Trakų rajono gyventojai turės išskersti kiaules

  • Teksto dydis:

Trakų rajone toliau plintant afrikiniam kiaulių marui, Veterinarijos tarnyba ketina imtis "žiauresnių priemonių". Anot jos vadovo Jono Miliaus, gyventojai turės paskersti kiaules, o šernus bus galima šaudyti, naudojant naktinio matymo prietaisus bei duslintuvus.

"Priėmėme sprendimą, kad iki rugsėjo 1 dienos išskerstų 10 kilometrų spinduliu gyventojai kiaules (aplink kiekvieną židinį - BNS), nes matote, kas darosi. Gyventojai nesilaiko biosaugos priemonių, kurios visiems žinomos - eina vieni pas kitus, šeria neapdirbtais pašarais ir taip toliau", - BNS sakė J.Milius.

Veterinarijos tarnyba pranešė, kad rajone nustatyti dar 2 maro židiniai, o gyventojų ūkiuose šiemet nustatyta jau 10 tokių atvejų. J.Miliaus teigimu, rajone turės būti paskersta 900 kiaulių.

Pasak J. Miliaus, ketinama sugriežtinti šernų apskaitą - šiame procese turės dalyvauti ne tik medžiotojai, bet ir urėdai.

J.Milius aiškino, kad populiaciją buvo pavykę sumažinti, tačiau dėl šiltos žiemos šernai per metus atsivedė po dvi vadas: "Taip nėra buvę, kad po dvi vadas turėtų".

Veterinarai siekia, kad Aplinkos ministerija leistų šernus medžioti naudojant naktinio matymo prietaisus, duslintuvus bei narvus šernams gaudyti. Anot J.Miliaus, šios priemonės leidžiamos Latvijoje ir Estijoje.

Tačiau J.Milius tikina, kad situacija visgi valdoma.

"Situacija valdoma, nes maras neapėmė visos šalies, nors pas mus pirmuosius atsirado užkratas. Kitose šalyse (Estijoje - BNS) užkratas per keletą mėnesių apėmė visą teritoriją", - tikino veterinarų vadovas.

Veterinarijos tarnyba pranešė, kad dėl maro užkrato šią savaitę Trakų rajone sunaikino 25 kiaules - viename ūkyje 16, o kitame - 9. Ūkiai jau ankščiau buvo patekę į apsaugos ir priežiūros zonas, kadangi jie yra netoli pirmojo rajone nustatyto židinio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių