Istorinis šeštadienis pro fotoaparato objektyvą


2004-04-24
Žilvinė PETRAUSKAITĖ
Istorinis šeštadienis pro fotoaparato objektyvą

Projekto “Pirmoji diena Europoje (viena diena Lietuvoje)” dalyviai Kaune ketina fotografuoti gimdymą, karvių melžimą, masinį valsą ir Šv.Florijono šventę 

Kauniečių fotografų išbandyta idėja išplis po visą Lietuvą. Gegužės pirmoji, Lietuvos stojimo į ES diena, taps tūkstančių nuotraukų heroje. Visos Lietuvos fotomenininkai ir spaudos fotografai dalyvaus specialiame projekte “Pirmoji diena Europoje (viena diena Lietuvoje)”.  

Po miestą pasklis būrys fotografų  

Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius 2001-aisiais metais buvo surengęs akciją “Viena Kauno para”. Tuomet kauniečiai fotografai pasklido po visą miestą ir nuotraukose įamžino vienos Kauno paros ritmą. Paskui, atrinkus geriausias nuotraukas, buvo išleistas akcijos katalogas. Akcija “Viena Kauno para” girta už originalią idėją, bet kritikuota už banalią nuotraukų tematiką.

Projekto “Pirmoji diena Europoje” koordinatorė Kaune, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus parodinio skyriaus vadovė Snieguolė Michelkevičiūtė tikino, kad šį kartą ypač bus kreipiamas dėmesys į nuotraukų meninę kokybę. Tikimasi sulaukti fotografijų, ne sausai fiksuojančių faktus, o juos perteikiančių savita menine plastika.

Planuojama, kad gegužės pirmąją po miestą pasklis 12-16 fotomenininkų, LFS Kauno skyriaus narių. Jų gretas dar papildys miesto spaudos fotografai ir savanoriai mėgėjai, jei tokių atsiras. S.Michelkevičiūtė kviečia visus fotografus mėgėjus dalyvauti projekte ir tą dieną fotografuoti gyvenimą mieste. “Gegužės pirmoji bus šeštadienis, daugelis įstaigų neveiks. Tačiau nemažai gamyklų darbininkų dirbs, darbuosis ir prekybininkai, - pastebėjo projekto koordinatorė ir atkreipė dėmesį į dar vieną galimą nuotraukų temą: - Tuo tarpu kiti kauniečiai švęs ar poilsiaus - vieni mieste, kiti - užmiestyje”.  

Įsiamžinti su laikraščiu rankose  

Pasak vieno akcijos organizatorių, Lietuvos spaudos fotografų klubo vadovo Jono Staselio, yra patvirtinta 170 temų, atspindinčių dabartinės Lietuvos gyvenimą. Daugiausiai tarp jų - socialinių temų: gimdymas, valstybės siena, duonos kepimas, sąvartynas, žemdirbiai, laikraščio spausdinimas, policijos, gaisrininkų darbas. Tačiau taip pat rekomenduojama fotografuoti žymius Lietuvos žmones, kultūros, sporto įvykius, žinomas Lietuvos vietas. Kiekvienas fotografas profesionalas gaus po keletą privalomų temų, tačiau galės fotografuoti ir savo pasirinktą.

Akcijoje dalyvausiantys mėgėjai privalomų temų negaus. Jie raginami fotografuoti savo miestą, jo žmones, gamtos vaizdus. Dalyvauti akcijoje J.Staselis ragina ne tik visus aktyvius Lietuvos gyventojus, bet ir Lietuvos ambasadų užsienio valstybėse darbuotojus (ambasados - Lietuvos teritorija), laivų, lėktuvų įgulas.

Galioja vienintelis bendras reikalavimas visiems akcijos dalyviams: visos nuotraukos turi būti nufotografuotos gegužės pirmąją dieną. Kad tai įrodytų, kiekvieno fotografo prašoma nusifotografuoti kiekvienos juostos pirmajame kadre su gegužės pirmosios dienos laikraščio numeriu rankose.  

Kiekvienas pasirinks sau artimą temą  

Kauniečiai fotomenininkai ketina rinktis jų kūrybai artimas temas. S.Michelkevičiūtė tą dieną seks Žiegždrių kaimo gyvenimą. Ketvirtą valandą ryto nufotografavusi karvę melžiančią žiegždrietę, ji skubės į Kauną. Pasidomėjusi, kaip vyksta “Diena, kai stojome į ES” projektas, atidariusi parodą Kauno fotografijos “Fujifilm” galerijoje, ji vėl važiuos į Žiegždrius ir liks čia iki nakties.

LFS Kauno skyriaus vadovas Aleksandras Macijauskas ketina fotografuoti tą dieną mieste vyksiančią demonstraciją, skirtą Tarptautinei darbo dienai. Taip vienas Lietuvos profesionaliosios fotografijos pradininkų grįš į savo karjeros pradžią, kai iki simbolio pakylėtais demonstracijos vaizdais bandė reikšti savo požiūrį į tuomet gyvavusią santvarką.

Kitas garsus fotografas Romualdas Požerskis žada “prigaudyti” kadrų naujai kaupiamai spalvotai švenčių fotokronikai, todėl eis į Laisvės alėją ir ten fotografuos tą dieną vyksiančius renginius bei jų dalyvius. Jo kolegos Felikso Kerpausko “fotomedžioklės” valdos tądien bus Senamiestis. Romas Juškelis ir Jonas Daniūnas fotografuos Šv.Florijono dienos šventę. Romualdas Rakauskas apsidžiaugė išgirdęs, kad Vienybės aikštėje gegužės pirmąją bus masiškai šokamas valsas. “Tai mano amplua”, - neslėpė nebe pirmus metus miestelių švenčių publiką fotografuojantis žymus fotomenininkas ir pažadėjo Vienybės aikštėje tykoti savojo “auksinio kadro”. Algirdas Kairys stebės “Švaros” įmonės darbą, o Robertas Misiukonis, Alvydas Vaitkevičius - KTU ir VDU bendruomenių narius. Romas Čekanavičius, kaip ir akcijos “Viena Kauno para” metu, fotografuos gimdymą.  

Bus išleistas storas albumas  

Iki gegužės 10 d. visos stojimo į ES dieną nufotografuotos nuotraukos, kompaktinės plokštelės su skaitmeniniais vaizdais bus kaupiamos LFS Kauno skyriuje Rotušės aikštėje, o paskui nuvežtos į Vilnių. Akcijos organizatoriai savo štabe “Forum Palace” sugrupuos, atrinks iš visos Lietuvos suplaukusias nuotraukas. Bus surengta geriausių nuotraukų paroda, kuri bus eksponuojama ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Projektą “Pirmoji diena Europoje (viena diena Lietuvoje)” ketinama vainikuoti maždaug 200 puslapių fotoalbumo leidyba. Jis papildys jau išleistų albumų “Viena diena Amerikoje”, “Viena diena Australijoje”, “Viena diena Havajuose” kolekciją.

Originalaus fotografijos projekto, globojamo Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus, rengėjai tikisi, kad nuotraukomis pavyks parodyti svarbios Lietuvai datos foną: kokie tą dieną buvome, ką veikėme. “Tai projektas istorijai”, - įsitikusi “Pirmosios dienos Europoje” koordinatorė Kaune S.Michelkevičiūtė. J.Staselio nuomone, akcija visuomenei (ypač rajonų gyventojams) padės realiai pajusti, kad Lietuva jau tapo visateise Europos Sąjungos nare.