Prezidentė į generalinio prokuroro pareigas grąžino D. Valį

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo į darbą grąžino laikinai nušalintą generalinį prokurorą Darių Valį, penktadienį pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

D.Valys į pareigas grąžintas remiantis Panevėžio miesto apylinkės teismo priimta nutartimi dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo.

Panevėžio miesto apylinkės teismas penktadienį patvirtino Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro nutarimą ir nutraukė ikiteisminį tyrimą D.Valio atžvilgiu, proceso šalims susitaikius. Šia teismo nutartimi ikiteisminio tyrimo procesas yra baigtas.

„Teismui nutraukus ikiteisminį tyrimą ir išnykus aplinkybėms, dėl kurių generalinis prokuroras buvo laikinai nušalintas nuo pareigų, D.Valys grąžinamas į generalinio prokuroro pareigas“, – rašoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Generalinis prokuroras gegužę buvo laikinai nušalintas nuo pareigų jo paties prašymu, kai paaiškėjo naujos jo sukeltos avarijos aplinkybės.

Pagal Prokuratūros įstatymą, inicijuoti tyrimą dėl generalinio prokuroro padarytos nusikalstamos veikos gali tik prezidentas, Seimo sutikimu nušalinęs jį nuo pareigų.

Nušalinti jį nuo pareigų prezidentės paprašė pats generalinis prokuroras, susipažinęs su Vilniaus apygardos prokuratūros raštu, kad jo sukelta avarija turi būti traktuojama kaip galbūt nusikalstama veika, o ne kaip administracinis kelių eismo taisyklių pažeidimas. Mat paaiškėjo, jog nukentėjusiajai padaryta žala sveikatai gali būti vertinama kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, o tai sudaro pagrindą baudžiamajai atsakomybei.

Per avariją partrenkta vilnietė ambulatoriškai gydėsi daugiau nei mėnesį, turėjo nedarbingumo pažymėjimą dėl nelaimingo atsitikimo pakeliui į darbą. Baudžiamasis kodeksas numato, kad gydymo laikotarpis lemia, ar kaltininkui bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nesunkus sveikatos sutrikdymas fiksuojamas, kai nukentėjęs asmuo yra nedarbingas ilgiau nei 10 dienų. Tada ikiteisminis tyrimas yra privalomas.

D.Valys avariją sukėlė 2011-ųjų spalio 19-osios rytą. Vilniuje, Ateities gatvėje, jo vairuojamas nuosavas automobilis „Volvo V70“ kliudė per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją ėjusią 58-erių moterį. Nukentėjusioji buvo nuvežta į ligoninę, kur jai nustatyti abiejų blauzdų sumušimai. Po apžiūros moteris išleista gydytis į namus.

Per eismo įvykį prokuroras buvo blaivus. Jis teigė pėsčiosios nepastebėjęs, nes kelyje buvo blogas matomumas, slidu, lijo lietus. Dėl šio avarijos D.Valiui teismas skyrė 500 litų baudą. Tai minimali bauda, kokią numato įstatymas už tokio pobūdžio administracinį pažeidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neskubėkim

neskubėkim portretas
jei jam neiškelta byla, vadinasi, valys grąžinamas į darbą. Nemanau, kad tam reikėjo viso seimo pritarimo, nes, ko gero, valys pats paduotų ką nors iš seimūnų į teismą, už teismo sprendimo nevykdymą (šalims susitaikius, procesas nutraukiamas). Tačiau, manau, jis grąžinamas tam, kad savo noru atsistatydintų. Nematau jokios tragedijos.

.jkh

.jkh portretas
Joaaaa, nudauzti ir suluosinti zmogu pesciuju perejoje, 500 lt. bauda... Nebera ka ir pasakyti...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių