Maistinga daržo vaistinė Pereiti į pagrindinį turinį

Maistinga daržo vaistinė

2008-05-13 14:59

Vartodami savo daržo ir sodo gėrybes, vertinkime jas ne tik kaip maistą

Vartodami savo daržo ir sodo gėrybes, vertinkime jas ne tik kaip maistą

Mūsų soduose, daržuose ir šiltnamiuose gausu uogų ir daržovių, kurias sumani šeimininkė kasdien patiekia šeimai. Tačiau valgydami šias gėrybes ne visuomet žinome, kurie vaisiai ir daržovės mūsų sveikatai yra naudingesni.

Agurkų ir pomidorų galios

Šių daržovių valgome kiekvienas. Bene svarbiausia žinia yra ta, kad kasdieną valgant agurkus, galima sumažinti savo svorį, nes ši daržovė trikdo riebalų sintezę. Agurkų ir morkų sulčių mišinys itin tiks reumato kankinamiems sąnariams. Ši daržovė gerina virškinimą, tinka kenčiantiesiems nuo užkietėjusių vidurių, šalina iš organizmo cholesteriną, šlakus. Manoma, kad agurkai mažina kraujospūdį, ramina žarnyno skausmus, yra naudingi sergantiesiems kepenų ir inkstų ligomis, sutrikus medžiagų apykaitai. Šioje daržovėje esantis pektinas lėtina žarnyne vykstančius puvimo procesus.

Rauginti ir marinuoti agurkai labai žadina virškinimo liaukų veiklą. Todėl taip paruoštų šių daržovių nereiktų valgyti sergantiesiems virškinamojo trakto ligomis.

Dauguma mėgstame pomidorus, tačiau ne visi žinome, kad juos itin naudinga valgyti kenčiantiesiems nuo prostatos, inkstų, storosios žarnos ir kitų organų vėžio.

Juodųjų serbentų fenomenas

Vilniuje įsikūrusioje sveikos gyvensenos propagavimo ir ligų profilaktikos įmonėje “Jaunumas” dirbantis med. dr. Juozas Vasiliauskas pataria valgyti kuo daugiau juodųjų serbentų. Ir ne vien todėl, kad šiose uogose gausu vitamino C. Mat juodieji serbentai skatina prakaitavimą, šlapimo išsiskyrimą. Juos naudinga valgyti tiems, kurie dažnai viduriuoja ar yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

J.Vasiliauskas tvirtina, kad apdairi šeimininkė, įvertinusi šias juodųjų serbentų savybes, turėtų pridžiovinti šio uogakrūmio lapų ir žiemą vartoti jų užpilą (1 dalis džiovintų lapų, 10 dalių karšto vandens).

Auginantieji pastarnokus turbūt nežino, kad ši daržovė padeda gydyti žvynelinę, naikinti baltas dėmes odoje. Ją naudinga valgyti sergantiesiems inkstų ir šlapimo takų akmenlige ir tuo atveju, kai dėl širdies veiklos nepakankamumo organizme kaupiasi skystis.

Stebuklingasis šaltalankių aliejus

Šaltalankis - tai dygliuotas dekoratyvus vaistinis krūmas, turintis itin daug biologiškai veiklių medžiagų. J.Vasiliauskas pataria daržoves valgyti žalias arba ruošti jas su šaltalankių aliejumi, kuris ypač vertingas vyresnio amžiaus žmonėms. Mat šis aliejus skatina audinių regeneraciją (atsinaujinimą), gydo žaizdas (veikia virusus, bakterijas, grybelius), stiprina kapiliarų sieneles. Šaltalankių aliejų itin tinka vartoti kenčiantiesiems nuo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės, jų profilaktikai.

Optimaliausia maistui tinkamo šaltalankio aliejaus koncentracija - apie 10 proc. Tokio aliejaus (dažniausiai atvežto iš Altajaus) galima nusipirkti vaistinėse, sveiko maisto parduotuvėse, kai kuriuose prekybos centruose.

Altajaus šaltalankio aliejus papildo maistą biologiškai veikliomis medžiagomis.

Daržovių patiekalų receptai su šaltalankių aliejumi

Pupelių salotos

Pusantros stiklinės pupelių, svogūno ropelė, pomidoras, du šaukštai Altajaus šaltalankio aliejaus, žalumynų, druskos.

Pupeles nakčiai užpilti vandeniu, išvirti, sumalti. Svogūną susmulkinti, apkepti įpylus šaukštą aliejaus. Pupeles sumaišyti su apkeptu svogūnu ir troškinti ant lėtos ugnies 2-3 minutes. Paruoštą patiekalą pagardinti likusiu aliejumi, gausiai pabarstyti žalumynais.

Salotos “Sveikatėlė”

2 vidutinio dydžio morkos ir 4 bulvės, agurkas, trečdalis stiklinės raugintų kopūstų, trečdalis stiklinės pupelių, trys ketvirtadaliai stiklinės konservuotų žaliųjų žirnelių, 2 svogūnų ropelės, 2 šaukštai Altajaus šaltalankių aliejaus.

Morkas ir bulves išvirti, nulupti, supjaustyti šiaudeliais. Obuolį ir agurką supjaustyti kubeliais, svogūnus - žiedais, kopūstus smulkiai sukapoti. Pupeles išvirti, viską sumaišyti, sudėti žirnelius, supilti aliejų ir dar kartą išmaišyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų