Naftos gamyklos ateitis skęsta migloje


2005-12-03
Stasys GUDAVIČIUS
Naftos gamyklos ateitis skęsta migloje

Neaišku, ar TNK-BP sutinka mokėti daugiau už “Jukos” turimas Mažeikių įmonės akcijas

Vyriausybė tikisi, kad jos favoritė “Mažeikių naftos” pardavimo vajuje rusų ir britų kompanija TNK-BP galės dalyvauti tolesnėse derybose dėl Lietuvos naftos milžino šeimininko pakeitimo.

Su į Vilnių atvykusiais TNK-BP atstovais ūkio ministras Kęstutis Daukšys pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą.

Dabartinis “Mažeikių naftos” šeimininkas, finansinių ir teisinių problemų turintis Rusijos koncernas “Jukos” prašomas nešalinti TNK-BP iš tolesnių derybų.

Neturi atsakymo dėl kainos

Tačiau tebėra neaišku, ar TNK-BP sutiktų mokėti už “Jukos” disponuojamus “Mažeikių naftos” beveik 54 procentus akcijų tiek pat, kiek ir kiti pretendentai, pasiūlę itin didelę kainą.

Neoficialiomis žiniomis, anksčiau TNK-BP už šias akcijas siūlė tik 600-700 milijonų dolerių (1,74-2,42 milijardo litų), tuo tarpu Kazachstano bendrovė “KazMunayGaz” pateiktas siūlymas - maždaug 1,2 mlrd. dolerių (apie 3,5 mlrd. litų).

“Mažiausiai kalbėjomės apie kainą, nes yra daug klausimų, kuriuos ir be to reikia aptarti”, - sakė ūkio ministras Kęstutis Daukšys po pusantros valandos trukusio susitikimo su TNK-BP viceprezidentais Kšyštofu Zielickiu ir Šonu Makormiku bei kitais šios rusų ir britų bendrovės atstovais.

Pasak jo, Vyriausybės ir TNK-BP atstovų pasirašytas 14 punktų memorandumas dėl tolesnių veiksmų, siekiant pratęsti derybas dėl galimybės įsigyti “Mažeikių naftos” akcijas.

Š.Makormikas teigė supratęs, kad Lietuvos Vyriausybė labai pageidautų tolesnio TNK-BP dalyvavimo derybose dėl “Mažeikių naftos”.

Rusų ir britų koncernas matomas kaip vienas patikimiausių pretendentų perimti Lietuvos naftos perdirbimo bendrovės šeimininko teises, nes gali užtikrinti Rusijos naftos tiekimą, investicijas į modernizavimą ir efektyvų valdymą.

“KazMunayGaz” bei kitas pretendentas - lenkų “PKN Orlen” - neturi savo naftos išteklių, todėl negalėtų užtikrinti jos tiekimo “Mažeikių naftai”. Tačiau būtent šios bendrovės, neoficialiais duomenimis, pateikė patraukliausius finansinius pasiūlymus dabar “Mažeikių naftą” valdančiai “Jukos”. Būtent todėl joms užtikrinta vieta antrajame derybų dėl akcijų pardavimo raunde.

Susitiks ir su “Jukos”

“Mes tikimės, kad TNK-BP bus pakviesta į antrą derybų etapą. Tikimės “Jukos” supratimo. Jos atstovai žino, kad su TNK-BP mes deramės toliau ir, manau, į tai atsižvelgs”, - sakė K.Daukšys.

Koncernui “Jukos” jau išsiųstas laiškas su pasiūlymu palikti daugiau nei du pretendentus antrajame derybų etape. Jeigu “Jukos” į tai atsižvelgs, tolesnėse derybose dalyvaus ne tik šios rusų bendrovės pasirinkti “KazMunayGaz” ir “PKN Orlen”, bet ir TNK-BP bei rusų “Lukoil” kartu su amerikiečių koncernu “Conoco Phillips” sudarytas konsorciumas.

“Atsakymo dar neturime. Dar nežinome oficialios “Jukos” pozicijos dėl antrojo derybų etapo”, - teigė ūkio viceministras Nerijus Eidukevičius, atsakydamas, ar tikrai TNK-BP iš derybų pašalinta “Jukos” sprendimu.

Pasak K.Daukšio, gali būti, kad “Jukos” atsakymas paaiškės netrukus įvyksiančiame Lietuvos Vyriausybės atstovų susitikime su koncerno derybininkais dėl “Mažeikių naftos” akcijų pardavimo.

Beje, netrukus Lietuvon tolesnėms deryboms turėtų atvykti ir “KazMunayGaz” bei “PKN Orlen” atstovai.

Gali pasiskolinti 3 milijardus

Nei Ūkio ministerijos vadovai, nei TNK-BP atstovai neprognozuoja, kiek galėtų užtrukti derybos dėl “Mažeikių naftos” akcijų pardavimo. “Teisiniai ginčai, susiję su “Jukos” reikalais, gali užtrukti ir kelias savaites, ir kelis mėnesius. Terminai dar neaiškūs”, - sakė N.Eidukevičius.

“Tai ne dienų ir ne savaičių klausimas”, - sakė TNK-BP viceprezidentas K.Zielickis.

Pasak K.Daukšio, mūsų Vyriausybei svarbiausia, kad “Mažeikių nafta” po pardavimo normaliai dirbtų toliau, būtų modernizuojama. “Mums svarbiausia - rasti patikimą investuotoją, kuris tiektų naftą, atsisakytų mums nenaudingos opcionų teisės ir panaikintų mums nenaudingą akcininkų sutartį, vykdytų modernizavimo programas. Tai turime pasiekti. Kokiu būdu tai galime pasiekti - šalutiniai dalykai”, - sakė ministras.

Jis dar negalėjo atsakyti, ar “Jukos” parduos savo turimas “Mažeikių naftos” akcijas tiesiogiai, apeidama Vyriausybę, ar per ją. “Abi galimybes vertinu vienodai. Vyriausybė turi pirmumo teisę išpirkti akcijas”, - pastebėjo K.Daukšys.

Seimas yra leidęs Vyriausybei reikalui esant pasiskolinti 3 mlrd. litų galimam skubiam “Mažeikių naftos” akcijų išpirkimui iš “Jukos”, kad jos paskui už tokią pačią kainą būtų parduotos kitam investuotojui. Tačiau Lietuvai gali nepavykti rasti akcijų pirkėjo, kuris už jas sumokėtų atitinkamą kainą, viršijančią jau pateiktus maksimalius pasiūlymus. Tokiu atveju “Jukos” galėtų parduoti tas akcijas tiesiogiai, apeidama Vyriausybę.

“Dar liko neišspręstų klausimų tarp “Jukos” ir Vyriausybės, kuriuos reikia išspręsti. Pabandysime ir toliau aiškinti savo poziciją “Jukos” ta linkme, kuri mums naudinga”, - kalbėjo N.Eidukevičius.