Futbolas gundo rizikuoti


2008-01-12
Romas PODERYS
Futbolas gundo rizikuoti

Lietuvos futbolas turi pakankamai erdvės vystytis ir tobulėti, tačiau šalies verslininkai savo milijonus investuoja į užsienio klubus. Netgi ne į pačius stipriausius, prasiskolinusius.

Klubą krečia krizė

Neseniai vilnietis Algimantas Breikštas perėmė didžiąją dalį Lodzės klubo LKS (Lenkija) akcijų. Neoficialiais duomenimis, sandorio suma gali siekti nuo 4 iki 12 milijonų litų.

Vienas seniausių Lenkijoje (įkurtas 1908 metais) Lodzės klubas po pirmojo „Ekstraklasa“ diviziono pirmenybių rato užima priešpaskutinę, 15-ąją, vietą – 2 pergalės, 5 lygiosios ir 10 pralaimėjimų.

LKS ekipa balansuoja ant pavojingos ribos – ji gali iškristi į žemesnę lygą. Skolos šalies mokesčių inspekcijai siekia apie milijoną litų. Be to, klubas nėra atsiskaitęs su kai kuriais žaidėjais, taip pat už viešbučių ir transporto paslaugas.

„Lietuviška revoliucija Lodzėje!“, „Atgaivinama Lenkijos ir Lietuvos unija?“ – tokiomis antraštėmis mirgėjo mūsų kaimynų dienraščiai, kai A.Breikštas sukirto rankomis su buvusiu Lodzės klubo savininku Danieliu Goszynskiu.

Lenkų futbolo sirgalių komentarai – tiesmukiškesni ir žiauresni: „Savininkas – lietuvis? Ką gi, LKS bankrotas – neišvengiamas“, „Ar neįvyks taip, kaip vienam kauniečiui su škotų „Hearts“ – laikina euforija ir vėl veidu į purvą?“, „Breikštui rūpi ne futbolas, o LKS nekilnojamasis turtas“.

„Man tai – iššūkis. Noriu padirbėti naujoje rinkoje ir sukaupti žinių bei patirties. O tai – neįkainojami dalykai“, – dienraščiui sakė A.Breikštas.

Investuoja į jaunimą

Lenkijoje, kaip ir Lietuvoje, spėliojama – kodėl A.Breikštas savo milijonams pasirinko Lodzę, o ne, pavyzdžiui, Vilnių, kuriame yra jo remiama komanda?

Arba – kodėl ne pragmatiškąją Marijampolę, kurioje iki šiol prisimenami jo įkurtos bendrovės „Kraitenė“ klestėjimo laikai bei atgimusi „Sūduvos“ futbolo komanda, praėjusį sezoną tapusi A lygos vicečempione? Kodėl ne Ukmergę, kur buvo pradėtas daug žadantis „Vilkmergės“ ekipos projektas?

„Į ką šiuo metu Lietuvoje investuoti? Įpirkti, tarkime, Deividą Šemberą, kaip ir kai kuriuos kitus subrendusius bei užsienyje rungtyniaujančius mūsų futbolininkus, neturime galimybių – per brangūs. Be to, jų karjera jau perkopė zenitą.

Į „Vilniaus“ futbolo komandą investavau ir investuoju. Rezultatai jau matyti – mūsų klube auga talentinga jaunuolių karta, ji jau sudaro nacionalinės devyniolikmečių rinktinės branduolį. Praeis dar keli metai ir „Vilnius“ bus tarp šalies A lygos favoritų. Tikiu tuo.

O Lenkija – netoli, čia geriau išvystyta futbolo rinka, infrastruktūra. Pagrindinių stadionų aikštės – šildomos, apšviestos, tribūnose – bent po 10 tūkstančių vietų. Didesnis vietos valdžios, žiniasklaidos, pirmiausiai – televizijos dėmesys. Aktyvesnė, nei Lietuvoje, sirgalių auditorija. Vilniuje 300 žiūrovų – beveik prabanga, o Lodzėje į rungtynes susirenka mažiausiai 3000 gerbėjų“, – pasidalijo argumentais A.Breikštas.

Žada vytis lyderius

„Futbole esu daugiau nei 10 metų, iš jų šešis dirbu su profesionalais, todėl galiu teigti, kad šią sporto šaką pažįstu penkiasdešimčia procentų“, – teigė verslininkas.

Vilniečio karjerą pro padidinamąjį stiklą dabar nagrinėjanti lenkų žiniasklaida atkreipia dėmesį į per kraštus trykštantį pono Algimanto entuziazmą bei ambicijas.

„Express Ilustrowany“ netgi iškapstė šešerių metų senumo epizodą, kai Marijampolės „Sūduva“, kurios prezidentu tuomet buvo A.Breikštas, UEFA taurės turnyro pirmajame etape Glazge išmėgino jėgas su „Celtic“. Škotus ypač papiktino tai, kad lietuvis „Celtic“ ekipą pavadino vidutine, o jos lyderį Henriką Larssoną – eiliniu žaidėju. Tąkart suvalkiečiai dvikovą pralaimėjo 1:8, o H.Larssonas įmušė tris įvarčius.

Interneto portalas „90 minut.pl“ neslėpdamas sarkazmo priminė praėjusį Lietuvos futbolo A lygos sezoną, kai į aukso medalius nusitaikęs „Vilnius“ čempionatą baigė tik septintas.

„Į Lodzės LKS investavau be konkrečių planų ir nelaukiu greito pelno. Mano pagrindinis tikslas – sukurti savitą, pajėgią komandą. Turiu partnerių Brazilijoje, iš kur galime atsivežti neblogo meistriškumo žaidėjų. Kita vertus, ir Lietuvoje yra gabaus jaunimo.

Jei Lenkijos čempionato antrąjį ratą baigsime sėkmingiau nei pirmąjį ir neiškrisime į žemesnę lygą, per kitus trejus ar ketverius metus turėtume pakilti į pirmąjį „Ekstraklasa“ penketuką. Pavyti lyderius – nelengva, bet intriguojanti užduotis. Tikiuosi, kad pavyks susitarti su visais kreditoriais, kuriems LKS yra skolingas, ir mes po truputį išsikapstysime. Ieškome kitų rėmėjų, deramės su televizija. Yra galimybių uždirbti už rungtynių transliacijas“, – apie savo planus papasakojo A.Breikštas.

„O ir „Vilnius“ nesubyrės. Komanda gerai pasirengs naujam sezonui“, – užtikrino vilnietis.

Pavyzdys įkvepia

A.Breikštas – antrasis mūsų šalies verslininkas, įsigijęs užsienio futbolo klubo akcijų. Prieš kelis metus kaunietis Vladimiras Romanovas tapo Edinburgo „Hearts“ savininku.

Iš pradžių Lietuvoje ir Škotijoje į V.Romanovo žingsnį reaguota panašiai, kaip dabar – į A.Breikšto pasirinkimą arba anksčiau Rusijoje ir Anglijoje – į Londono „Chelsea“ šeimininku tapusį rusų oligarchą Romaną Abramovičių.

Skeptiški škotų žiniasklaidos, „Hearts“ sirgalių ir Edinburgo komandos varžovų balsai pritilo, kai Edinburgo komanda pradėjo lipti ant kulnų grandams „Celtic“ ir „Rangers“.

„Mes su ponu Romanovu pasikalbame apie futbolą. Nesu susipažinęs su jo investavimo į Škotijos klubą smulkmenomis, tačiau manau, kad tos šalies ir Lenkijos elitiniai divizionai turi bendrų bruožų, žaidimo lygis daugmaž panašus“, – sakė A.Breikštas.

„Verslininkas pats sprendžia, kur jam geriau investuoti. Jei jis turi laisvų lėšų ir skiria jas futbolo projektams užsienyje, vadinasi, yra parengęs atitinkamą strategiją.

Be to, ponas Breikštas neatsisako „Vilniaus“ klubo, planuoja jį remti toliau. Tai, kad jis savo komandos žaidėjams dar siekia nutiesti tiltą per Lenkiją į Europą – argi blogai? Gabūs futbolininkai nevažiuos į Rusiją sėdėti ant atsarginių suolo, o žais futbolą.

Vladimiro Romanovo pavyzdys patvirtina, kad tokia schema – perspektyvi. Paskutinis argumentas – „Hearts“ atstovaujantis buvęs „Kauno“ puolėjas Andrius Velička ir juo susidomėjęs Anglijos „Premier“ lygos klubas „Bolton Wanderers“, – svarstė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius.

Į Lodzės LKS jau išvyko dvidešimtmetis „Vilniaus“ ekipos gynėjas Georgas Freidgeimas ir 29-erių metų vartininkas Pavelas Leusas.