Agurkų rauginimas Pereiti į pagrindinį turinį

Agurkų rauginimas

2008-05-13 14:59

Nors raugti agurkus žiemai dar tikrai labai anksti, tačiau skaitytojai jau nerimauja - kokiam mėnuliui esant, palankiausiais metas raugti, kaip, kada tai daryti. Miesto pakraštyje ūkiškai gyvenanti Genutė M. tvirtina, kad geriausia agurkus raugti, kai delčia. “Tuomet agurkai žiemą nebus minkšti, - tvirtina Genutė. - Ypač gerai žiemą laikysis ką tik nuskinti ir užraugti agurkai. Tad nusipirkusios turguje agurkų, neatidėliokime raugti kitai dienai.

Specialistai pataria rauginti nedidelius, rytą arba po lietaus skintus agurkus. Daugumą dedamų žalumynų turi sudaryti krapai. Labiau tinka seni, pražydę, su sėklomis krapai. Vyšnių lapai pagerins agurkų laikymąsi, o serbentų lapai - aromatą. Kietumo suteiks krienai arba jų lapai. Jie apsaugos ir nuo pelėsių, todėl verta uždėti jų ant viršaus. “Ūkininko patarėjo” išleistoje knygelėje “Agurkus raugiu, marinuoju, sūdau” rašoma, kad dešimčiai kilogramų agurkų reikia 300 g krapų, 50 g smulkintų česnakų, 30 g smulkintų krienų lapų arba šaknų, po 100 g juodųjų serbentų ir vyšnių lapų. Šeimininkės gali dėti ir kitokių prieskonių, tačiau visų jų neturėtų būti daugiau nei 5-6 proc. agurkų svorio.

Sūrymui į 10 l vandens beriama 0,5 kg druskos. Geriausiai tinka kietas (šulinio) vanduo, nes minkštas blogina agurkų skonį, juos minkština.

Sveiki nuplauti agurkai dedami į rauginimui skirto indo dugną, ant šio sluoksnio beriami prieskoniai, vėl dedami agurkai, vėl beriama prieskonių. Sluoksniuojama iki indo viršaus. Neužmirškime, kad žalumynai turi būti viršutiniame sluoksnyje. Tuomet pilamas sūrymas, paslegiama. Laikoma šaltai. Jei norite greitai vartoti, reiktų laikyti 16-18 laipsnių temperatūros patalpoje.

Anksčiau agurkus žiemai raugdavo ąžuolinėse statinėse, tačiau mieste gyvenančios moterys agurkus dabar raugia į didelius emaliuotus puodus, katilus ar kibirus. Svarbu, kad jie būtų švarūs, o emalis - neišdužęs.

Parengė Virginija SKUČAITĖ

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų