Interesų karas verslo popietėje


2004-06-11
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Interesų karas verslo popietėje

Kauno valdžia ieško būdų, kaip suformuoti palankų būsimųjų sporto rūmų Nemuno saloje įvaizdį  

Miesto verslininkų ir valdžios susitikime vakar audringai diskutuota dėl “Akropolio” ir būsimųjų sporto rūmų projektų. Emocijas liejo ne tik verslininkai, bet miesto valdžia ir Tarybos nariai, kartais peržengdami elementaraus padorumo ribas. Liberaldemokratas Gediminas Petrauskas jam nepatinkantiems žurnalistams žadėjo atkeršyti. “Tai rašeivai savo rankomis ištalžyčiau snukį”, - tvirtino politikas, reaguodamas į “Kauno dienos” rašinį apie miesto valdžios ketinimus dalį Nemuno krantinės paversti automobilių saugojimo aikštele.  

Skirtingose barikadų pusėse  

Iki šiol vykusiose verslo popietėse audringų ginčų nekildavo. Tačiau vakar tarpusavyje susikibo Kauno verslo pasaulio atstovai. “Ūkio banko” valdybos pirmininkas Gintaras Ugianskis stebėjosi, kodėl dėl sporto rūmų iki šiol diskutuojama, o jie nestatomi. Jis neslėpė nuostabos dėl neseniai išplatinto viešo pareiškimo, kuriame teigiama, kad “Akropolis” sužlugdytų smulkiuosius verslininkus.

“Kas pasirašė šį laišką? Mečislovas Rondomanskas?” - replikavo bankininkas. Kiti verslininkai taip pat tvirtino, kad kalbas apie Laisvės alėjos žlugdymą kelia šioje vietoje nekilnojamąjį turtą valdantys asmenys, kurių negalima vadinti smulkiaisiais verslininkais.

Susidarė įspūdis, kad tarp verslininkų kilę ginčai ypač patiko miesto vadovams. Strateginio planavimo ir investicinių projektų koordinavimo grupės pirmininkas Ramūnas Garbaravičius dar labiau įkaitino diskusiją, kai priminė, kas sunaikino buvusią “Konrado” kavinę. Būtent šio pastato savininkai dabar tapo bene pagrindiniais kovotojais už Laisvės alėjos ateitį.

“Verslininkai siekia pelno, todėl reikia tai ir įvardyti, o ne dangstytis skambiomis frazėmis”, - sakė R.Garbaravičius.  

Apkaltino “Akropolio” protegavimu  

Nors verslo popietės pagrindiniu akcentu turėjo tapti diskusija dėl naujųjų sporto rūmų, tačiau verslininkai ir valdžios atstovai nesugebėjo atsiriboti nuo “Akropolio”.

“Miesto valdžia proteguoja būsimojo “Akropolio” projektą. Neleiskite šiems verslininkams statyti automobilių stovėjimo garažų virš Karaliaus Mindaugo prospekto. Nesuprantu, kodėl miesto vadovai džiaugiasi, kad žlugdomi Laisvės alėjoje įsikūrę verslininkai”, - teigė verslininkas Vytautas Švirinas.

Kai kurių verslininkų teigimu, miesto centre pastačius didžiulį prekybos monstrą, smulkusis verslas būtų sužlugdytas. “Ar tada miesto valdžia atsistatydintų?” - replikavo V.Švirinas.

Tuo tarpu Architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė Gražina Janulytė-Bernotienė pageidavo, kad profesionalams būtų sudaryta galimybė ne tik susipažinti, bet ir padiskutuoti apie didelių projektų įtaką miesto strategijai. Architektės nuomone, miesto valdžia galėtų tarpininkauti, kad tokios diskusijos įvyktų.  

Manipuliacijos įtartinais koziriais  

Kauno vadovai vakar verslininkams pristatė birželio 6-9 dienomis atliktos gyventojų apklausos rezultatus. Agentūra “Factum Dominus” 500 kauniečių uždavė klausimą, ar jie pritaria naujųjų sporto rūmų statybai Nemuno saloje? 61 procentas respondentų atsakė teigiamai, 22 procentai - neigiamai ir 17 procentų - neturi savo nuomonės.

Gegužės pradžioje kauniečiams buvo užduotas kitas klausimas. 42 procentai apklaustųjų pritarė, kad Karaliaus Mindaugo prospekte iškiltų prekybos ir pramogų centras “Akropolis”. 31 procentas - nepritarė, o 27 procentai - neturi nuomonės.

Miesto meras Arvydas Garbaravičius pripažino, kad šių apklausų negalima suabsoliutinti, tačiau tai yra tam tikras ženklas. Tuo tarpu kalbinti viešųjų ryšių specialistai neslėpė, kad apklausų duomenys gana dažnai tampa įvairių manipuliacijų koziriais.

Beveik dvi valandas trukusi verslo popietė baigėsi be konkrečių rezultatų. Tiesa, susitikimo pabaigoje kai kurie verslininkai ragino pritarti sporto rūmų statybai Nemuno saloje, o “Akropolio” klausimą svarstyti atskirai.