Sostinės Rasų kapines planuojama sutvarkyti iki 2018-ųjų

  • Teksto dydis:

Artėjant Valstybės dienai,  Vilniaus meras Remigijus Šimašius, mero pavaduotojai Valdas Benkunskas, Gintautas Paluckas, mero patarėja Dalia Bardauskienė, SĮ „Vilniaus planas“ specialistai, Kultūros vertybių apsaugos departamento atstovai, savivaldybės atsakingų padalinių  vadovai lankėsi Rasų kapinėse – čia aptarė kapinių teritorijoje numatomus tvarkymo darbus, apžiūrėjo planuojamas restauruoti koplyčias, apėjo siūlomas vietas simboliniam antkapiniam paminklui, kurį LR Seimas įpareigojo pastatyti Lietuvos Steigiamojo Seimo ir I, II, III  ir IV  Seimų nariams, sušaudytiems ir žuvusiems tremtyje.

„Šios kapinės yra ne tik Vilniaus. Tai – visos mūsų šalies istorijos ir kultūros paminklas. Jose esančių antkapių įrašai, tarsi knyga, atspindinti čia gyvenusius ir dirbusius žmonių gyvenimus. Šis objektas yra vienas iš dažniausiai lankomų tiek svečių iš visos Lietuvos, tiek kaimyninių šalių, tiek  tolimiausių turistų. Rasų kapinės įtrauktos į Europos gražiausių turistinių objektų sąrašą. Todėl labai svarbu išsaugoti  unikalų  Lietuvos paveldą ir imtis tvarkymo darbų. Mūsų planuose –  iki 2018 metų kapines sutvarkyti iš esmės. Ir labai akivaizdu, kad pradėti reikia dabar – yra  slenkančių šlaitų, griūvančių paminklų, antkapių, duobėtų, vandens išgraužtų takų, kurie kelia grėsmę lankytojų saugumui. Manau, kad jau kitais metais turėsime visai kitą kapinių vaizdą. Jos ir liks senosios kapinės, tačiau tvarkingos ir saugios“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak mero, visas tvarkymo projektas kainuos iki 3 mln. eurų, tačiau, kai bus sutvarkyta infrastruktūra, atsiras daugiau ir privačių iniciatyvų „Na, kad ir dabar 3-iasis universitetas savo iniciatyva tvarko kapus, Lenkija remia kai kurių paminklų priežiūrą, kai kurių šeimų palikuonys atvyksta tvarkyti giminių kapinynus", - teigia sostinės vadovas.

Meras pažymėjo, kad sutvarkytos kapinės taps dar didesniu turistų traukos centru, nors ir dabar jų netrūksta. Pagal Turizmo centro statistiką, per metus Vilnių aplanko apie 930 tūkst. turistų, o 95 proc. Lietuvos turizmo agentūrų Rasų kapines yra įtraukusios į lankytinų objektų programą.

Pagal VĮ „Vilniaus planas“ parengtą Tvarkybos darbų koncepciją, teritoriją planuojama tvarkyti  2 etapais.

1-ame etape numatyti darbai apie 2 ha kapinių teritorijoje – konservuoti,  sustabdyti kapaviečių irimo procesus,  sutvarkyti griūvančius paminklus,  atnaujinti fasadinę tvorą su pagrindiniais vartais, sutvarkyti 3,5 tūkst. kv. m  takų, suremontuoti laiptelius, iš 12-os kapinėse esančių numatyta restauruoti 6 koplyčias, sutvirtinti šlaitus. Taip pat 1-ame etape bus įrengta vandentiekio ir nuotekų šalinimo sistema,  apšvietimas, vaizdo stebėjimo kameros, požeminių atliekų konteineriai.

2-ajame etape planuojama atnaujinti administracinį pastatą, daugiau nei 1 km tvoros, sutvarkyti likusias kapavietes ir paminklus, suremontuoti automobilių stovėjimo aikšteles, įrengti viešąjį tualetą.

Rasų tvarkymo darbai bus finansuojami  iš Vilniaus miesto savivaldybės integruotos 2014–2020 m. teritorinių investicijų programos, kurioje  iš viso numatyta beveik 2,5 mln. Eurų, iš jų Savivaldybės lėšos – apie 361 tūkst. eurų, likusios – iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, simboliniam antkapiui – Seimų nariams, sušaudytiems ir žuvusiems tremtyje,  – lėšas yra numatęs Seimas.

Meras uždegė žvakeles ant Nepriklausomybės akto signataro, dr. Jono Basanavičiaus ir kompozitoriaus Mikalojaus  Konstantino Čiurlionio kapų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių