Nacionalinėje bibliotekoje atidaromas Valstybingumo centras

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje atidaromas Valstybingumo centras. Čia, be kitų, bus saugomi pirmojo faktinio Lietuvos vadovo Vytauto Landsbergio dovanoti leidiniai ir dokumentai.

„Nuo pat Nepriklausomybės pradžios profesorius Vytautas Landsbergis ir Gražina Ručytė-Landsbergienė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fondus pildė savo dovanotomis knygomis. (...) Be didelio skaičiaus knygų, šiandien turimą rinkinį sudaro periodika, natos, kartografijos leidiniai, elektroniniai, garso ir vaizdo įrašai. Kolekcijoje gausu leidinių ne tik lietuvių, bet ir anglų, vokiečių, prancūzų, lenkų, latvių, estų, rusų, švedų, suomių ir kitomis kalbomis“, – teigiama bibliotekos pranešime.

Landsbergiai bibliotekai jau yra perdavę daugiau kaip 1900 vienetų dokumentų.

Ši kolekcija bus saugoma naujai atidaromame Valstybingumo centre. Jo tikslas – skatinti visuomenės poreikį pažinti šalies valstybingumo istorinę raidą ir šiuolaikinės modernios valstybės kūrimo procesus, prisidėti prie demokratinių vertybių įtvirtinimo ir pilietinės visuomenės kūrimo.

V. Landsbergio 85-mečio proga trečiadienį bus pasirašytas oficiali kolekcijos perdavimo sutartis.

Renginyje bus pristatyta dovanotų dokumentų kolekcijos dalis ir atidaryta Seimo parengta paroda, skirta Laisvės premijos laureatui V. Landsbergiui.

V. Landsbergis vadovavo Aukščiausiajai Tarybai-Atkuriamajam Seimui, kai 1990 metų kovo 11 dieną paskelbta apie nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių