Vilniaus knygų mugė mėgins grąžinti priešpandeminę atmosferą

  • Teksto dydis:

Vasario pabaigoje parodų centre „Litexpo“ sostinėje 24 kartą vyksianti Vilniaus knygų mugė siekia renginiui grąžinti priešpandeminę atmosferą.

„Šių metų Vilniaus knygų mugė po ilgos pertraukos, regis, grįžta tokia, kokią ją atsimename geriausiais jos gyvavimo laikais. 2021 metais mugę teko atšaukti dėl pandemijos, 2022 metais pirmąją mugės dieną prasidėjo karas Ukrainoje. Šiemet, nors ir vėl mugėje minėsime karo metines, vis dėlto norisi matyti daugiau šviesos. Tai, kad šiemet mugėje atsiranda renginių, skirtų prieinamumui ir įvairiam skaitymui, reiškia, jog mugė labiau atsiveria ir laukia kiekvieno skaitytojo, kad ir kokia forma jie rinktųsi skaityti“, – pranešime spaudai teigė viena mugės organizatorių, Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė.

Mugė vėl numatoma šimtai renginių – nuo susitikimų su autoriais iki diskusijų apie svarbiausias visuomenės temas bei koncertų.

Pasak organizatorių, naujus kūrinius pristatys arba joje lankysis žinomi Lietuvos literatūros vardai ir užsieniečiai.

Skaitytojus į susitikimus kvies Undinė Radzevičiūtė, Rolandas Rastauskas, Antanas Šileika, Alvydas Šlepikas, Sigitas Parulskis, Tomas Venclova, Bernardas Gailius, Tomas Dirgėla, Diana Kleponė, Herkus Kunčius, Antanas A. Jonynas, Norbertas Černiauskas, Gabija Grušaitė, Mantas Adomėnas, Gina Viliūnė, Marius Čepulis, Rimantas Kmita, Andrius Tapinas, Violeta Tapinienė.

„Pirmąją savo knygą suaugusiesiems pristatys Lina Žutautė, iki šiol labiau pažįstama vaikams ir jų tėveliams kaip Kakės Makės personažo autorė“, – teigė R. Elijošaitytė-Kaikarė.

Mugėje taip pat dalyvaus Dalia Staponkutė, Vaiva Rykštaitė, Andrius Kleivas, Jolita Herlyn.

Su skaitytojais susitikti atvyks daugiau kaip 20 autorių iš užsienio: Inga Abele, Deboraha Feldman, Graeme’as Macrae Burnetas, Eshkolas Nevo, Kristina Ohlsson, Anna Kaminska, Ilmaras Taska, Laura Vinogradova, Eva Mattsson, Kateryna Michalicyna, Paolo Giordano, Nigelis Warburtonas, Karen Swan ir kiti.

Taip pat vyks Ukrainos rašytojų knygų pristatymai, poezijos skaitymuose „Liudijantys“ bus skaitomi žuvusių ir kariaujančių poetų eilėraščiai ukrainiečių bei lietuvių kalbomis.

Be įprastų renginių, diskusijų ir susitikimų su autoriais, Vilniaus knygų mugės lankytojų taip pat lauks muzikinė salė, performansai, pramogos vaikams.

Anot mugės organizatorių, kasmečiame renginyje dalyvauja apie 300 leidyklų ir kitų kultūros organizacijų iš Lietuvos ir užsienio, įvyksta daugiau kaip 500 įvairiausių renginių ir koncertų, per keturias dienas mugę aplanko daugiau nei 50 tūkst. lankytojų.

Šiemet Vilniaus knygų mugė vyks vasario 22–25 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tuoj vemsiu

Tuoj vemsiu portretas
Ir čia Ukraina.

reikia zinoti

reikia zinoti portretas
pakvieskite prašau į knygų mugę Anders Hansen su knyga The Attention Fix: How to Focus in a World that Wants to Distract You. (189 psl., Kindle Edition, išleista August 10, 2023)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių