Europos muzika deramu lygiu


2003-11-29
Europos muzika deramu lygiu
Rudens koncertų sezoną Kaune užbaigė pianistė Mūza Rubackytė

Tai buvo du aukštos kultūrinės temperatūros koncertai. Grakštūs, profesionalūs, atitinkantys žodžio “koncertas” sampratą.

Pirmajame skambėjo ispanų muzika - kompozitorių Choakino Turinos (Joaquin Turina), Enrikės Granadoso (Enrique Granados), Isako Albeniso (Isaac Albeniz) kūriniai, sukurti vadinamaisiais antrojo Ispanijos renesanso laikais - XX a. pradžioje. Antrajame publikos dėmesį traukė XIX a. muzikos rafinuotas brangakmenis - Frideriko Šopeno I koncertas su orkestru.

Vakar Filharmonijoje publikos numylėtinė M.Rubackytė skambino subtilųjį F.Šopeno Koncertą fortepijonui su orkestru e-moll. Jos partneriai buvo Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir šveicarų dirigentas Štefanas Lanas (Stefan Lano), gerai pažįstamas mūsų publikai. Š.Lanas prieš porą metų drauge su M.Rubackyte atliko F.Listo I koncertą fortepijonui su orkestru, be to, maestro sostinės Operos teatre diriguoja vieną ryškiausių pastarojo meto spektaklių - Dž.Pučinio operą “Turandot”. Vakar abu muzikai buvo nuoširdžiai panirę į F.Šopeno permatomų pasažų ažūrą. Už tai - publikos plojimų lietus. M.Rubackytės virtuoziškumo kerai vienodai veikia Amerikos, Azijos, Europos melomanus, tad ar gali būti išimtis jos gimtojo miesto klausytojai?

O praėjusios savaitės pabaigoje Valstybinis Vilniaus kvartetas, pianistė M.Rubackytė ir muzikologė Ona Narbutienė vainikavo dvejus metus Lietuvoje skambėjusią programą “Europos Sąjungos šalių kamerinės muzikos vakarai”. Pažintimi su Ispanijos muzika baigėsi 15 koncertų ciklas, skambėjęs ne tik Vilniaus taikomosios dailės muziejuje, bet ir kituose 23 mūsų šalies miestuose ir miesteliuose. Valstybinis Vilniaus kvartetas ir muzikologė O.Narbutienė buvo pagrindiniai šios unikalios programos sumanytojai ir atlikėjai, publiką supažindinę ne tik su gerai mums žinoma austrų, vokiečių, prancūzų muzika, bet ir tų šalių kūriniais (Airijos, Graikijos, Liuksemburgo), kurie Lietuvoje buvo atlikti pirmąjį kartą. Muzikams visokeriopai talkino 15 Europos šalių ambasadoriai, skatinę ir rėmę šį projektą.

Kaune “Europos Sąjungos kamerinės muzikos vakarai” turėjo būti pristatyti tris kartus, tačiau klausytojai programas išgirdo tik dusyk. Vienas koncertas nežinia dėl kieno aplaidumo paprasčiausiai sužlugo. Atlikėjai atvyko, buvo pasirengę griežti, bet... publika apie tai nieko nežinojo. Renginys nebuvo paskelbtas (?!).

Į baigiamąjį šio dvejus metus besitęsusio ciklo koncertą susirinko pilnutėlė Filharmonijos salė Ispanijos muzikos gerbėjų. Netenka abejoti, jog klausytojų išankstinį palankų nusiteikimą lėmė ne tik andalūziškosios melodijos ir ritmai, bet ir pianistės M.Rubackytės vardas, Vilniaus kvarteto aukščiausios prabos griežimas ir itin dėmesingai sutikti muzikologės O.Narbutienės komentarai. Žinoma, publikos susikaupimą ir prielankumą sąlygojo dar ir visų atlikėjų nepriekaištingas ansamblis, dosnus ir kilnus frazuotės minkštumas, efektingai išryškinta ispaniškoji harmonija ir tapybiškumas. Po E.Granadoso Kvinteto fortepijonui ir styginių kvartetui g - moll daugeliui klausytojų tikriausiai norėjosi sušukti spontanišką “bravo!”