ES sutiktų pratęsti Ignalinos AE eksploatavimo terminus


2004-04-02
ES sutiktų pratęsti Ignalinos AE eksploatavimo terminus

BNS. Europos Komisija leistų Lietuvai eksploatuoti antrąjį Ignalinos atominės elektrinės (IAE) reaktorių iki 2015 metų, jeigu Lietuva atrastų maždaug 1 mlrd. litų papildomų lėšų elektrinės saugos sistemos modernizavimui.

Tai patvirtino buvęs Lietuvos vyriausiasis derybininkas su Europos Sąjunga (ES) Petras Auštrevičius, neseniai grįžęs iš derybų Briuselyje.

“Apie kokius nors oficialius sprendimus kalbėti dar anksti, tačiau iš pokalbių su atsakingais Europos Komisijos pareigūnais supratau, kad Ignalinos elektrinė, užtikrinus papildomas apsaugos priemones, galėtų dirbti ir po 2009 metų”, - sakė P.Auštrevičius.

Pasak jo, kalbama apie Ignalinos projektinį darbo terminą - 2015 metus, tačiau norėdama pasiekti šį tikslą Lietuva turėtų papildomai surasti maždaug 1 mlrd. litų.

“Mūsų uždavinys - išsiaškinti, ar esame pajėgūs užtikrinti pakankamą saugumo sistemų modernizavimo finansavimą ir ar galime tai padaryti biudžeto lėšomis, ar reikės privačių investuotojų”, - sakė P.Auštrevičius.

Jo teigimu, pasitelkti privačias lėšas leidžia sausį Seime priimtas įstatymas, numatantis Ignalinos atominę elektrinę pertvarkyti iš valstybės įmonės į uždarąją akcinę bendrovę.

Priimant šį įstatymą, socialliberalas Valentinas Indriūnas jau buvo užsiminęs, kad pataisa atveria duris užsienio investicijoms į jėgainę, jeigu bus priimtas sprendimas Lietuvai išlikti branduolinės energetikos valstybe.

“Be svetimo kapitalo elektrinę plėsti ir išlaikyti bus sunku”, - tada teigė V.Indriūnas.

Lietuva ankstesnėse derybose su ES įsipareigojo pirmąjį Ignalinos elektrinės reaktorių uždaryti iki 2005 metų, o antrąjį - 2009-aisiais.

ES yra įsipareigojusi 2004-2006 metais Ignalinos reikmėms skirti apie 983 mln. litų, dalis šių lėšų bus skirta socialinėms reikmėms. Be to, ES patvirtino, kad parama Ignalinos uždarymui bus teikiama ir po 2006 metų.

Tačiau, pasak P.Auštrevičiaus, ES numatytos skirti lėšos negali būti panaudotos elektrinės darbui pratęsti.

“Tai parama elektrinės uždarymui, o ne jos modernizavimui”, - pabrėžė P.Auštrevičius.

Šalies spaudoje jau buvo rašyta, kad Vyriausybė rengiasi prašyti Europos Sąjungos leisti pusmečiui pratęsti IAE pirmojo bloko eksploatavimo laiką.

Lietuvos energetikos instituto vadovas Jurgis Vilemas žurnalistams yra sakęs, kad Vyriausybėje gali tekti svarstyti bloko darbo pratęsimo reikalus, tačiau tvirtino nenorįs iki šalies narystės ES pradžios šios problemos eskaluoti.

Šiuo metu atominė elektrinė rengia dar du didelius projektus, susijusius su atominės elektrinės uždarymu, - radioaktyvių atliekų bei panaudoto branduolinio kuro saugyklų statybos konkursus.