D. Grybauskaitė lankė nepagydomus ligonius

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad senstant visuomenei būtina didinti valstybinę paramą organizacijoms, kurios rūpinasi nepagydomais ligoniais. Šalies vadovė ragina Valstybines ligonių kasas didinti tokių paslaugų apmokėjimą.

„Žmonių, kuriems reikia užtikrinti orų išėjimą iš šio gyvenimo, jį palengvinti, yra vis daugiau. Ir, be abejo, viena valstybė nebus pajėgi to daryti, kaip ir visose šalyse. Kalbėkime turbūt ne tiek apie įstatyminę bazę, kiek apie įkainius šių paslaugų. Ir ligonių kasoms turbūt yra užduotis peržiūrėti yra tuos įkainius, nes jie - gerokai mažesni, nei tų paslaugų savikaina“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė, lankydamasi Mykolo Sopočkos hospise Vilniuje.

Šioje įstaigoje rūpinamasi nepagydomomis ligomis sergančiais žmonėmis. D.Grybauskaitė pasidžiaugė, kad gaudamas tik 30 proc. išlaikymui reikiamos paramos iš valstybės hospisas sugeba pasirūpinti sunkiais ligoniais, teikti paslaugas, garantuojančias žmogaus orumą. Įstaiga, kurioje dirba daugiausia savanoriai, likusią dalį reikiamų lėšų įstaiga gauna iš verslo ir privačių rėmėjų.

Visada remsiu žmones, kurie atiduoda savo širdis, savo gyvenimą tiems, kuriems galėtų padėti ir tai daro nuoširdžiai, sąžiningai, sugeba suburti savanorius, žmones, sujungti visų pastangas: valstybės, verslo bažnyčios.

D.Grybauskaitė sako, kad klausimas apie galimą eutanazijos įteisinimą kol kas neturėtų būti keliamas - vietoje to didžiausią dėmesį reikėtų skirti būtent žmonių slaugymui, kad jie „24 valandas per parą žmogus jaustųsi esantis šeimoje“.

„Kai bus tokios sąlygos, manau, kad tokių skaudesnių klausimų apie prievartinį išėjimą, ko gero, ir nekils“, - sakė ji.

Prezidentė taip pat atkreipė dėmesį, jog ne visada esame pajėgūs užtikrinti orumą išeinantiems tėvams ar vaikams, nes tai artimiesiems yra labai skausminga. Prezidentė pasidžiaugė, kad hospisą 2008-aisiais įkūrusi iš Lenkijos atvykusi sesuo Michaela Rak siekia jau kitąmet atverti ir tokią pat įstaigą, skirtą tik nepagydomomis ligomis sergantiems vaikams. M.Rak su nepagydomais ligoniais dirba jau dvidešimt metų.

„Visada remsiu žmones, kurie atiduoda savo širdis, savo gyvenimą tiems, kuriems galėtų padėti ir tai daro nuoširdžiai, sąžiningai, sugeba suburti savanorius, žmones, sujungti visų pastangas: valstybės, verslo bažnyčios“, - sakė prezidentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
vijole ziuaru-----bet tai zmogaus mirtingumo!!! realybe gyvenimo beprasmybe....

KAŽKAS NEĮPEASTO....

KAŽKAS NEĮPEASTO.... portretas
Jai tankas tarp kojų labiau tinka. Kai žmogus jau antrą kadenciją eskaluoja tik nacionalinės neapykantos ir karo kurstymą...kažkoks cinizmas. Man tai primena Ukrainos aukščiausius bažnyčios atstovus, kurie vyko į JAV prašyti...ginklų karui su Rusija....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių