Vilniaus rajone – pirmasis kontrmobilumo parkas: saugomi „drakono dantys“, „ežiai“

Vilniaus rajone, Mickūnuose, penktadienį atidarytas pirmasis šalyje kontrmobilumo parkas – jame bus saugomi įvairūs galimo priešų judėjimo stabdymui skirti įrenginiai.

Kaip žurnalistams sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, iš viso iki kitų metų vasaros šalyje planuojama įrengti 18 tokių tokių parkų už 18 mln. eurų.

„Taip, tokius sprendinius, tokius blokus reikia dengti ugnimi, kad pristabdžius būtų galima naikinti priešo techniką“, – sakė parlamentaras.

„Kontrmobilumo priemonės yra ir minos, ir nuotolinės minos. Mes visa tai įsigyjame, arsenalą kaupiame“, – pridūrė jis.

Šiuo metu žiniasklaidai pristatytame parke matyti keli metaliniai „ežiai“, gelžbetoniniai blokai ir tetraedrai, koncertinos ritiniai, skirti sukurti papildomą gynybinį kontrmobilumo efektą palei Lietuvos sieną su Rusija ir Baltarusija.

Kaip žurnalistams sakė majoras Mindaugas Gvildys, parke kiekvienos iš šių priemonių turėtų būti iki 120 vienetų.

„Metaliniai surenkami „ežiai“, planuojama, bus laikomi konteineriuose išrinkti. Reikalui esant vienas karys gali surinkti tokį „ežį“. Jis skirtas prieš transportą: tiek karinį, tiek nekarinį. Parke taip pat bus laikomi betoniniai tetraedrai, kitaip vadinami drakono dantimis, kitos betoninės ir gelžbetoninės konstrukcijos“, – žurnalistams sakė M. Gvildys.

Pasak jo, iš vieno parko priemones galima gabenti 20 kvadratinių kilometrų spinduliu.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigė, kad minų, reikalingų papildyti šias kontrmobilumo priemones, pirkimo procesai jau pradėti.

„Kitais metais, aš manau, didelė dalis tų pirkimų bus realizuota“, – kalbėjo ministras.

Jis neatskleidė, kur ir kokio dydžio bus kiti parkai.

„Mes jau einame į detales, čia pristatomas pilotinis variantas. (...) Visos detalės, kai pradedame detalizuoti kariuomenės veiksmus, nėra šiaip jau viešai skelbiamos. Pamatėte vieną parką, gal kitų ir nepamatysime taip akivaizdžiai“, – sakė A. Anušauskas.

Kontrmobilumo parkas įrengtas Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės teritorijoje. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžė, kad tai yra kariuomenės ir pasieniečių glaudaus bendradarbiavimo pavyzdys.

„Turime tęsti tą pačia linkme, nes VSAT yra ginkluotųjų pajėgų dalis, todėl labai svarbus komponentas yra pratybos, kas nuolat vyksta, naujas komponentas – šie parkai. Atsižvelgiant į atsiradusius naujus parkus, mes taip pat stiprinsime bendradarbiavimą, kad visi procesai vyktų sklandžiai“, – sakė A. Bilotaitė.

Be šių parkų taip pat planuojamos ir kitos priemonės kontrmobilumo efektui stiprinti, tokios kaip medžių alėjų formavimas, melioracijos griovių gilinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V ir Gis

V ir Gis portretas
O ar nebūtų pigiau pasodinti žiurkę ant arklio ir paleisti palei sieną?

Cha

Cha portretas
Man tai panašu į land-lease programą, tiekia ginklus ir šaudmenis užstatant valstybės žemę mainais. Ukraina 60% jau priklauso JAV korporacijoms tokioms kaip Monsanto, BlackRock, Avangard. Lietuvai skolinami pinigai tam kad ji pirktų amuniciją neva gintis nuo priešo. Kai turės sąlyginai pakankamai tada provokuos Rusiją ar Baltarusiją kad užkurti dar vieną frontą Rusijai nusilpninti. Lietuva bus ištaškyta ir iš viršaus atrodys kaip rėtis. Šimtai tūkstančių žuvusių, badas, bedarbystė ir t.t. pabėgti niekas neleis nes sienos bus uždarytos dar prieš konflikto pradžią ir visi šaukiamojo amžiaus turės eiti ginti korporacijų ir oligarchų turto.

Kuriamės priešus

Kuriamės priešus  portretas
Įsisavinam bapkes.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių