Dairytis į žvaigždes mieliau, nei žiūrėti į žemę


2005-06-25
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Dairytis į žvaigždes mieliau, nei žiūrėti į žemę

Meno aukcioną surengusios klubo “Ad Astra” narės lėšas skirs ligoninėje gydomiems kūdikiams

Per 30 veiklių Kauno moterų - verslininkių, menininkių, kultūros darbuotojų, susibūrusių į klubą “Ad Astra”, stengiasi ne tik prasmingai bendrauti, lavintis, profesiškai tobulėti, bet ir atlikti kilnius darbus. Klubo iniciatyva pagerbtos moterys, pasižyminčios labdaringa bei švietėjiška veikla.

Angelo skulptūrėlė - penkioms mecenatėms

“Man daug smagiau duoti, negu gauti. Galėdama padėti kitiems jaučiuosi laimingesnė”, - iš klubo prezidentės Dalios Teišerskytės rankų atsiimdama simbolinį apdovanojimą - tautodailininko Leono Petrulio sukurtą medinę angelo skulptūrėlę, kalbėjo notarė Rasa Inokaitienė. Ši klubo narė iš asmeninių lėšų dosniai remia našlaičius, kultūros renginius ir nemano, jog daro kažką nepaprasto. Kauno įgulos karininkų ramovėje susirinkusios klubo narės bei jų rėmėjai turėjo progą pasveikinti ne tik šią moterį, bet ir Paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro direktorę Laimutę Anužienę - energingą ir veiklią organizatorę bei klubo mecenatę. Pagerbta ir istorikė Danutė Vailionytė, daug metų vadovaujanti Lietuvos universitetų moterų asociacijos (LUMA) Kauno skyriui, burianti koleges prasmingiems darbams.

Simbolinėmis angelo skulptūrėlėmis džiaugėsi aktorė Virginija Kochanskytė bei Muzikinio teatro primadona Sabina Martinaitytė - menininkės, savo subtilia kūryba skleidžiančios aplink dvasinį grožį, dovanojančios žmonėms daug nepakartojamų akimirkų.

Labiausiai dėkinga mamai

V.Kochanskytė, su meninėmis programomis daug keliaujanti po Lietuvą ir dažnai rengianti nemokamus koncertus, sakė, jog geriausias atpildas už tai - žmonių meilė ir pagarba. Gražiausius žodžius aktorė skyrė šalia sėdėjusiai mamai: “Ji mane išmokė mylėti gyvenimą ir žmones”. Dainininkė S.Martinaitytė teigė su malonumu atiduodanti širdies dalelę visiems savo talento gerbėjams.

Apdovanotosios moterys džiaugėsi puikiomis “Floros simfonijos” sukurtomis gėlių puokštėmis, klausėsi dainininkės Juditos Leitaitės atliekamų dainų apie meilę, kurias ji dainavo pritariant gitaristui Sergejui Krinycinui. Moterų susibūrimas Ramovėje, pasak klubo įsteigėjos ir vadovės D.Teišerskytės, turėjo ir kitą prasmę - norėta surinkti lėšų labai kilniam tikslui. Klubas “Ad Astra” Kauno medicinos universiteto klinikose padėjo įrengti palatą neišnešiotiems kūdikiams bei jų mamoms. “Norime, jog ten mamos su savo mažyliais jaustųsi lyg namuose, - sakė D.Teišerskytė. - Jau nupirkom užuolaidas, namų apyvokos daiktų, užsakėme kai kurių baldų. Stengsimės padaryti šias patalpas kiek galima jaukesnes”.

Lėšos už paveikslus - ligoninei

Padėti įgyvendinti šį sumanymą renginio dalyviai (vyrų, tiesa, buvo labai mažai) galėjo dalyvaudami meno kūrinių aukcione. “Eglės” galerijos už savikainą pateiktus kūrinius - paveikslus, keraminius dirbinius, papuošalus - aukcione mielai pirko ne tik klubo narės. “Paveikslams jaučiu silpnybę, su malonumu įsigijau dar vieną kūrinį”, - už dailininkės Danutės Virbickienės paveikslą “Vasaros puokštė” sumokėjusi 300 litų kalbėjo notarė R.Inokaitienė.

Klubo labdaros iždas papilnėjo ir nupirkus Dalios Skridailaitės, Vlado Tranelio paveikslus, Žilvino Labanausko, Audronės Pikturnienės keramikos kūrinius, Dianos Vyšniauskaitės papuošalus.

“Ad Astra” klubo narės teigia, jog idėja suburti moteris atsirado iš pagarbos ir meilės dirbančioms, kuriančioms, auginančioms vaikus. “Mūsų durys ir širdys atviros visoms, kurios dosniai dalija gėrį, yra jautrios kitų problemoms, gali paaukoti lėšų, savo laiko ir galimybių tiems, kuriems šiandien yra liūdniau ir sunkiau nei mums”, - sako klubo direktorė, Kauno technologijos universiteto Socialinių mokslų fakulteto studentė Laura Radzevičiūtė.