Kerintis kavos aromatas Pereiti į pagrindinį turinį

Kerintis kavos aromatas

2008-05-13 14:59

Jos rūšis, receptūra, ir virimo būdas - tai paslaptys, kurias žinantieji jaučiasi ne tik žvalūs

Jos rūšis, receptūra, ir virimo būdas - tai paslaptys, kurias žinantieji jaučiasi ne tik žvalūs  

Sunku įsivaizduoti šiuolaikinio žmogaus gyvenimą be kavos puodelio. Kava geriama ir namie, ir darbe, ir svečiuose. Tačiau retas gali pasakyti ką nors daugiau apie kavą, išskyrus ją gaminančių firmų pavadinimus. Kavos gurmanė, kavinukės “Kavos kerai” šeimininkė Nijolė Dranseikienė yra sukaupusi nemaža informacijos apie kavos rūšis, jų savybes, paruošimo būdus.  

Karaliauja arabika  

Pasaulyje kava yra vienas vertingiausių eksporto produktų ir dabar užima antrąją vietą po naftos. Europoje apie kavą sužinota XV a. pabaigoje, o kitame šimtmetyje ji užkariavo senąjį žemyną ir valdo jį iki šiol.

Yra žinomos trys pagrindinės kavos rūšys: arabika, robusta, liberika. Anot Nijolės (artimi draugai ją vadina “kava kvepiančia moterimi”), arabika - pati populiariausia, skaniausia ir aromatingiausia kava. Tačiau ji gali skirtis pupelių dydžiu, jų spalva ir skoniu. Tos savybės priklauso nuo to, kurioje šalyje kavos pupelės užaugo. Jos auginamos daugiau nei 50-yje šalių, tropikų ir subtropikų klimato juostose. Kuo aukščiau virš jūros lygio auginama ši kava, tuo geresnės jos savybės, kokybė. Arabikos kava gali būti mišinys įvairių šios rūšies kavų. Gali būti pridėta ir robustos. Pastaroji suteikia arabikos kavai kartumo, gražią spalvą, stiprumo.

Kas ragavo vien robustos kavos, sako, kad jos skonis primena žalią obuolį. Mat ši kavos rūšis turi daug kofeino. Robusta naudojama tirpiai kavai gaminti, maišoma su arabika. Liberika dėl ypatingų skonio savybių išvis nepopuliari. Pasak Nijolės, šios rūšies kavos Lietuvoje vargu ar yra.  

Pasirodė kiniška kava

Parduotuvėse, prekybos centruose karaliauja “Jacobs”, “Tchibo”, “Eduscho”, “Lavaza”, “Merrild” ir kitų pavadinimų (jos dažniausiai reiškia firmos vardą) kava. Tik atidžiau paskaitę užrašus ant pakuočių, sužinosime, kokioje šalyje užaugo kavos pupelės, iš kurių pagaminta kava. Tačiau norint paragauti išties puikaus skonio kavos, reikia užeiti į specializuotas parduotuves ar kavinukes.

Nijolė tvirtina, kad arabikos mėgėjai gali drąsiai pirkti Kolumbijoje išaugintą kavą. Mat toje šalyje auginama tik arabika, kurios viena žinomiausių rūšių - Medelin. Meksikoje išaugusi arabika pasižymi lengvu, sodriu skoniu. Havajų kava žinoma kaip Kona - švelniai rūgštoko skonio. Ekvadoro kava garsėja rūgščiu skoniu, o štai Kenijos arabika yra švelni, nelabai rūgšti. Rūgštesnės kavos mėgėjai turėtų pirkti Kenijos arabiką, o stipresnės kavos mėgėjai - Etiopijos kavą. Pasaulyje labiausiai vertinama Jamaikos kava “Mėlynieji kalnai”. Mat šioje šalyje yra idealiausios sąlygos augti arabikai. “Tai kava tikriems gurmanams”, - tvirtina Nijolė. Šimtas gramų šios kavos kavinukėje kainuoja 72 Lt, o puodelis - 6 Lt.

Kava kvepianti moteris dažniausiai geria itališką “Illy” kavą. Beje, kavinukėje galima paskanauti kiniškos arabikos kavos. Tai bene šviežiausia naujiena kavos mėgėjams.  

Naudingi patarimai  

Kavos mėgėjai žino, kad skaniausia yra specialiu aparatu kavinėse ar restoranuose paruošta ekspres kava. Toks gėrimas visuomet stiprus, tirštokas, kvapnus, su standoka putele. Minėtu aparatu galima paruošti nuostabaus skonio kavą, sumaišius, pavyzdžiui, Etiopijos, Gvatemalos ir Burundžio arabiką.

Nijolė sako, kad gerą savito skonio kavą galima užplikyti ir namie. Tačiau reiktų žinoti, kad vakuuminiame įpakavime kava išlieka šviežia tol, kol atidaroma pakuotė. Kavą iš atidarytos pakuotės reikia skubiai suberti į sandarų indą ir suvartoti bent per dvi savaites. Jei perkame parduotuvėje sumaltą kavą, tai pirkime tiek, kiek žadame iškart suvartoti. Beje, kuo smulkiau sumalta kava, tuo greičiau ji praranda savo savybes. Jei turime sumaltos kavos ar jos pupelių atsargų, tai laikykime jas hermetiškai uždarytame inde.

Kavą geriausiai ruošti specialiame inde siaurėjančiu kakleliu (džiazvoje). Tokiu atveju reikalingos smulkiai sumaltos pupelės. “Pirmiausiai dedama kava ir cukrus, užpilama vandens (1-2 šaukšteliai kavos/stiklinė vandens) ir kaitinama ant silpnos ugnies. Kai pakils “kepurė”, kavą nuimkite nuo ugnies. Šią procedūrą pakartokite tris kartus. Kaitinant trečią kartą, “kepurytė” dažniausiai praplyšta. Tuomet reiktų įlašinti keletą lašų šalto vandens”, - dalijosi patirtimi Nijolė.

Gurmanė patarė pamėginti namuose pasigaminti kelių kavų mišinį, paskaninti paruoštą kavą romu, brendžiu, likeriu (ypač tinka šokoladinis “Rojaus paukštė”). Labai tinka sumaišyti pirktą aromatizuotą likeriu, šokoladu, amaretu, riešutais, vanile ir panašią kavą su arabika. Jei norite silpnos kavos, tai verčiau atskieskite normalią kavą karštu vandeniu - tai padės išsaugoti kavos stiprumo, skonio ir kvapo santykį.  

Paprastų receptų mozaika  

Atšalus orams, prie kavos labai tiks mažas puodelis karšto šokolado. Nijolė pataria įdėti į indą 100 g juodo šokolado, įpilti po tokį patį kiekį pieno ir riebios grietinėlės. Šį mišinį reikia pavirti keletą minučių. Tokio karšto šokolado kiekio pakaks pavaišinti 5-6 žmones.

Norint išsivirti kavą su šokoladu reikia ant puoduko dugno padėti gabaliuką šokolado ir ant jo pilti karštą stiprią kavą. Šaukšteliu maišome tol, kol ištirps šokoladas.

Nesunku paruošti ir Naujojo Orleano kavą. Tereikia džiazvoje ar mažame puode sumaišyti lygiomis dalimis stiprią kavą, pieną ir grietinėlę. Mišinį reikia kaitinti beveik iki virimo.

Atšalus orams, tikrai patiks airiška kava. Vienai porcijai tokios kavos paruošti reikės: taurelės airiškio viskio, 2 šaukštelių cukraus (geriau rudojo), puodelio karštos stiprios kavos, trijų šaukštų grietinėlės. Tokia kava geriama iš karščiui atsparios taurės (stiklinės) su rankena. Į pašildytą taurę supolamas viskis, suberiamas cukrus, įpilama karšta kava ir ant viršaus uždedama plaktos grietinėlės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų