Brunius sudomino Holivudą


2003-11-29
Jūratė KUZMICKAITĖ
Brunius sudomino Holivudą

Prieš ketverius metus į JAV išvykęs gatvės muzikantas dvi dainas parduos amerikiečių įrašų studijai 

Jis padeda į šalį gitarą ir pamoja pirštu įsistebeilijusiam klausytojui: “Nagi, prieik arčiau. Komunistas? Iš veido matau, kad ožys. Kokį laipsnį turėjai? Majoro?” Taip būdavo prieš ketverius metus, kai Arvydas Brunius savo garsiu, prikimusiu balsu traukdavo patriotines dainas Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

Dabar Brunius gyvena Čikagoje, ir jo, kaip gatvės dainininko, karjera gerokai priblėso.

Mitingų ir atlaidų dainius  

Kas žino, kokios dainos šiuo metu vyrautų Arvydo Bruniaus repertuare, jei jis tebegyventų Lietuvoje.

Prieš paliekant apdainuotą tėvynę, jo arkliukas būdavo miško broliai partizanai, išverstaskūriai komunistai, “Kam, Adamkau, tau Bičkauskas” arba “O, Paulauskas gražus vyras”.

Bruniaus koncertai vykdavo visų didesnių susiėjimų metu, politines aktualijas jis apdainuodavo ir per mitingus, ir per atlaidus.

Idealią savo publiką Brunius įsivaizdavo taip: “Visi turi sėdėti prie lietuviško samagono ar alaus, kartu dainuoti ir susikibę parankėmis linguoti”.  

Patriotizmą iškeitė į žaliąją kortelę  

A.Brunius, pagal specialybę istorijos mokytojas, “Kauno dienai” kartą prisipažino: “Perėjau nuo mokinių prie durnių. Nutariau, kad reikia kaimiečiams protą taisyti”.

“Esu landsbergininkas. Ir niekam neparsiduosiu”, - kalbėjo Brunius prieš ketverius metus. Tačiau jo principingumui ir patriotizmui pamaišė žalioji kortelė, kurią laimėjo žmona. Brunius išvyko gyventi į Čikagą.

Paklaustas, ar nebus gaila Lietuvos, Brunius, gatvės, mitingų ir atlaidų muzikanto karjerą pradėjęs nuo Atgimimo laikų, atsakė: “Gal ir bus, nes aš, šiaip ar taip, esu patriotas. Bet kad nelabai jau ką turiu čia prarasti. O Čikagoje aš irgi dainuosiu “ant komunistų”, kas man uždraus?”

Vis dėlto dainos “ant komunistų” Jungtinėse Valstijose netapo Bruniaus pragyvenimo šaltiniu. Jos liko tik kukliu hobiu.  

Pripažinimo sulaukė Afganistanas ir imperija  

Šiuo metu Arvydas Brunius, kuriam yra per 60 metų, dirba vienoje Čikagos apsaugos tarnybų. “Tai labai rimta firma, - gyrėsi jis “Kauno dienai”, - vaikštau su uniforma”. Paprašytas patikslinti, koks konkrečiai jo darbas, Brunius atsakė: “Na, galima sakyti, esu sargas”.

Apie savo, kaip muzikanto, karjerą Brunius kalbėjo ne itin entuziastingai. “Kažko ypatingo aš nepasiekiau”, - prisipažino jis. “Šiaip jau viskas normaliai...” - nutęsė Brunius, paklaustas apie gyvenimo sąlygas.

Pakiliausiai Brunius šnekėjo apie sutartį, kurią neseniai pasirašė su Holivude veikiančia įrašų studija. Ji ketina lesti kompaktinę plokštelę “Star Route USA” ir į ją nutarė įtraukti dvi išeivio iš Lietuvos Bruniaus dainas. “Viena - apie Afganistaną, kita - apie imperiją”, - paaiškino dainų autorius ir atlikėjas.

“Iš viso Amerikoje užpatentavau šešias savo dainas”, - ne be pasididžiavimo kalbėjo Brunius.