuoti galvos, krūtinės ir pilvo sumušimai, vidaus organų sužalojimas (skubios operacijos metu pašalinta trūkusi blūžnis) bei rankų lūžiai.

Vakar rytą ji tebebuvo Neurochirurgijos reanimacijoje. Moters būklė apibūdinta kaip sunki, tačiau stabili.

Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus inspektorė Kristina Obelevičienė vakar jau konstatavo: “Buvo nekokybiškai pritvirtintas tiltinio krano, kuriuo dirbo moteris, aptvaro turėklas. Tačiau ar tai vienintelė nelaimės priežastis, galėsiu pasakyti tik baigus tyrimą, kuriam skirta penkiolika darbo dienų”.

Darbo inspektorės duomenimis, tiltinio krano mašinistė nukrito žemyn, kai, jai atsirėmus į minėtą apie metro aukščio turėklą, netikėtai atsilenkė vidurinioji jo dalis. Per atsivėrusį plyšį moteris nukrito žemyn.

Laikinai AB “Atrama” vadovaujantis technikos direktorius Vasilijus Zavaldinas vakar buvo linkęs konstatuoti, kad dėl to, kas atsitiko, kalta pati tiltinio krano mašinistė.

Pasak V.Zavaldino, ne vieną dešimtį metų įmonei paaukojusi krano mašinistė profesionalė Galina O. tądien, kaip įprasta, dirbo metalo iškrovimo pakrovimo darbus. Apie pirmą valandą netikėtai sugedo kranas, dėl to moteris išlipo iš jo kabinos ir per liuką ėmė lipti tiltu aukštyn į numanomą gedimo vietą.

Nelaimė, V.Zavaldino teigimu, įvyko mašinistei pasilenkus ir atsirėmus į aptvaro turėklą. Manoma, kad neišlaikęs moters svorio, atitrūko vienas jo skersmuo.

Viskas įvyko akimirksniu: kažin ar mašinistė spėjo susivokti, kas atsitiko. Krisdama iš maždaug aštuonių metrų aukščio, ji ore kelis kartus apsivertė ir trenkėsi į betoninį grindinį.

“Dėl to, kas įvyko, kalta pati mašinistė: sugedus kranui, ji neturėjo teisės pati šalinti gedimų, - tvirtina V.Zavaldinas. - Mašinistė privalėjo pranešti apie tai meistrui ar darbų vykdytojui. Tiesa, meistro, kuris būtų pašalinęs gedimą, tuo metu netoliese nebuvo. Jis buvo maždaug už dešimties metrų, ir jį būtų pakvietę kiti darbininkai”.

“Bendrovės valdybos pirmininko įsakymu, šiandien paskirti įmonės darbuotojai, kurie gydymosi metu globos ir prižiūrės sunkias traumas patyrusią mūsų mašinistę”, - vakar patikino V.Zavaldinas, kurio teigimu, tai - pirma tokia nelaimė jų įmonėje per mažiausiai dvidešimt metų.