Istorinė diena: arkivyskupas T. Matulionis paskelbtas palaimintuoju

Sovietų valdžios persekiotas arkivyskupas Teofilius Matulionis sekmadienį Vilniaus katedros aikštėje iškilmingai paskelbtas palaimintuoju.

Pirmą kartą Lietuvoje surengtose beatifikacijos iškilmėse dalyvaujant maždaug 30 tūkst. tikinčiųjų, T.Matulionį palaimintuoju paskelbė popiežiaus Pranciškaus pasiuntinys kardinolas Angelas Amatas (Andželas Amatas).

Jis perskaitė popiežiaus apaštalinį laišką, kuriame T.Matulionis vadinamas „didvyrišku evangelijos liudytoju, drąsiu bažnyčios ir žmogaus orumo gynėju“.

Po šių žodžių nuskambėjus plojimams buvo atidengtas kanoninis paveikslas, kuriame palaimintasis vaizduojamas su vyskupo sutana po kalinio drabužiais.

Antrasis Lietuvos palaimintasis

T.Matulionis sovietų valdžios buvo kalintas 16 metų. Ilgiausia bausmė dvasininkui buvo skirta 1946 metais, kai jis atsisakė bendradarbiauti su sovietų režimu ir paklusti jo nurodymams padėti įveikti partizaninį judėjimą, kritikavo komunistus dėl tikinčiųjų persekiojimo.

Po dešimties metų nelaisvės T.Matulionis galiausiai buvo leista grįžti į sovietų okupuotą Lietuvą. Nors vyskupas buvo nuolat sekamas, jis sugebėjo gauti Vatikano leidimą slapta konsekruoti vyskupu Vincentą Sladkevičių.

T.Matulionis mirė 1962 metais, būdamas 89 metų amžiaus. Pagal vieną iš versijų, jį galėjo nunuodyti slapta sovietų KGB policija, tačiau tai nėra iki galo įrodyta.

Kreipdamasis į tikinčiuosius, kardinolas A.Amatas sakė, kad persekiojimai ir kankinimai nepalaužė T.Matulionio valios.

„Komunistų ir nacistų priešiškumo nebuvo galima racionaliai paaiškinti. Jie paprasčiausiai nekentė Jėzaus Evangelijos ir Bažnyčios“, - kalbėjo Vatikano atstovas.

„Mūsų Palaimintasis stojo šios audringos jūros akistaton būdamas ramus ir tvirtos dvasios, kupinas vilties ir nepalaužiamo tikėjimo būsima laisve. Jis nepasidavė neapykantai. Buvo įsitikinęs, kad neapykanta yra pats netinkamiausias atsakas į blogį. Jo atsakymas visada buvo atleidimas“, - sakė kardinolas.

Italų kalba sakytą homiliją kardinolas baigė lietuviškai: „Palaimintasis Teofiliau Matulioni, melski už mus!“

T.Matulionis tapo antruoju Lietuvos palaimintuoju. Vyskupo Jurgio Matulaičio beatifikacija įvyko 1987 metais Romoje.

Tam, kad T.Matulionis būtų kanonizuotas – paskelbtas šventuoju, reikėtų įrodyti stebuklus, nutikusius per jį prašant Dievo malonių.

Lietuva turi vieną šventąjį globėją - 1602 metais šventuoju buvo paskelbtas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos karalaitis Kazimieras, gyvenęs penkioliktame amžiuje.

Kunigas: vyskupas buvo laisvas

Kreipdamasi į tikinčiųjų minią prezidentė Dalia Grybauskaitė beatifikaciją pavadino išskirtine dovana Lietuvos tikintiesiems ir visai valstybei.

„Šį mėnesį prisimename ir skaudžiausią valstybės patirtį – okupaciją, masinius trėmimus ir tūkstantines aukas - visa, ką teko išgyventi mūsų žmonėms. Palaimintasis Teofilius Matulionis vienas iš jų“, – sakė prezidentė.

„Atlaikęs daugkartinius suėmimus įkalinimus, tardymus, kankinimus, bandymus užverbuoti, arkivyskupas neprarado to, kas svarbiausia – žmogiškumo, meilės žmonėms ir ištikimybės tiesai“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Į iškilmes atvykęs aplinkosaugos inžinerijos studentas 26 kaunietis Povilas sakė, kad T.Matulionio paskelbimas palaimintuoju suteikia daug vilties Lietuvos jaunimui ir moko nepaklysti.

„Rodo, kad yra galimybė ir kitiems žmonėms tapti šventiems. Girdime, kad užsienyje žmonės tampa šventaisiais, lietuviai negali. Tai suteikia vilties, kad gali stengtis ir tai bus pasiekta – kad neatsitrenksi į sieną, yra dar langutis. Moko nepaklysti ir kryptingai eiti“, –  BNS sakė jis.

Kunigas Mindaugas Sabonis, ruošęs vyskupo bylą Vatikanui, sakė, kad T.Matulionis buvo atlaidus savo kankintojams.

„Tas Teofilius, kuris ne vienus metus praleido kalėjimuose, namų areštuose, tardymuose, jis turbūt laisvesnis nei mes šiandien“, - prieš šv. Mišas LRT televizijai sakė kunigas.

Lietuvoje Romos katalikų tikėjimą išpažįsta apie trys ketvirtadaliai gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rasa

rasa portretas
Dauguma komentatorių - saugumiečių palikuonys

tik

tik portretas
tik bažnyčia išgelbės mus nuo žlugimo Mylėkim Dievą Tėvynę ir Artimą

kaunietis

kaunietis portretas
ar Lietuvoje yra valstybinė religija? bažnyčia neatskirta nuo valstybės?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių