Teismas atmetė tėvo skundą dėl privalomų vaiko skiepų

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį pranešė atmetęs tėvo skundą dėl privalomo vaikų skiepijimo.

Artūras Bartašius teismo prašė panaikinti kaip neteisėtą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pernai lapkritį išduotą pažymą, kad privalomas vaikų skiepijimas nediskriminuoja nei dėl sveikatos, nei dėl religijos, nei dėl amžiaus.

Vyras taip pat prašė kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, kad šis ištirtų nuo kitų metų sausio įsigaliosiantį sveikatos apsaugos ministro įsakymą, jog į ikimokyklinio ugdymo įstaigas nebus priimami vaikai, nepaskiepyti nuo tymų, raudonukės ir poliomielito pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Anot pareiškėjo, jo vaiko sveikatai kyla potenciali grėsmė, nes privalomi skiepai turi daug šalutinių poveikių, kurie vaiką gali padaryti invalidu visam gyvenimui. A.Bartašius teigė, kad jo vaikas būtų diskriminuojamas dėl religijos, kadangi jis yra krikščionis, o jo vertybės bei bažnyčios moraliniai nuostatai neleidžia skiepytis vakcinomis, kuriose yra abortuotų kūdikių ląstelių.

Vyro įsitikinimu, jo vaikas būtų diskriminuojamas ir dėl sveikatos, nes įsigaliojus naujam teisiniam reguliavimui neskiepytas mažylis nebeturėtų galimybių lankyti ikimokyklinės ugdymo įstaigos, bei dėl amžiaus, nes reikalavimas paskiepyti vaiką pagal vaikų profilaktinio skiepijimo kalendorių būtų taikomas tik ikimokyklinio amžiaus vaikams, lankantiems ikimokyklines ugdymo įstaigas.

Vilniaus apygardos administracinio teismo nuomone, teiginiai dėl diskriminacijos yra nepagrįsti.

„Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atliko nuodugnų tyrimą ir priėmė teisėtą ir pagrįstą išvadą. Tarnybos atlikto tyrimo metu paaiškėjo, jog abortuotų kūdikių ląstelių nėra nė vienos Lietuvoje skiepijamų vakcinų sudėtyje, tad pareiškėjas nėra diskriminuojamas dėl religijos“, - rašoma teismo pranešime.

Anot jo, tyrimo metu taip pat nustatyta, kad skiepijimų kalendorius sudaromas atsižvelgiant į vaiko fiziologinius ypatumus, įvairių vakcinomis valdomų ligų ypatumus taip, kad kiekvieno amžiaus vaikai gautų jiems optimaliai parinktas vakcinas, tad mokyklinio amžiaus vaikams skiepijamos kitos, jų amžių atitinkančios vakcinos. Todėl skirtingo amžiaus vaikų skiepijimas skirtingais skiepais, teismo teigimu, lygių galimybių kontrolieriaus pagrįstai nepripažintas diskriminacija amžiaus pagrindu.

Prašymas kreiptis į Vyriausiąjį administracinį teismą atmestas, nes „administraciniai teismai nenagrinėja bylų pagal prašymus ištirti, ar nepradėję galioti norminiai administraciniai aktai, kuriuos priėmė centriniai valstybinio administravimo subjektai, neprieštarauja įstatymams ar Vyriausybės norminiams aktams“.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Lietuvoje patvirtintame vaikų profilaktinio skiepijimo kalendoriuje šiuo metu įtraukta 11 skiepų - nors jie rekomenduojami ekspertų, skiepai daroma tik vaikų tėvams sutikus. Nuo 2016-ųjų įsigalios buvusio ministro Vytenio Povilo Andriukaičio įsakymas, kuriuo į darželius būtų nepriimami pagal profilaktinio skiepijimo kalendorių nepaskiepyti vaikai.

Be to, Sveikatos apsaugos ministerija yra parengusi Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo papildymą, kuriuo numatoma įvesti tris privalomus skiepus - nuo poliomielito, tymų ir raudonukės.

Nustačius privalomus skiepus, tėvams už vaikų neskiepijimą grėstų nuo įspėjimo iki 115 eurų baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasiskaitymui

Pasiskaitymui portretas
Bet priėmė Seimo narių prašymą. Bylos numeris: I-6-662/2016 http://www.lvat.lt/lt/normines-bylos/priimti-prasymai.html
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių