Iš Santos Barbaros - tiesiai prie fortepijono


2005-12-03
Iš Santos Barbaros - tiesiai prie fortepijono

Gruodžio 6-ąją, antradienį, - neeilinis koncertas Kultūros rūmuose. Miesto viešnia - jau devynerius metus JAV, Santos Barbaros mieste, gyvenanti pianistė Eglė Janulevičiūtė.

Eglė gimė ir augo Kaune, žymių muzikų šeimoje. Tėvas - Muzikinio teatro solistas, mama- koncertmeisterė. Puikiai baigusi J.Naujalio muzikos gimnaziją ir LMTA, tik atsivėrus Lietuvos sienoms, Eglė, viena iš pirmųjų mūsų šalies pianistų, tapo dviejų prestižinių konkursų, vykusių JAV, nugalėtoja. Tuo metu ji taip pat daug koncertavo Lietuvoje - gražūs kūrybiniai ryšiai užsimezgė su Lietuvos kameriniu orkestru. 1993 m. Eglė laimėjo konkursą ir išvyko stažuotis į Guilhall muzikos ir teatro mokyklą Londone, kurią sėkmingai baigė. Nuo 1996 m. E.Janulevičiūtė gyvena ir dirba JAV, Santos Barbaros mieste. Čia ji apgynė muzikos daktaro disertaciją, kurioje gvildeno temą apie M.K.Čiurlionio fortepijoninę kūrybą.

Kiekvienais metais Eglė Amerikoje surengia koncertus: ji skambina kamerinį repertuarą, noriai akompanuoja operos solistams, pasirodo solistės amplua, retsykiais skambina su Lietuvos atlikėjais. Vienas įspūdingiausių renginių - koncertas su dainininke Violeta Urmanavičiūte-Urmana, vykęs Niujorke prieš dvejus metus.

“Hunter koledžo salėje Violeta įspūdingai dainavo savo dievinamąjį R.Vagnerį - Izoldos mirties sceną iš operos “Tristanas ir Izolda”, interpretavo S. Rachmaninovo romansus. Aš, suteikdama galimybę jai pailsėti, skambinau F.Šopeno III baladę, S.Rachmaninovo fortepijoninius kūrinius. Amerikos publika visuomet yra džiugi ir geraširdiškai sutinkanti atlikėjus, tačiau su nekantrumu laukiu susitikimo su savo gimtojo miesto publika, išsilavinusia ir kultūringa. Po aštuonerių metų pertraukos koncertuoju savo gimtinėje: nesunku įsivaizduoti, kokie jausmai mane užplūsta, manau, jie bus dvigubai stipresnio scenoje, kai skambinsiu vieną žaviausių kūrinių - F.Listo I koncertą Es-dur”, - pasakoja E.Janulevičiūtė.

Eglės partneris scenoje bus jos brolis - kauniečiams gerai pažįstamas dirigentas Jonas Janulevičius. Jaunasis maestro šįsyk diriguos Kauno miesto simfoniniam orkestrui, o programoje šalia F.Listo kūrinio rikiuosis F.Šuberto IV simfonija (“Tragiškoji”) ir L. van Bethoveno uvertiūra “Leonora”.