Grožio industrijos meistrų vakarėlis užsitęsė iki paryčių


2003-11-29
Daiva VALEVIČIENĖ
Grožio industrijos meistrų vakarėlis užsitęsė iki paryčių

Iš visos Lietuvos į Kėdainius suvažiavę kirpėjai ir visažistai daugiau nei keturias valandas stebėjosi draugų bei konkurentų kūrybine išmone 

Pramogų klubas “Vikonda” praėjusio šeštadienio vakarą buvo sausakimšas. Jau prieš savaitę iki renginio pradžios nebeliko laisvų vietų prie staliukų. O prasidėjus pirmajam teatralizuotam grožio industrijos meistrų festivaliui “Profesional art”, už klubo durų liko dar 300 panorusiųjų į jį patekti žiūrovų. Kėdainių televizija, tiesiogiai transliavusi visą gerokai užsitęsusį renginį, susilaukė rekordinio žiūrovų skaičiaus ir raginimo dar kartą jį parodyti.  

Lietuviai nesaugo paslapčių  

Festivalio rengėjai, Kaune įsikūrusi Lietuvos - Italijos įmonė “Hair net”, kurioje tėra aštuoni darbuotojai, vis dar negali patikėti, kad jiems išties pavyko. Absoliutus Latvijos kirpėjų čempionas Konstantinas Gorochovas, šią vasarą laimėjęs vieną prizinių vietų JAV vykusiame Pasaulio čempionate ir matęs daugybę renginių, labai gerai įvertino tai, kas vyko “Vikondoje”.

Pasaulio kirpėjų čempionas Devis Menin, generalinis “Hair net” vadovas, stebėjosi, kad lietuviai tokie entuziastingi ir atviri. Jis sakė, kad surengti panašų renginį Italijoje ar bet kurioje kitoje Europos šalyje būtų labai sudėtinga. Meistrai ne tik skrupulingai skaičiuotų jiems teksiančias išlaidas, bet ir bijotų rodyti konkurentams savo darbus. “Italijoje savo salonus turintys meistrai pavydžiai saugo stiliaus ir darbo paslaptis”, - paaiškina D.Menin.  

Nustebino užmoju  

Jau pats pirmasis pasirodymas nustebino užmoju. Panevėžio salono “Vanela” komandą sudarė vienuolika žmonių: būgnininkai, pankai, kirpėjos, fantastiniai personažai. Vilniečių “Prima” į sceną išvedė septynis dalyvius, Marijampolės “Elitas” - keliolika. Šis salonas buvo pripažintas geriausiu. Specialistai nutarė, kad jis yra europinio lygio. Pirmoji vieta ir kelionė į Italiją atiteko kaunietei Lilijai Kavaliauskienei. Meistrė ne tik sukūrė linksmas grybų šukuosenas, bet ir pati labai žaismingai dalyvavo mini spektaklyje.

Originaliausia šukuosena pripažinta kauniečių salono “Aimužė” meistro Viačeslavo Čistovo kūrinys. Ant merginos galvos ir rankų iš plaukų “užaugintos” rudeniškai plikos medžių šakos, o retro stiliaus poniutė ilsėjosi to medžio pavėsyje. Jai išeinant į užkulisius, publika pamatė, kad puošnios plaukų segės vaidmenį atlieka raudona pirštinaitė, gniaužianti įvairiaspalvių lapų puokštę.

Formuluojant užduotis, meistrams buvo pasiūlyta improvizuoti rudens spalvomis, tad besibaigiančio sezono atributų buvo ir daugiau - voratinklio skėtis, vėduoklė ir net charakteringos formos šukuosena iš smulkių kasyčių.  

Rekordas

Iš visos Lietuvos susirinkusius kirpėjus nustebinti savo sukurta šukuosena yra sunku. Todėl viena aktyviausių renginio organizatorių, salono “JM” savininkė Jolanta Mačiulienė nutarė sukurti rekordinę ir įregistruoti ją Gineso rekordų knygoje.

J.Mačiulienė savo kūrinį iš plaukų sruogelių lipino pusantro mėnesio, o paskutiniąją savaitę dirbo po 14 val. per parą. 232 centimetrų aukščio šukuosenai prireikė 480 plaukų sruogelių (iš viso 97 metrų ilgio), 370 mažų segtukų, 500 - didelių, 25 tūbelių klijų ir 1,6 litro plaukų lako. “Sukurti tokią šukuoseną ant žmogaus galvos neįmanoma dėl to, kad per ilgai užtrunka, be to, niekas neturi tokių ilgų plaukų. Mano manekenės vienuoliktokės moksleivės plaukai - 90 cm. Jų užteko tik sujungti abi šukuosenos dalis”, - komentuoja kirpėja.

Kirpėjos ir salonų savininkės šiame renginyje sudarė didžiąją žiūrovų dalį, todėl tikriausiai buvo galima surizikuoti įregistruoti dar vieną - publikos rekordą. Salėje išties buvo įspūdingas profesionaliai dažytų, kirptų ir sušukuotų galvučių kiekis.  

Laiko spąstai  

Nenorėdami atstumti nė vieno iniciatyvą parodžiusio meistro, rengėjai pakliuvo į laiko spąstus. Teoriškai apskaičiuotos 27 komandų pasirodymo minutės realybėje dvigubėjo ir renginys su visais intarpais - pertraukomis ir “ŽAS” melodijomis - užtruko net penkias valandas.

“Žmonės taip domėjosi mūsų pirmąsyk organizuojamu festivaliu, iki paskutiniųjų dienų vis kas nors dar pareikšdavo norą jame dalyvauti. Nors registracijos terminas buvo seniai praėjęs, sutikdavome, juk negerai tramdyti kūrybinę aistrą, juolab kai ji apima ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir provincijoje gyvenantį meistrą”, - teisinosi viena firmos “Hair net” vadovių Sonata Stankevičienė.

Tačiau išeinančiųjų iš renginio, jam nepasibaigus, buvo nedaug. Paskelbus nugalėtojus, pirmą valandą nakties namo išvažiavo irgi ne visi. “Dabar galima ir pasiausti, juk tokį kelią atvažiavome”, - prisipažino kelios brandaus amžiaus žiūrovės. Jos savo temperamentingu šokiu nustebino ir daug mačiusius muzikantus.

“Hair net” komiteto vardu dėkojame J.Gulbinienei, firmoms “Perkūno namai”, “Juvenalitas”, “Du safyrai”, “Conan gym”, “West express”, “Sanitex”, “Tamro”, “Ryto rasa”, “Moters savaitgalis”, “Respublika”. Esame dėkingi už rėmimą bei šiltą palaikymą, įgyvendinant “Professional ART 2003” projektą.