Išpuolis prieš finalo didvyrį


2008-04-29
Tomas JARUSEVIČIUS
Išpuolis prieš finalo didvyrį

Kauno senamiestyje vakar vėlyvą popietę kilusio triukšmo priežastis – neblaivaus vyro agresija prieš du juodaodžius. Vienas jų – Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas DeJuanas Collinsas.

Dingo iš konflikto vietos

„Neblaivus chuliganas kabinėjasi prie juodaodžio“, – tokio turinio pranešimas vakar apie 16.20 val. pasiekė mieste budėjusius policijos patrulius.

Po kelių akimirkų su įjungtais švyturėliais lėkęs tarnybinis policijos automobilis buvo ties Vilniaus gatvės 28 numeriu pažymėtu pastatu. Būtent čia, anot skambinusiojo praeivio, prie kitataučių agresyviai kabinėjosi iš pažiūros nuo alkoholio apsvaigęs vyras. Aplink incidento vietą susirinkę įvykio liudytojai prasitarė užpuoliko rankose matę ir peilį.

Patruliai rado ir sulaikė išsišokėlį. Jo taikiniu tapę juodaodžiai, mėgindami išvengti beįsiplieskiančio konflikto, pasišalino.

„Tikriausiai jie nuėjo į namus. Rodos, kad ten buvo Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo žaidėjai“, – gūžčiodama pečiais kalbėjo netoliese įsikūrusio restorano darbuotoja.

Juodaodžiai ėjo namo

„Žalgirio“ klubo komunikacijos direktorius Paulius Motiejūnas „Kauno dienai“ patvirtino, kad kabinėtasi prie komandos įžaidėjo amerikiečio DeJuano Collinso ir pas jį tądien viešėjusio bičiulio: „Krepšininkas su draugu prieš pat treniruotę ėjo į parduotuvę nusipirkti vandens, o jiems grįžtant dėl neaiškių priežasčių prikibo vyras, kuris iš pradžių pažėrė įvairių keiksmažodžių ir necenzūrinių žodžių tiradą, o po to išsitraukė ir peilį.“ Pašnekovas sako, kad pats krepšininkas apie incidentą kalbėjo itin nenoriai.

P.Motiejūno pasakojimu, tolesnis įvykių scenarijus klostėsi lyg veiksmo filme: D.Collinso bičiulis atėmė iš užpuoliko peilį ir užmetė ant greta buvusio pastato stogo. Po to agresyviai nusiteikęs vyras išsitraukė dar vieną į šaltąjį ginklą panašų daiktą, tačiau pastaruoju susižalojo pats save – įsipjovė į pirštą.

Beje, pabūgęs priešiškos aplinkinių žmonių reakcijos, išsišokėlis nurimo ir ėmė kažkam skambinti mobiliojo ryšio telefonu.

Iš tolo buvo girdėti ir riebiais keiksmažodžiais paįvairinta vyriškio pokalbio tema: „Tuos negrus reikia papjauti.“

Netrukus atvykę policijos patruliai įsiutusį triukšmadarį rado nesmarkiai susikruvinusį ranką. Iš pažiūros akivaizdžiai apgirtęs vyras buvo pasodintas į tarnybinį policijos automobilį, bet netrukus apsigalvojo ir panoro išlipti laukan. Paprašytas patrulių vykdyti nurodymus ir nesavavaliauti, sulaikytasis vėl įsisiautėjo. Pasipriešinti mėginusiam karštakošiui pareigūnai uždėjo antrankius ir šįkart jau prievarta grąžino jį atgal į savo automobilį.

Tikino pats nukentėjęs

Įtūžio apimtas sulaikytasis nuvežtas į Centro policijos komisariatą (PK). Čia nustatyta, kad vyriškis anksčiau buvęs du kartus teistas ir ne sykį baustas už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Pareigūnai dar nė nespėję patikrinti jo girtumo, teigė pajutę nuo sulaikytojo dvelkiantį stiprų alkoholio tvaiką.

„Patys žinote, kaip būna, kai Senamiesčiu vaikštantis treninguotas pilietis padaugina stipraus alaus ar kitų svaigiųjų gėrimų“, – kiek ironizuodamas kalbėjo vienas iš Centro PK pareigūnų, dažnai susiduriančių su miesto centre siautėjančiais įkaušusiais chuliganais.

Kaip ir reikėjo tikėtis, maždaug trisdešimties metų amžiaus Kauno rajono gyventojas savo išpuolį aiškino priešingai nei krepšininkas. Jis teigė esą nieko pikta nenorėdamas, be blogų kėslų priėjęs prie juodaodžių ir mėginęs jiems pasakyti turįs tokį patį muzikinį skonį – mėgstantis repo grupę „50 Cent“, tačiau vietoje atsakymo neva sulaukė smūgio į veidą. Už tai supykęs apgirtęs vyras teigė angliškai surikęs: „Suknisti nigeriai“, o po to dar du kartus gavęs antausių.

Šiuos sulaikytojo žodžius pareigūnai buvo linkę vertinti gan kritiškai. Vyras iškart buvo uždarytas į laikino sulaikymo kamerą.

Rasizmo apraiškas nutyli

„Žalgirio“ atstovas teigė manąs, kad netrukus po patirto nesusipratimo treniruotėje jau dalyvavęs D.Collinsas į policiją dėl incidento nesikreips: „Legionieriai dažnai užsimena pastebintys rasizmo apraiškų. Anot jų, tai vyksta ne tik Kaune, bet dar dažniau ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose. Tačiau krepšininkai linkę tokius nesusipratimus ignoruoti, jų pernelyg nesureikšminti ir apie tai kuo mažiau kalbėti.“

Vienas tokių incidentų balandžio 15 dieną kilo Vilniuje po rungtynių su sostinės „Sakalų“ komanda. Tąkart įsiaudrinę „Žalgirio“ priešininkų komandos sirgaliai sporto salę paliekančius Kauno ekipos legionierius apmėtė petardomis. Beje, sostinėje vykstančiose varžybose sportininkams ir anksčiau ne kartą yra tekę pastebėti vilniečių gretose pasirodančių plakatų su ne itin tolerantiškais užrašais užsieniečių atžvilgiu.

Policijos pareigūnai vakar vakare dar nežinojo, ar bus pradėtas ikiteisminis tyrimas būtent dėl rasistinio išpuolio. Anot teisėsaugininkų, tam būtina gauti nukentėjusiųjų oficialius pranešimus, o krepšininkai pareiškimų policijai veikiausiai nerašys. Tikėtina, kad tokiu atveju sučiupto įtariamojo veiksmus pareigūnams tektų kvalifikuoti kaip viešosios tvarkos pažeidimą.