Dešimtys gruzinų pirmąkart į Lietuvą atskrido be vizų

Šiandien Vilnius ypatingai šventiškai pasitiko gruzinus, pirmąkart atskridusius iš Kutaisio į Lietuvos sostinę be vizų. Daugiau kaip 130 svečių Vilniaus oro uoste laukė maloni staigmena: vilniečiai gruzinus pasitiko su dovanomis, dainomis, vaišėmis.

Atvykusius šiltai pasveikino miesto meras Remigijus Šimašius, Gruzijos ambasadorė Lietuvoje Khatuna Salukvadze, „GO Vilnius“ ir Užsienio reikalų ministerijos komandos, oro uoste ir pakeliui į miesto centrą svečius pasitiko plakatai su užrašais gruzinų kalba – ახლოს, ვიდრე ოდესმე (arčiau nei bet kada iki šiol)!

„Vilnius – draugiškas  ir svetingas miestas. Pasveikinau svečius iš Gruzijos, nuo šiol galinčius laisvai atvykti į Vilnių – be vizų, be sienų. Šis įvykis neeilinis ir aktualus mums visiems. Tikiu, kad Vilnius taps ypatinga traukos vieta gruzinams. Labai stengiamės, kad mūsų  miestas būtų patogus, kad čia gerai jaustųsi visi, kad  kasmet jį atrastų dar daugiau svečių. Esu laimingas, matydamas tiek laimingų draugiškų veidų Vilniuje. Mes labai vertiname draugystę su Gruzija ir šiandien išties esame arčiau vieni kitų nei bet kada anksčiau“, – sakė Vilniaus meras R. Šimašius ir pakvietė svečius viešint Vilniuje būtinai aplankyti Tbilisio skverą.

Vilnių ne pirmą kartą lankantys gruzinai sako pajutę akivaizdų skirtumą keliaudami be vizų, pradedant kur kas trumpesnėmis eilėmis oro uoste ir baigiant biurokratinių procedūrų, reikalingu gauti vizą, atsisakymu.

„Atvažiavau čia susitikti su senais draugais, aplankyti keletą barų. Galbūt pabandysiu ir pagroti gatvėse“, – sakė gitara nešinas 25-ių muzikantas Ioane Arabuli (Joane Arabuli), Lietuvoje planuojantis praleisti penkias dienas.

19-metė studentė Nada Utateladze džiaugiasi, kad už vizą šį kartą mokėti nereikėjo.

„Tai puiku. Mes už dokumentus nesumokėjome nė cento ir štai mes čia“, – sakė N. Utateladze.

Malonių staigmenų gruzinams netrūko nuo pat kelionės pradžios iš Kutaisio: vos įsėdus į lėktuvą Gruzijoje, keleiviams uždainavo populiarus „Gruzijos balso“ ir kitų realybės šou dalyvis Ioane Arabuli. Tai –  skrydžių kompanijos „Wizz Air“ staigmena pirmojo bevizio režimo reiso keleiviams.

Šis reikšmingas Gruzijos pasiekimas leis mums dar labiau gilinti draugiškus Lietuvos-Gruzijos santykius, geriau pažinti kultūrą, istoriją, tradicijas.

Oro uoste gruzinus pasitikusi „Go Vilnius“ komanda apgaubė svečius dėmesiu ir kvietė nusifotografuoti prie specialiai šiai progai sukurtos fotosienelės su užrašu gruzinų ir anglų kalbomis.

Lietuvių ir gruzinų tautos simboliškai tapo dar artimesnės – vakar įsigaliojo bevizis režimas Gruzijos piliečiams į Šengeno erdvės valstybes. Tai suteiks gruzinams dar daugiau galimybių, mezgant naujus ryšius, laisvai keliaujant po Europą.

„Nuoširdžiai sveikiname bičiulius iš Gruzijos, nuo šiol galinčius be vizų keliauti po Europos Sąjungos (ES) valstybes. Šis reikšmingas Gruzijos pasiekimas leis mums dar labiau gilinti draugiškus Lietuvos-Gruzijos santykius, geriau pažinti kultūrą, istoriją, tradicijas. Lietuva pasiruošusi ir toliau remti Gruziją, siekiančią dar gilesnio suartėjimo su ES, o bevizis režimas – svarbus žingsnis jūsų tikslo link“, –  sakė Užsienio reikalų viceministras Darius Skusevičius.

Europiečiai jau kurį laiką galėjo važinėti be vizų į Gruziją, o nuo šiol ir  3,7 milijonams Gruzijos gyventojų atsiveria galimybės keliauti į ES.  Į ES atvykę gruzinai turės galimybę be vizos keliauti 90 dienų (180 dienų laikotarpyje). Šioms trumpalaikėms kelionėms Gruzijos piliečiai privalės turėti galiojančius biometrinius pasus.

„Atmetus šitus formalumus, žinoma, kad palengvės susisiekimas ir sustiprės kultūriniai ryšiai – Vilniaus, Kauno, kitų miestų lankymas, taip pat verslo ryšiai, įvairios delegacijos“, – sakė užsienio reikalų viceministras D. Skusevičius.

Jam antrina ir Vilniaus meras: „Nemanau, kad čia dabar staigiai patrigubės ar padvigubės tas skaičius, bet bevizio režimo suteikimas vis tiek turės įtakos ir tikimės artimiausiu metu Lietuvoje pamatyti daugiau turistų, poilsiautojų, verslo keliautojų“.

Kad užsitikrintų bevizį režimą, Gruzija įvykdė gausą ES reikalautų reformų, kurios spręstų dokumentų saugumo, sienos apsaugos, migracijos ir prieglobsčio suteikimo problemas.

Visateisės narystės ES siekianti Gruzija vizų liberalizavimo veiksmų planą vykdė nuo 2013 metų.

„Lietuva visada buvo kartu su visą šį kelią ėjusia Gruzija, (...) todėl aš noriu padėkoti Lietuvos vyriausybei ir jos žmonėms už šią pagalbą“, – sakė Gruzijos ambasadorė Lietuvoje Khatuna Salukvadze.

„Tai didelis pasiekimas kalbant ne tik apie ES ir Gruzijos santykius, bet ir kalbant apie Lietuvos ir Gruzijos dvišalius santykius“, – pridūrė ji.

Baimė dėl nelegalių migrantų

Spręsdama dėl bevizio režimo suteikimo Gruzijai ES iš pradžių nerimavo, kad jie gali imti piktnaudžiauti sistema ir nelegaliai likti Bendrijos šalyse. Kai kurios iš jų vis dar aktyviai kovoja su iššūkiais, susijusiais su 2015 metais ES užplūdusiais migrantais iš Artimųjų Rytų ir Afrikos.

Galop ES nutarė, kad vizų reikalavimą bus galima grąžinti, jei gerokai padaugėtų atitinkamos šalies piliečių, kurie ES praleidžia ilgiau kaip 90 dienų ar nepagrįstai prašo prieglobsčio.

Iki šiol Gruzijos piliečiai sudarė vieną didžiausių nelegalių migrantų, sulaikomų Lietuvoje, grupių. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, nelegalios migracijos pikas buvo pasiektas 2012-aisiais, kuomet Lietuvos teritorijoje sulaikyti 299 Gruzijos piliečiai.

Iki 2016-ųjų nelegalių migrantų nuosekliai mažėjo, o šiemet jų buvo sulaikyti vos keli.

Pasieniečių atstovas Giedrius Mišutis sako, kad yra bent kelios šios tendencijos priežastys, kurių esminė – 2013 metais spalio 24 dieną įsigaliojusios pataisos dėl užsieniečių teisinės padėties, kuriomis buvo suvaržytos galimybės prašantiems prieglobsčio nelegaliems migrantams judėti Lietuvos teritorijoje.

Pasak pareigūno, dar viena priežastis buvo pasikeitęs gruzinų supratimas, kad jų prieglobsčio prašymuose ES valstybėse nurodomi daugiausiai ekonominiai pagrindai nėra pakankami ir jie dažniausiai būdavo grąžinami į Gruziją. G. Mišučio teigimu, prie migracijos mažėjimo prisidėjo ir aktyvesni Baltarusijos veiksmai: pastaraisiais metais sustiprintas sienos stebėjimas pasitelkiant miliciją, gamtos apsaugos atstovus, kurie ėmėsi aktyviau sulaikyti nelegalius migrantus dar neperėjusius sienos.

Baltarusija per kelerius pastaruosius metus taip pat ėmė aktyviau taikyti dar 2009-aisiais su Lietuvą pasirašyto susitarimo priemones ir ėmė lengviau įsileisti atgal jau sieną kirtusius migrantus.

„Daug kas priklauso nuo kaimyninės šalies požiūrio, šiuo atveju – nuo Baltarusijos, nes ji gali konstatuoti, kad pažeidimo nebuvo. Paskutiniais metais ne tik gruzinų, bet ir vietnamiečių perdavimų padaugėjo. Anksčiau, kai buvo Gruzijos migrantų pikas, to nebuvo“, – sakė jis.

Bevizis režimas Gruzijos piliečiams galios 90 dienų per pusmetį. G.Mišutis neabejoja, kad šios tvarkos pažeidimų bus daug, kadangi ir iki šiol Lietuva gruzinams tebuvo tarpinė stotelė keliaujant į Vakarų Europą, kurioje jie siekdavo rasti ilgalaikį darbą.

Į ES nuo vasaros be vizų turėtų būti įleidžiami ir ukrainiečiai.

2014-aisiais Gruzija ir Ukraina pasirašė ES asociacijos sutartis, pagal kurias susitarta gilinti šalių politinius bei ekonominius santykius su 28 nares turinčia Bendrija, taip pat ir laisvąją prekybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

optimistas

optimistas portretas
Jei straipsnio autoriai bent truputį smegenis pajudintų, prisimintų, kad gruzinai pusę amžiaus į Lietuvą be vizų vykdavo. Taip kad "pirmąkart" čia skamba labiau nei absurdiškai.

dat

dat portretas
Bilietų kaina reikejo kompensuoti

aha

aha portretas
Stalinui gorio mieste iki siol paminklas stovi. Su gelem. Smagumelis be vizu.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių