Ant mero automobilio - policijos atributas


2004-03-06
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Ant mero automobilio - policijos atributas

Nuo šios savaitės Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus tarnybinį automobilį puošia mėlynas švyturėlis. Praėjusią savaitę miesto vadovo vairuotojas policijoje išlaikė specialius egzaminus ir jam leista vairuoti automobilį su mėlynais švyturėliais.

A.Garbaravičius “Kauno dienai” nekomentavo, kodėl jam prireikė tokių spec. priemonių ir patarė kreiptis į atstovę spaudai. “Merui tenka dažnai lydėti ambasadorius, šalies vadovus. Baltos spalvos Kauno vadovo automobilis kartais atsilieka nuo kortežo, nes sankryžose jo nepraleidžia. Būna, kad kiti vairuotojai įsiterpia prieš mero automobilį. Dėl šios priežasties ir prireikė mėlyno švyturėlio”, - teigė atstovė spaudai Jūratė Anilionytė.

Mero patarėjas teisės klausimais Petras Lagunovas tikino, kad minėtas švyturėlis bus naudojamas tik išskirtiniais atvejais. “Vairuotojui juo naudotis leista metus laiko. Jeigu automobilį vairuoja pats meras, švyturėlio negalima naudoti”, - tvirtino patarėjas, anksčiau dirbęs Kriminalinėje policijoje.

Tuo tarpu mero oponentai jau juokauja, kad dabar A.Garbaravičius niekada nevėluos į susitikimus ir laiku grįš namo pas žmoną. “Galės lakstyti po miestą. Negirdėjau, kad kitų miesto vadovų automobilius puoštų tokie švyturėliai. Apskritai dėl mero automobilio teko gauti ir daugiau specialių leidimų - pavyzdžiui, užtamsinti langus”, - teigė keletas priešingai stovyklai priklausančių politikų.

Kauno eismo priežiūros tarnybos komisaras inspektorius Algimantas Judickas patvirtino, kad mero vairuotojas teisėtai gali naudotis mėlynu švyturėliu. “Tačiau ši tvarka yra griežtai reglamentuota. Jeigu meras vėluoja į darbą ar sostinę, jo vairuotojas neturi teisės pasinaudoti spec. priemonėmis. Mėlyną švyturėlį jis gali įsijungti, kada važiuoja policijos lydimoje kolonoje. Tai papildoma saugumo priemonė”, - teigė pareigūnas.

Jis užsiminė, kad kitu atveju iš vairuotojo gali būti atimta teisė naudoti švyturėlį. Komisaras inspektorius neslėpė, kad anksčiau valdžios pareigūnai gana plačiai naudojosi mėlynų švyturėlių teikiamomis privilegijomis. Jie buvo įrengti net kai kurių Seimo narių automobiliuose. Tačiau pastaruoju metu šis procesas kur kas griežčiau kontroliuojamas. Tiesa, neseniai Prezidentūros atstovai tarnybiniuose automobiliuose pageidavo įsirengti net dvidešimt švyturėlių. Pareigūnai skeptiškai įvertino tokį prašymą.