Mitybos ypatybės pagal kraujo grupę


2003-02-03
Mitybos ypatybės pagal kraujo grupę

JAV medikai nustatė mitybos ir kraujo grupės priklausomybę. Norint ilgai išlikti sveikiems ir žvaliems, sureguliuoti savo svorį, reikia vartoti kraujo grupei tinkančius maisto produktus. Svarbiausia - nevartoti vengtinų konkrečiai kraujo grupei produktų.

Štai pirmos kraujo grupės žmonėms reikia vengti kiaulienos, lašinių, šoninės, žąsienos, rūkytų žuvų, marinuotos silkės, ikrų, jūrų sraigių, žemės riešutų, kukurūzų aliejų, kokosų riebalų. Reiktų vengti ir kai kurių daržovių, grybų: gūžinių, baltųjų ir raudonųjų, briuselinių, Pekino, žiedinių kopūstų, baklažanų, bulvių, kukurūzų, pievagrybių. Minėti kopūstai, baklažanai ir bulvės gali būti artrito, diabeto ir svorio didėjimo priežastimi.

Nedera ir tukina dauguma grūdinių augalų produktų. Reikia vengti kviečių kruopų, miltų, dribsnių, gemalų, sėlenų, duonos, kepinių, avižų dribsnių ir sėlenų, kukurūzų, jų miltų, kukurūzų krakmolo ir spragėsių, kelių grūdų duonos ir dribsnių. Iš ankštinių daržovių neutralios tėra baltosios, raudonžiedės, šparaginės, sojos pupelės, pupos, saldieji ankštiniai žirniai (naudingos margosios pupelės), o kitų ankštinių reikia vengti. Nevartokite šių pieno produktų: olandiško, pelėsių, šveicariško, parmezano sūrių, karvės pieno, varškės, išrūgų, jogurto, kefyro, ledų, pasukų. Kadangi reikia vengti daugumos pieno produktų, būtina daugiau vartoti kalcio turinčių produktų: brokolių, morkų, sezamų sėklų, sojų produktų, sardinių, saulėgrąžų arba kalcio turinčių maisto priedų.

Iš prieskonių nederėtų vartoti: įvairių rūšių acto, cinamono, majonezo, juodųjų ir baltųjų pipirų, muskato riešutų, kečiupo, vanilės. Nepatartina vartoti pupelių kavos (su kofeinu ir be jo), limonado, kokakolos, juodosios arbatos, alkoholinių gėrimų, išskyrus alų, baltąjį ir raudonąjį vyną.

Norint sumažinti svorį, siūloma valgyti 6 kartus per dieną nedidelėmis porcijomis.

Patiekalai ir jų receptai

Jūsų mityboje turi vyrauti žalių daržovių ir mėsos patiekalai, vaisiai, sultys. Rūgštinkite patiekalus citrinų sultimis, bet ne actu. Vartokite džiovintas slyvas (jei jų paviršius blizga, būtina gerai nuplauti, nes tokios slyvos dažnai apdorojamos glicerinu). Jūsų kraujo grupei tinka mėsiškos, daržovių, ryžių, saldžios, vegetariškos sriubos. Retsykiais jas galima keisti vaisių (ypač tinka ananasų) ir daržovių sultimis.

Veršienos šašlykas su obuoliais ir svogūnais

500 g minkštos veršienos be kaulų, 1-2 obuoliai, 2-3 svogūnai, 2 šaukštai aliejaus, šaukštas medaus (nebūtinai), 2 skiltelės česnako, 2-3 šaukšteliai švelnaus skonio “Dijon” garstyčių, citrina, pagal skonį sojų padažo, sauso balto vyno arba alaus (šlakstyti kepant).

Veršieną supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, apšlakstyti sojų padažu bei citrinos sultimis, sudėti garstyčias, smulkiai supjaustytą arba sutraiškytą česnaką, medų, išmaišyti ir palaikyti porą valandų vėsioje vietoje. Mėsą suverti ant iešmo kaitaliojant su obuolių skiltelėmis. Kepant šlakstyti baltu vynu arba alumi.

Tiekti su biriai virtais ryžiais ir marinuotais svogūnais (pusžiedžiais supjaustytus svogūnus apie 3 min. plikyti verdančiame pasūdytame vandenyje. Išgriebus iš vandens svogūnus nusausinti, apšlakstyti citrinų arba spanguolių, svarainių sultimis.

Jautiena su džiovintų slyvų padažu

750 g jautienos, 100 g sviesto arba alyvuogių aliejaus, 400 g ruginės duonos, 2/3 stiklinės juostelėmis supjaustytų džiovintų slyvų, “Vegetos”.

Jautieną išvirti “Vegeta” paskanintame vandenyje. Ruginę duoną supjaustyti kubeliais, apkepinti svieste arba aliejuje. Duoną sudėti į puodelį, užpilti mėsos sultiniu, kad vos apsemtų ir virinti 4-5 min. Tuomet pertrinti per tinklelį ir skiesti sultiniu iki padažo konsistencijos.

Prieš tiekiant, į padažą sudėti slyvas, griežinėliais supjaustytą mėsą ir troškinti ant silpnos ugnies apie 20-30 min.

Morkų salotos su džiovintomis slyvomis

2 morkos, 5-6 džiovintos slyvos, šaukštas moliūgų sėklų, 2-3 šaukšteliai alyvų arba moliūgų sėklų, aliejaus, pagal skonį petražolės lapelių, druskos.

Morkas rupiai sutarkuoti. Džiovintas slyvas gerai nuplauti ir supjaustyti siauromis juostelėmis. Moliūgų sėklas sausai pakepinti. Petražolių lapelius smulkiai supjaustyti. Visus produktus sumaišyti, supilti aliejų, išmaišyti.

Obuolių, daikonų ir morkų salotos

1-2 obuoliai, nedidelė morka, 150-200 g daikonų, 1-2 šaukštai alyvų arba sėmenų aliejaus, 1-2 šaukštai citrinos sulčių, pagal skonį cukraus ir druskos.

Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius, morką ir daikoną nuskusti. Šiuos produktus rupiai sutarkuoti. Susmulkintus produktus tuoj pat apšlakstyti citrinos sultimis. Tuomet viską sumaišyti, pilti aliejų, pasūdyti, paskaninti žiupsneliu cukraus ir išmaišyti.

Keptos kepenys su svogūnais

700 g veršio, avies ar galvijo kepenų, 2 šaukštai miežinių ar ruginių miltų, šaukštas sviesto, 2 šaukštai alyvų aliejaus, šaukštelis maltų kmynų, žiupsnelis malto muskato riešuto, pagal skonį druskos.

Kepenis išmirkyti vandenyje, nuimti plėves, supjaustyti plonokais griežinėliais, pasūdyti, pabarstyti maltais kmynais ir muskatu. Tuomet pavolioti miltuose, dėti į gerai įkaitintą aliejų ir iškepti. (Kepenys iškepusios, kai perpjovus storiausioje griežinėlio vietoje nėra rausvos spalvos. Ilgai kepant kepenys bus kietos ir neskanios.) Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais, pasūdyti ir iškepti svieste. Prieš valgant sudėti ant kepenų. Garnyrui tinka biriai virti ryžiai ir grikiai. Kruopas vertėtų virti “Vegeta” paskanintame vandenyje.

Prie keptų kepenų vietoje keptų svogūnų galima vartoti svieste apkeptus bananus arba obuolius.

Kepta jūros lydeka su paprika

350-400 g jūros lydekos ar menkės, 200-300 g raudonos paprikos, citrina, 3-4 šaukštai alyvų arba rapsų aliejaus, 2-3 šaukštai sezamo sėklų, kiaušinis, sojų padažo.

Citriną labai gerai nuplauti, plonai nupjauti žievelę. Ją nuplikyti verdančiu vandeniu, nusausinti ir, supjausčius šiaudeliais, apkepinti aliejuje. Tuomet sudėti plonomis juostelėmis supjaustytas paprikas, pakepinti, kol suminkštės. Pagal skonį paskaninti sojų padažu, atvėsinti ir parūgštinti citrinos sultimis.

Kiaušinį ir 2 šaukštus vandens suplakti. Žuvį supjaustyti norimo dydžio gabalėliais, pasūdyti, pavolioti kiaušinio plakinyje, po to - sezamo sėklose ir iškepti su aliejumi.

Prieš valgant apipilti paruoštu užpilu.

Dietinė burokėlių sriuba

2-3 nedideli burokėliai (geriausiai cilindro formos), 1-1,5 l daržovių nuoviro, šaukštas sviesto, šaukštelis ruginių miltų, 1-2 lauro lapeliai, citrinos rūgšties, “Vitanos” ar kitų firmų grybų padažo.

Burokėlius nulupti, rupiai sutarkuoti, dėti į stipriai verdantį daržovių nuovirą. Parūgštinti ir pavirti apie 5 min. Kai vartojami konusinės formos burokėliai, gali tekti pavirti ilgiau. Ruginius miltus pakepinti svieste, praskiesti daržovių nuoviru ir pilti į sriubą.

Daržovių nuovirui virti vartojamos morkos, salierai, petražolės, porai, svogūnai. Pastaruoju metu parduotuvėse pasirodė “Maggi” ir kitų firmų daržovių nuovirų kubeliai.