Iš unijos kyšio reikalavusiam V. Aleksiukui – lygtinė bausmė

  • Teksto dydis:

Konsultacijų įmonės „Va Bank Broker“ direktoriui Valdemarui Aleksiukui, kuris prisidengdamas pažintimis Lietuvos banke (LB), iš kredito unijos Centro taupomoji kasa reikalavo 50 tūkst. eurų kyšio, skirta lygtinė ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Tokią bausmę V.Aleksiukui penktadienį skyrė Vilniaus apygardos teismas.

„Lietuvos banko priežiūros tarnyba nuo 2016 metų pradžios inicijavo vienos kredito unijos (Centro taupomosios kasos - BNS) patikrinimą. Vykstant šiam patikrinimui kredito unijos atstovus susirado kaltinamasis, ponas Aleksiukas, kuris pradėjo reikalauti pinigų sumų, kurios svyravo nuo 15 iki 70 tūkst. eurų, už tai, kad iš pradžių patikrinimas būtų palankus kredito unijai, o vėliau, kai buvo pritaikytos sankcijos, už tai, kad šios sankcijos būtų panaikintos“, - penktadienį BNS sakė nuosprendį priėmęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Audrius Cininas.

Anot jo, V.Aleksiukas kontaktavo su savo pažįstamu, kuris tuo metu dirbo Centro taupomojoje kasoje, tačiau teismas nenustatė, jog V.Aleksiukas turėjo pažįstamų Lietuvos banke.

„Pagal bylos medžiagą nėra duomenų, kad V.Aleksiukas tikrai būtų turėjęs pažįstamų Lietuvos banke. Taip, nustatyta, kad jis turėjo bendrų pažįstamų su Lietuvos banko atstovais, bet duomenų apie tai, kad Lietuvos banko darbuotojai ir kai kurie iš vadovų, būtų žinoję apie tokią V.Aleksiuko veiklą, byloje nėra“, - sakė A.Cininas.

Teisėjo teigimu, V.Aleksiukas savo kaltės nepripažino.

„Jis tai vertino kaip sąmokslą prieš jį. Sąmokslo priežasčių teismui nepavyko nustatyti. Dėl pinigų reikalavimo jis aiškino, kad tai senos verslo skolos to žmogaus, kuris dirbo kredito unijoje, tačiau teismas šią versiją atmetė, nes nesutapo pinigų sumos“, - nurodė A.Cininas.

V.Aleksiukas žurnalistams nekomentavo teismo sprendimo, tačiau sakė jį skųsiantis Apeliaciniam teismui.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pernai kovą sulaikė V.Aleksiuką, kuris iš Centro taupomosios kasos reikalavo 50 tūkst. eurų kyšio, girdamasis pažintimi su LB Priežiūros tarnybos vadovu Vytautu Valvoniu ir tenisininku Andriumi Labunsku. STT tyrimo metu teigė nustačiusi, kad V.Aleksiuko teiginiai apie jo ryšius su LB darbuotojais yra išgalvoti, o jokių realių sąsajų su pastaraisiais jis neturėjo.

„Lietuvos ryto“ grupės žiniasklaidos priemonės 2016-ųjų gegužės pradžioje pateikė pokalbių išklotines, kuriose, anot jų, V.Valvonis ir A.Labunskas kalba apie kyšius. Visuomenės informavimo etikos komisija šių metų kovą konstatavo, kad skelbdamas tokius teiginius dienraštis „Lietuvos rytas“ pažeidė visuomenės informavimo etiką.

Vilniaus miesto apylinkės teismas birželį taip pat konstatavo, kad dienraštis „Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Patriotai“ ir naujienų portalas lrytas.lt skelbė tikrovės neatitinkančias žinias apie neva vykusius V.Valvonio pokalbius ir taip pažemino LB valdybos pirmininko Vito Vasiliausko garbę ir orumą. Teismas įpareigojo žiniasklaidos grupę šias neteisingas žinias viešai paneigti.

Teisminiai procesai su „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos priemonėmis dėl V.Valvonio garbės ir orumo pažeidimo vyksta lygiagrečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių