Mažamečio invalido sužalojimo mįslė


2004-04-24
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Mažamečio invalido sužalojimo mįslė

Kauno policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Kauno apskrities specialiosios internatinės mokyklos, skirtos vaikams su protine negalia, pirmoko sužalojimo. Devynmečio mamos teigimu, jos sūnus sužalotas mokykloje.

Su tokiomis pretenzijomis ji ketvirtadienį kreipėsi į internato vadovybę, aptikusi, jog nudeginti sūnaus sėdmenys. Pasiteiravus apie žaizdą paties sutrikusio intelekto vaiko, šis ėmė pasakoti, kad tai padarė “mergos”.

Kaip “Kauno dienai” tvirtino internato direktorius Liudas Ankudavičius, tai neįmanoma: internate berniukai atskirti nuo mergaičių.

Pasiaiškinimus dėl šio įvykio rašė internato medicinos seselė bei sužaloto pirmoko auklėtoja.

Pirmoji dėl to, kad internato auklėtiniams procedūriniame kabinete prieš mankštą šildomi užpakaliukai.

Tačiau, direktoriaus įsitikinimu, šios procedūros metu tokio nudeginimo padaryti neįmanoma.

Randas, dėl kurio kelia triukšmą devynmečio mama, labiau primena nudeginimą fenu. Tačiau tai turėtų paneigti arba partvirtinti teisės medicinos ekspertai, pas kuriuos siuntimą davė policija.

Perskaičius pirmoko auklėtojos pasiaiškinimą, paaiškėjo, kad internato darbuotojai vis dėlto padarė vieną juridinį pažeidimą: išvakarėse devynmetis atiduotas motinos draugei, bet ne mamai, ir ne pagal raštišką pareiškimą, bet remiantis mama prisistačiusios moters skambučiu telefonu. Tačiau šis faktas direktoriui suteikė impulsą galimų kaltininkų dėl pirmoko sužalojimo ieškoti už internato ribų.

“Tik kaip dabar ką nors įrodyti?” - klausė pedagogas, apeliuodamas į sužalotojo sveikatos sutrikimus.

L.Ankudavičius neslėpė, kad tai - pirma tokia nemaloni istorija per penkiolika metų, kai jis vadovauja šiai specifinei įstaigai.

Berniuko mama savo grasinimą kreiptis į policiją ištesėjo. Pagal jos pareiškimą pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Jeigu nukentėjusysis - mažametis, už jo nuskriaudimą, kaip ir už suaugusio žmogaus kankinimą, gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.