Popiežius: represijas iškentėjusi Lietuva gali tapti vilties švyturiu

Popiežius Pranciškus sako, kad skaudžią istoriją išgyvenusi Lietuva gali tapti vilties švyturiu kovojant su neteisybe.

Tai Katalikų bažnyčios vadovas kalbėjo sekmadienio vakarą, kai Vilniuje atidavė pagarbą nacių ir sovietų režimų aukoms.

„Viešpatie, te Lietuva būna vilties švyturiu. Kad būtų veiklios atminties žemė, atnaujinanti įsipareigojimą kovai prieš bet kokią neteisybę“, – sakė popiežius prie Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus.

Kreipdamasis į tūkstantinę minią, kur buvo pakviesti politiniai kaliniai ir tremtiniai, Šventasis Tėvas meldė, kad Lietuva „skatintų kūrybinius siekius apginti visų žmonių, ypač bejėgių ir pažeidžiamųjų teises, ir kad būtų sutaikinimo ir skirtingumų harmonijos mokytoja“.

Jis prašė išlaisvinimo iš „dvasinės ligos ... užmiršti savo tėvus, ir tai kiek jie yra išgyvenę ir kentėję“.

Popiežius nacių aukas pagerbė tylia malda buvusiame Vilniaus gete, o sovietų aukų atminimui nusilenkė buvusiame KGB kalėjime įrengtame muziejuje.

Pontifiko teigimu, istorija ir protėvių šauksmas turi tapti „paskata neprisitaikyti prie supaprastintų šio laiko mados šūkių ir bet kokių bandymų sumenkinti ir atimti iš bet kurio asmens orumą“.

Per nacistinės Vokietijos okupaciją Lietuvoje išžudyta per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Per sovietų okupaciją iš Lietuvos į tremtį ir lagerius ištremta per 275 tūkst. žmonių, žuvo daugiau kaip 20 tūkst. su okupantais kovojusių partizanų ir jų rėmėjų.

Sujaudino popiežiaus tolerancijos žinia

Nacių ir sovietų represijas patyrę Lietuvos gyventojai sako, kad juos sujaudino popiežiaus Pranciškaus siunčiama tolerancijos žinia.

Iš Vilniaus geto prieš 75 metus pabėgusi 96-erių Fania Brancovskaja sako, kad Katalikų bažnyčios vadovas nusiuntė pasauliui svarbią žinią apie žydų persekiojimą.

„Tai labai geras dalykas morališkai, gerai, kad tai įvyko čia, kur mūsų tiek daug. Nes kai kurie sako: čia netikra, to nebuvo, tai tik žydų fantazija. Popiežius atėjo pas mus į vietą, iš kurios aš išėjau prieš 75 metus. Man yra labai sunki diena, todėl labai ačiū popiežiui“, – BNS kalbėjo F. Brancovskaja.

Profesorius teatrologas Markas Petuchauskas, netrukus sulauksiantis 87-erių, iš likviduojamo geto su mama pabėgo, kai jam buvo 12 metų. Jį išgelbėjo lietuvių Ruzgių šeima. Jis sako, kad tyli popiežiaus malda prie buvusio geto yra „vienodai svarbus įvykis tiek krikščionims, tiek žydams“.

„Jis mus visus traktuoja kaip vieną tautą, ir kai likviduojama tos tautos dalis, tai įžeidžia visą tautą. Kai popiežius kalbėjo apie būtinumą kiekvienai tautai gerbti savo mažumas, kad neturi būti atskirties, kad didžioji šios valstybės tauta turi visuomet gerbti lenkus, totorius, rusus, žydus – tai man padarė didelį įspūdį. Deja, ne visi popiežiai prieš tai laikėsi tokios pozicijos“, – teigė M. Petuchauskas.

Tris mėnesius šiame KGB kalėjime kalintas ir vos sušaudymo išvengęs partizanas 93 metų Juozas Jakavonis-Tigras sakė esąs labai dėkingas už popiežiaus atneštą susitaikymo žinią.

„Noriu, kad visi kaip broliai gyventume, vienas kito neskriaustume ir žodžiais, ir darbais. Širdis ir džiaugiasi, ir liūdi“, – BNS sakė partizanas, Sibire praleidęs keliolika metų.

Už antisovietinę veiklą šeštajame dešimtmetyje nuteistas Juozas Starkauskas tvirtino, kad popiežiaus vizitas gali išjudinti visuomenę.

„Popiežiaus vizitas - tai apmusėjusios balos suvirpinimas. Visi prisitaiko, tampa apsnūdę, o jis pabaksnoja pirštu, kas negerai“, – BNS sakė J. Starkauskas.

Jam didelį įspūdį paliko popiežiaus mintis, kad Lietuva gali būti tiltas tarp Rytų ir Vakarų.

„Man labai įdomi jo mintis, kad Lietuva gali būti tiltas. Juk vakariečiai nesupranta rusų, baltarusių, ukrainiečių psichologijos, o mes suprantame“, – kalbėjo jis.

S. Tamkevičius: popiežius įsijautė į lietuvių kančią

Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius sako, kad nacių ir sovietų režimų aukas Vilniuje pagerbęs popiežius Pranciškus įsijautė į lietuvių kančią.

„Man stebint popiežių buvo gera matyti, kaip jis įsijaučia į mūsų tautos kančią“, – žurnalistams Vilniuje sekmadienį sakė S. Tamkevičius.

Popiežius nacių aukas pagerbė tylia malda buvusiame Vilniaus gete, o sovietų aukų atminimui nusilenkė buvusiame KGB kalėjime įrengtame muziejuje.

Popiežius aplankė ir vadinamąją vyskupų kamerą, kur S. Tamkevičius 1983 metais buvo sulaikytas pusmečiui, o paskui ištremtas.

Pasak arkivyskupo, Pranciškus „pats prisilietė prie mūsų istorijos.

„Padėkojau popiežiui Pranciškui, kad jis parodė tokį jautrumą, solidarumą su mūsų tautos kančia“, – sakė S. Tamkevičius.

„Pasakiau, kad jeigu prieš 35 metus, kai buvau toje kameroje, būčiau susapnavęs, jog popiežius apsilankys KGB kalėjime, įkalinimas būtų gerokai lengvesnis“, – pridūrė jis.

Dvasininkas džiaugėsi popiežiaus vizitu ir teigė, kad jis įvyko, kai „mes eidami laisvės keliu truputį pavargome ir padarėme nemažai klaidų“.

„Labai tiksliai popiežius Pranciškus atkreipė dėmesį, kad daug dėmesio reikia skirti patiems silpniausiems žmonėms. Mes jų iš tikrųjų turime visai nemažai“, – kalbėjo S. Tamkevičius.

Vizitą Lietuvoje baigęs popiežius pirmadienį vyks į Latviją, o antradienį – į Estiją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Pedofilai randasi ten kur jų neteisia ,ir lyg tai jų iš viso nebūtų. Manau visi žino kur . Ten kur Lavrentijus Berija Stalino mirties dieną pastebėjo lange gražią nepilnametę, kuri paprieštaravo jam apsilankius , kad tokia diena , bet teko vardan proletariato revoliucijos ... Taigi mieli komentatoriai galite ta tema ir ten pilti pamazgas ,nesuklysite. Atrodo iš ten ir rašote.

tautitietis

tautitietis portretas
tai pedofilu gaujos atamanas

jojo

jojo portretas
parduodu indulgencijas su vatikano shtempeliu-daug neprasau tik 10pinigu uz stuka-urmu pigiau
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių