Iš skęstančio miesto pagalbos šaukiamasi ir lietuviškai


2005-09-03
Dainoras LUKAS
Iš skęstančio miesto pagalbos šaukiamasi ir lietuviškai

JAV pakrantėje siautėjusi stichija pasiglemžė ne tik tūkstančius gyvenamųjų namų, bet ir nemažai gyvybių

Nors JAV gyvena šimtai tūkstančių lietuvių, dabar turimais duomenimis, uraganas “Katrina” jų pasigailėjo.

Nei lietuvių bendruomenė, nei Lietuvos ambasada Vašingtone neturi duomenų apie nukentėjusius mūsų tautiečius. Vakar buvo tikrinamas pranešimas apie vieną į nelaimės zoną patekusią studentę.

Patys amerikiečiai pripažįsta, kad situacija Naujajame Orleane atskleidė, jog JAV nebuvo pasirengusios iš anksto prognozuotai stichijai.

Ambasada gavo emocingą laišką

Vakar Lietuvos ambasada Vašingtone sulaukė emocingo laiško apie tai, kad Naujajame Orleane su 20-40 studentų, daugiausia rusų tautybės, yra įstrigusi lietuvė mergina.

“Laiške lietuviškai pasakojama, kad studentai yra kažkokiame name, jie mato aplink gelbėtojus.

Mums nurodytas konkretus namo adresas, jį perdavėme Krizių valdymo centrui, prašydami padėti nelaimėje esantiems žmonėms”, - vakar sakė Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas.

Anot V.Ušacko, pagal gyventojų surašymo duomenis, Luizianos valstijoje gyvena apie 3500 žmonių, kurie yra nurodę lietuvišką savo kilmę.

“Greičiausiai jų seneliai yra kilę iš Lietuvos. Valstijoje nėra lietuvių bendruomenės skyriaus”, - sakė diplomatas.

Šiuo metu Lietuvoje gyvenantis teisininkas Aidas Palubinskas kurį laiką studijavo Naujajame Orleane. Jam šis miestas paliko didelį įspūdį.

“Jis išsiskiria iš visų Amerikos miestų savo architektūra ir dvasia. Ten daug ispaniško ir prancūziško stiliaus namų, pastatytų dar 1700-1800 metais. Šis miestas Amerikos mastais jau labai senas, jis vadinamas džiazo gimtine. Man jame buvo labai smagu”, - “Kauno dienai” pasakojo jis.

A.Palubinskas taip pat sakė, kad šiame mieste gyvena labai mažai lietuvių.

“Man per visą studentavimą teko susipažinti tik su dviem lietuviškų šaknų turinčiomis šeimomis”, - sakė jis.

Valstijos sostinėje Baton Ruže gyvena lietuvis literatūros kritikas ir prozininkas Kęstutis Keblys, tačiau dėl sutrikusio ryšio su juo nepavyko susisiekti.

Laivo įgula dalyvavo gelbėjimo darbuose

Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas “Kauno dienai” sakė, kad, pagal patvirtintą informaciją, vieninteliai Lietuvos piliečiai, esantys nelaimės zonoje - tai dvylikos narių motorlaivio “Audrė” įgula.

Motorlaivį “Audrė”, priklausantį Lietuvos jūrų laivininkystei, uraganas “Katrina” užklupo netoli Naujojo Orleano uosto, maždaug už 20 jūrmylių nuo miesto. Sausakrūvis “Audrė” į Naująjį Orleaną atplaukė rugpjūčio 27-osios vakare.

Jis atgabeno 5301 toną ferosilikono ir iki pirmadienio stovėjo uoste, laukdamas krovos. Žinodama, jog artinasi uraganas, įgula jam pasirengė.

V.Ušackui pavyko susisiekti “Audrės” kapitonu Jevgenijumi Podolskiu.

“Jis sakė, kad laivas išlaikė uraganą. Toks išbandymas įgulai teko pirmą kartą. Dabar sausakrūvis prisišvartavęs, ir nieko daugiau negali padaryti, nes aplink tvyro chaosas. Laive po susidūrimų su baržomis pramuštos 4 skylės, tačiau jos yra pakankamai aukštai, todėl laivas galėtų plaukti. Visi dvylika įgulos narių yra sveiki. Kapitonas sakė, kad įgula padėjo nukentėjusiesiems, teko talkinti gabenant žuvusiuosius. Įgula turi maisto savaitei, vandens - dešimčiai dienų”, - sakė V.Ušackas.

Paprašė padėti jūreiviams

AB “Lietuvos jūrų laivininkystės” Saugumo valdymo tarnybos viršininkas Alfredas Ulozas vakar “Kauno dienai” sakė, kad situacija laive nesikeičia.

“Nei nuo laivo būklės, nei nuo kapitono nepriklauso, kada laivas galės išplaukti. Misisipės upėje yra nuskendusių baržų, pažeista upės navigacinė sistema, todėl lieka tik laukti. Tikimės, kad amerikiečiai greitai susitvarkys, juk ten ne Afrika. Tačiau suprantame, kad pirmiausia pulta gelbėti žmones”, - sakė A.Ulozas.

Vakar vakare “Lietuvos jūrų laivininkystė” informavo, kad gal jau šiandien ar rytoj bus atnaujinta navigacija Misisipės upe. Tačiau “Audrė” negalės palikti Amerikos krantų, nes turės kur nors iškrauti krovinį. Vakar dar nebuvo žinoma, kuriame uoste tai būtų galima padaryti.

Ketvirtadienį Lietuvos ambasada JAV kreipėsi į Jungtinių Valstijų Raudonąjį kryžių bei Valstybės departamentą, prašydama per penkias dienas aprūpinti lietuvių laivą maisto ir vandens atsargomis.

A.Macijauskas turės žaisti kitur

Naujojo Orleano “Hornets” klubo, kuriame rungtyniaus Arvydas Macijauskas, vadovybė jau persikėlė į Hiūstoną. Klubo arenai nėra padaryta didelė žala, tačiau dėl užtvindytų gatvių ir elektros trūkumo arena naudotis neįmanoma.

“Kurį laiką žaisti Naujajame Orleane bus neįmanoma”, - sakė NBA komisaro pavaduotojas Rasas Granikas. “Hornets” pirmąsias rungtynes savo aikštėje turėjo žaisti spalio 3 dieną.

NBA svarsto, kur galėtų persikelti “Hornets” bazė. Vienas variantų - valstijos sostinėje Baton Ruže esantis Liuzianos valstijos universitetas. Tačiau dabar jis taip pat tapo gelbėtojų darbo vieta ir gali nespėti būti parengtas NBA varžyboms. Valstijoje yra dar dvi arenos, į kurias galėtų persikelti “Hornets”. Klubas pranešė, kad visi jo žaidėjai yra saugūs, tačiau nežinoma, ar kas nors iš jų prarado namus.

NBA klubai ir žaidėjai jau paaukojo 2 milijonus dolerių gelbėjimo operacijoms. Kai kurie žaidėjai padeda organizuoti maisto, drabužių tiekimą nukentėjusiesiems.

Indianos “Pacers” žaidėjas Džonatanas Benderis turi namą Liuzianos valstijoje. “Tikiuosi, nerasiu jų užtvindytų. Gerai, kad esu apsidraudęs”, - sakė jis. Naujojo Orleano klube yra žaidęs ir buvęs “Žalgirio” legionierius Robertas Pekas.

Lygina su filmo scenarijumi

Internete netrūksta piktdžiugiškų komentarų, jog Amerikoje realybe jau tampa fantastinio filmo “Diena po rytojaus” scenarijus. Filme pasakojama apie tai, kaip globalinio klimato pokyčiai ima grasinti Žemės planetai.

“Mačiau tą filmą. Jis verčia susimąstyti, bet aš netikiu pranašystėmis. Šią juostą verta pažiūrėti politikams ir pareigūnams, kurie atsakingi už aplinkosaugą”, - sakė V.Ušackas. Kaip paprastai nutinka po didžiulių gamtos katastrofų, mokslininkai dar kartą prabilo apie į atmosferą išmetamų teršalų sukeltą globalinį atšilimą.

Šiemet įsigaliojo Jungtinių Tautų Bendrosios klimato kaitos konvencijos Kioto protokolas. Jį jau yra ratifikavusi 141 valstybė (Lietuva - 2002 m.). Šalys įsipareigojo konkrečiomis priemonėmis prisidėti stabdant klimato kaitą ir švelninant skaudžius jos padarinius, mažinant anglies dvideginio išmetimą. JAV iki šiol nesutinka pasirašyti šio protokolo. Amerikiečiai mano, kad neįmanoma sumažinti teršalų išmetimo, kai ekonomika auga. Didžiausi planetos teršėjai yra JAV, Kinija ir Rusija.

Siūlė miestą sulyginti su žeme

JAV pasigirdo net minčių, kad Naujojo Orleano neverta atstatyti, geriau viską sulyginti buldozeriu. Tačiau valstijos gubernatorė Ketlin Blanko atrėžė, kad negalima taip kalbėti, kai daugelį žmonių palaiko tik viltis, kad jie sugrįš į normalų gyvenimą.

Interneto svetainėse žmonės ieško savo artimųjų, skelbdami dingusių žmonių pavardes. Kiti skelbia namų adresus, praneša, kad gali priimti netekusius namų.

Naujojo Orleano gyventojai internete dalijasi savo pastebėjimais. Vienas jų tvirtina, jog iš miesto kalėjimo buvo paleisti kaliniai, kurių nespėta evakuoti. Tačiau pareigūnai tvirtina, kad visi kaliniai bus pervežti į kitas įkalinimo įstaigas. Kitas teigia matęs Misisipe plaukiančius lavonus.

Vietoj maisto - dantų pasta

AP agentūra vakar pranešė siaubą keliančias naujienas iš “Superdome” stadiono, kuriame tebesiglaudžia tūkstančiai nelaimėlių. “Mes galime viską padaryti kitose šalyse, bet negalime niekuo padėti savo žmonėms. Mūsų kariškiai vyksta į užsienį, tačiau jų nesulaukiame čia”, - žurnalistams piktinosi Danielis Edvardsas.

Iš Vašingtono į Naująjį Orleaną atvykęs turistas Debi Durso paprašė policijos pagalbos. “Eik velniop - dabar kiekvienas už save”, - toks buvo pareigūno atsakymas.

“Čia mes esame kaip koncentracijos stovykloje. Vienas žmogus neištvėrė, peršoko užtvarą ir žuvo”, - sakė Odris Džordanas. Žmonės taip pat pasakojo apie jau mirusius mažus vaikus.

Sporto komplekse žmonės slepiasi nuo sekmadienio. Policija praneša, kad minioje yra sumuštų ir net išprievartautų žmonių. Erlas Beikeris žurnalistams rodė dantų pastą ir dezodorantą. “Aš gavau tik tai, ir nieko, ką galėčiau gerti ar valgyti”, - skundėsi jis.

Kai žuvų prekybininkas Donaldas Dadlis ir dar keli alkani stovykloje uždaryti asmenys įsibrovė į “Superdome” virtuvę, juos iš čia išvarė Nacionalinės gvardijos kariai. “Jie atstatė ginklus ir liepė dingti iš virtuvės, kitaip ištaškys mūsų smegenis”, - pasakojo D.Dadlis. Šį savaitgalį evakuacija turėtų baigtis.

Žuvusiųjų skaičius kol kas nežinomas

Pasak V.Ušacko, iki šiol niekas nežino ar nedrįsta įvardyti, kiek yra žuvusiųjų ar nukentėjusiųjų. “Skaičiau, kad apie 78 tūkstančiai žmonių yra laikinose prieglaudose, apie 10 tūkstančių namų yra nebeatstatomi. Tačiau tai tik preliminarūs skaičiai, kuriuos įvardijo JAV prezidentas Dž.V.Bušas”, - sakė V.Ušackas.

Vakar Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija paskelbė sąskaitą, į kurią ir lietuviai gali aukoti pinigų nuo uragano nukentėjusiems amerikiečiams.