Teismas sprendžia, ar išduoti milijonine afera kaltinamą lietuvį JAV

Stambaus masto sukčiavimu įtariamo Evaldo Rimašausko advokatas Linas Kuprusevičus sako, kad Jungtinių valstijų ekstradicijos prašyme išduoti jo klientą nėra būtiniausių duomenų, kurių reikalauja Lietuvos įstatymai.

Be to, nėra įvardinta, iš kur pinigai ir kiek jų bandyta pasisavinti ir kiek iš tikrųjų pasisavinta. Todėl, pasak advokato, sunku apsiginti, nežinant, koks kaltinimas. Įstatymas suteikia teisę asmeniui žinoti, kuo jis yra kaltinamas.

„Šiame ekstradicijos prašyme nėra įvardinta nė viena kompanija – mes tik iš žiniasklaidos galime skaityti apie jūsų minimas kompanijas. Nėra nei nukentėjusių kompanijų, nei kompanijų, į kurių sąskaitas buvo pervesti pinigai nėra“, – atsakinėdamas žurnalistams į klausimus po posėdžio sakė advokatas L.Kuprusevičius.

Nacionalinis britų transliuotojas BBC neseniai skelbė, kad Lietuvos pilietis įtariamas iš tarptautinių kompanijų „Google“ ir „Facebook“ sukčiaudamas išviliojęs 100 mln. dolerių (apie 92 mln. eurų).

L.Kuprusevičius ekstradicijos prašymą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui penktadienį pateikė daug prašymų, susijusių su bylai reikalinga medžiaga. Advokatas mano, kad nesant šios medžiagos, net negalima svarstyti ekstradicijos prašymo. Kadangi gynyba pateikė daug prašymų, teismas pirmiausia turi apsispręsti dėl jų pagrįstumo. Nutartis dėl šių prašymų bus skelbiama kitą savaitę, gegužės 18 dieną.

„Prašymai susiję su medžiaga, kurios nėra pateikta šioje byloje. Pasigedau netgi tų veiksmų protokolų, kuriuose aš pats dalyvavau“, – žurnalistams po posėdžio sakė LKuprusevičius.

Dėl jo kliento tyrimas atliekamas dar ir Latvijoje ir Lietuvoje, tačiau, pasak gynėjo, nėra šios informacijos pateikta ekstradicijos medžiagoje. Teisme paaiškėjo, kad yra kelios bylos, vienas bylos apklausa medžiagoje yra, kitos nėra.

„Tai svarbu sprendžiant teritorinės jurisdikcijos klausimą – kur tos veikos padarytos ir kuri valstybė turi pirmenybę atlikti dėl jų tyrimą“, – teigė L.Kuprusevičius.

Advokatas sakė labai nustebęs dėl nekokybiško dokumentų vertimo iš anglų į lietuvių kalbą. Jo žiniomis, dokumentus vertė vertėja iš Niujorko.

„Vertimas į lietuvių kalbą yra atliktas... aš nenoriu įžeisti nei JAV pareigūnų, nei vertėjų ir dar ko nors. Bet aš, būdamas lietuvis, iš prigimties grynakraujis, daugelyje vietų nesupratau, apie ką ten kalbama, nes yra atliktas vertimas kaip kokio mokyklinuko. Man išvis sunku komentuoti tą prašymą. Šiandien pagal kaltinimus mes nežinome, kiek tų pinigų bandyta pasisavinti, kiek realiai jų buvo pasisavinta, to niekur nėra nurodyta, kaip galima vertinti, kai nežinai, ką vertinti“, – tikino įtariamojo gynėjas.

Pasak L.Kuprusevičiaus, pateiktuose dokumentuose nėra nurodyta, ar jo klientui JAV pagal kaltinimus grėstų mirties bausmė, yra tik, pasak advokato, „nesuprantama kalba parašytas vertimas“ apie mirties bausmę.

„Aš apskritai nesuprantu, kas čia vyksta“, – pripažino E.Rimašausko advokatas.

Generalinė prokuratūros prokurorė Rozita Požarskienė atsisakė žurnalistams komentuoti posėdžio eigą.

Pasak L.Kuprusevičiaus, jo ginamasis teigia, kad jokie pinigai nebuvo užvaldyti.

Vilniaus apygardos teismas penktadienį nusprendė uždarame posėdyje nagrinėti Generalinės prokuratūros pareiškimą išduoti lietuvį Jungtinėms Amerikos Valstijoms, gerbiant įtariamojo teises. Iki šiol atliekamas ikiteisminis tyrimas, byla teisme nenagrinėjama.

Vilniaus apygardos teisme kaltės klausimas nesprendžiamas – tik svarstoma,  ar nėra kliūčių perduoti Lietuvos pilietį kitai šaliai už jam inkriminuotus nusikaltimus.

Generalinės prokuratūros prokurorė R.Požarskienė teigė, kad neviešu nagrinėjimu siekiama gerbti nekaltumo prezumpciją – JAV Lietuvos pilietis yra kaltinamas, bet dar nenuteistas.

„Gal nereiktų per daug viešinti. Nors mūsų įstatymai, nors mūsų įstatymas nenumato, kad ekstradicijos posėdžiai būtų nevieši“, – sakė prokurorė.

Neviešo posėdžio pageidavo ir į teismą konvojaus pristatytas E.Rimašauskas.

„Aš noriu apsieiti be viešumo, nei žinau, ką parašė amerikonai. Būtų geriau, kad be viešumo“, – sakė jis. Abu įtariamojo advokatai neprieštaravo pritarė kliento pageidavimui.

E.Rimašauskas buvo sulaikytas kovo viduryje, maždaug po mėnesio Lietuvą pasiekė JAV prašymas dėl įtariamojo ekstradicijos.

Prokuratūra šiuo metu suimtą 48 metų E.Rimašauską prašo išduoti remdamasi tarptautine sutartimi su JAV dėl ekstradicijos.

Kaip skelbta, Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės.

JAV Teisingumo departamento duomenimis, E.Rimašauskas sukčiavimo schemą organizavo nuo 2013 iki 2015 metų.

„Kitoje pasaulio pusėje E.Rimašauskas taikėsi į tarptautines internete veikiančias kompanijas ir apgavo jų agentus bei darbuotojus, kad šie pervestų 100 mln. dolerių į užjūrio banko sąskaitas, kurias jis kontroliavo“, – sakė Niujorko Pietų apygardos federalinis prokuroras Joonas H.Kimas (Džunas H.Kimas).

Pasak jo, dalis pavogtų lėšų JAV kompanijoms grąžinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sandėris

Sandėris portretas
O kodėl LT teisėsaugai nepasiūlyti sandėrį: jį keisti į Venckienę. Tada gal amerikonai sukrustų?

Kodėl?

Kodėl? portretas
Matote.kaip skubiai dirba JAV teisėsauga.Jie jau paprašė sukčių išduoti jiems.O kodėl Lietuvos teisėsauga ,nesugeba parsigabenti ,pagal daugybę straipsnių kaltinamos Venckienės? Atvirkščiai,jai buvo leista pabėgti.Štai kokia ta mūsų "patriotų"gadynė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių