Lukiškių aikštės rekonstrukcijai trūksta milijono eurų

Vilniaus Lukiškių aikštės memorialui atrinkti nebebus skelbiama naujų konkursų, geriausią sprendimą tikimasi rasti surengus kūrybines menininkų dirbtuves.

Anot kultūros viceministrės Gintautės Žemaitytės, Lukiškių aikštės sutvarkymą koordinuojanti darbo grupė antradienį sutarė, kad tokiose dirbtuvėse dalyvauti galės visi norintys menininkai, tarp jų – ir privatus Vyčio fondas, dar anksčiau savo iniciatyva atrinkęs Arūno Sakalausko realistinį kūrinį „Laisvės karys“. Ši iniciatyva neturi Vilniaus miesto savivaldybės, Kultūros ministerijos pritarimo.

„Privačių iniciatyvų yra buvusių ir kitokių, jos visos yra geros, bet reikia, kad savivaldybė, nes statys ji, perimtų tą įgyvendinimą, teisėtu būdu atrinktų idėją. Dėl to šį kartą bus daromas nebe konkursas, nes jie nepasiteisino – išsinagrinėjome, kokios buvo klaidos – o bus kūrybinės dirbtuvės. Į jas bus kviečiami dalyvauti menininkai, galės ir Vyčio fondas deleguoti, pasiūlyti savo atstovus“, – BNS sakė G.Žemaitytė.

Finansavimo nėra numatyta. Yra apie 500-600 tūkstančių eurų Aplinkos ministerijos stalčiuose nepaskirstytų pinigų, kurie gali būti panaudoti čia, bet vistiek trūksta apie 1 - 1,2 mln. eurų.

Anot jos, sutarta, kad vadovaujantis užsienio praktika, menininkai dirbs su kuratoriais, o dirbtuvių pabaigoje turės būti išplėtotos trys ar keturios idėjos, iš jų ir bus atrinkta viena. Kaip ją įgyvendinti, galiausiai spręs Vilniaus miesto savivaldybė.

Komisija antradienį taip pat nutarė iki birželio nurodyti konkrečią sumą, kurią memorialui galėtų skirti valstybė ir kuri, anot G.Žemaitytės, „būtų protinga, tinkama ir pakankama reprezentatyviam aikštės sutvarkymui“.

Balandžio pabaigoje ketinama paskelbti, kada vyks kūrybinės dirbtuvės, taip pat bus apsispręsta, kad jas prižiūrės – ar savivaldybė, ar Kultūros ministerija, ar Vyriausybės grupė.

Šiuo metu Lukiškių aikštė Vilniuje rekonstruojama. Anksčiau skelbta, kad darbus ketinama baigti iki šių metų rudens. Prieš pradėdami darbus, savivaldybės vadovai teigė, kad darbai kainuos 2,1 mln. eurų, tačiau vėliau pranešta, jog už šias lėšas bus tik sutvarkyta aikštės infrastruktūra, o architektūriniams sprendimams, aikštės prieigoms sutvarkyti reikės dar apie 1,7 mln. eurų.

G.Žemaitytės tvirtinimu, grupėje dalyvavę Finasnų, Aplinkos ministerijų, savivaldybės atstovai konstatavo, kad darbai nevėluoja, o jų finansavimas yra „sprendžiamas ir beveik išspręstas klausimas“.

Tuo metu G.Paluckas sako, kad antrajai konkurso daliai šiuo metu dokumentai dar rengiami - kol kas tam valstybės lėšų nėra numatyta. Tačiau savivaldybė bent kol kas žada ieškoti vidinių resursų ir tikisi darbus užbaigti iki šių metų spalio.

„Finansavimo nėra numatyta. Yra apie 500-600 tūkstančių eurų Aplinkos ministerijos stalčiuose nepaskirstytų pinigų, kurie gali būti panaudoti čia, bet vistiek trūksta apie 1 - 1,2 mln. eurų. Apie tai šnekėjome komisijoje, finansų viceministras Edmundas Žilevičius sakė, kad žiūrėkite į procedūras, per kiek laiko jos įvyks, ir ar tikslinant biudžetą šiemet, ar kitų metų pradžioje tas finansavimas būtų kompensuotas“, - sakė G.Paluckas.

„Tai turime padaryti, jei to nepadarysime, bus nesėkmė“, - pridūrė jis, paklaustas, ar darbus tikrai tikimasi baigti šiemet.

Į rekonstrukcijos projektą paminklo statyba neįtraukta, tik numatyta palikti jam vietą.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

naglis

naglis portretas
Reikti muravjovo kad visus pinigu plovikus lukiskese pakartu

Valdas

Valdas portretas
Norėčiau paaiškinimo: "menininkai dirbs su kuratoriais" .Ką tai reiškia? Tai gal pavadinkime cenzoriais tuos kuratorius.O gal tie kuratoriai tokie meno korifèjai, kad jie patys galėtų šedevrą sukurti?...?

...

... portretas
... ir Dėdulės nabašniko formoj - negi dar jam gyvam esant galima pradėt Mauzoliejaus statybas?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių