Energija ir ateities energetika monopolininkams nerūpi


2005-09-03
Energija ir ateities energetika monopolininkams nerūpi

Pagal 1985 m. Pasaulinės energetinės konferencijos prognozes, naftos liko tik 30, dujų - 50, akmens anglies - 240 metų. Dabartinė atominė energetika veda į aklavietę.

Baigiasi atominis kuras. Be avarijų ir terorizmo grėsmės dabartiniuose atominiuose reaktoriuose, be kitų radioaktyvių elementų, susidaro pavojinga anglis-14.

Ji suirs tik po 6000 metų. Ši anglis susidaro apšvitinant azotą, esantį reaktorių konstrukciniame pliene. Todėl visas atidirbusias reaktoriaus plienines konstrukcijas prisieis stropiai saugoti 6 tūkstantmečius...

JAV energetikos institutas prognozuoja iki 2030 m. Saulės stočių elektros energijos kainą sumažinti iki 4 ct/kWh.

Fotoelementus reikėtų pakabinti ant lyno, aukštai virš žemės, tvenkinio ar upės, kad neužimtų vietos ir mažiau apdulkėtų.

Dar mažiau apdulkės įdiegus naują racionalų - ekologiškai švarų, jau išbandytą likusio įprastinio ir atsinaujinančio energetinio šlapio kuro (biomasės) ir atliekų deginimą pusę kuro sutaupant, pakeitus jį vandeniu.

Ateitis priklauso:

1.Aukštų technologijų ekologiškoms hibridinėms jėgainėms, naudojančioms atsinaujinantį kurą, turinčioms saulės baterijas, termodinaminius parabolinius keitiklius, biokonverterius, sūkurines vėjo ir beužtvankines povandenines upių turbinas su sūkuriniais vandens šildytuvais.

2.Energijos gavybai iš aplinkos erdvės, turinčios savyje daugiau kaip 90 proc. visos visatos energijos, kurios kosminis vektorinis potencialas nukreiptas į Herkuleso žvaigždyną.

3.Bekuriams perspektyviems varikliams: Rusijos MA akademiko A.Veiniko išrastas analogiškas senovės kinų (RU 822713 1986 m.), rusų fiziko Dunajevskio išrastas oru varomas vidaus degimo variklis (e’mail: powerxx@yahoo.com) ir prancūzo Žano Marsolio išrastas vandeniu varomas variklis (paraiška 2278946. Išradėjas su šeima žuvo automobilio katastrofoje, po kelių dienų sudegė laboratorija su bendradarbiais).

Mane papiktino užgaulus Anzelmo Bačkausko straipsnis “Ko profesoriai nežino apie Lietuvos energetiką” (KD, 2005 07 20). Straipsnio tonas būdingas monopolistui ir jo pavadinimas tik patvirtina profesorių Juozo Burneikio ir Aloyzo Dirsės tiesą (KD, 2005 07 13) apie dabar vykdomą Lietuvai labai kenksmingą elektros energijos kainų politiką, stabdančią Lietuvos pramonės ir žemės ūkio vystymąsi.

Maža to, Lietuva neturi nepriklausomos, pagrįstos energetikos vystymo strategijos. Uždarius Ignalinos AE, mažiausiai dvigubai pabrangs naftos produktai ir dujos, tiekiamos iš Rusijos.

Tuo pačiu metu elektros energijos poreikis padidės dešimteriopai - pereinant prie elektromobilių ir vandenilinių variklių.

Nieko nedarant, kaip iki šiol, Lietuvą ištiks energetinė krizė. Kodėl iš nepagrįstai aukštų elektros energijos kainų gaunamas viršpelnis nenukreipiamas moksliniams tyrimams - alternatyvių energijos šaltinių paieškai, teorijos vystymui?

Todėl, kad tai nenaudinga monopolininkui, nors pražūtinga Lietuvai.