Vaizdo registratoriai gali sukelti problemų

Vis daugiau vairuotojų Lietuvoje savo transporto priemonėse įsirengia vaizdo registratorius, kuriais nufilmuotais vaizdeliais dalijasi su interneto vartotojais. Tokios informacijos viešinimo tikslas dažniausiai būna kilnus – supažindinti visuomenę su Kelių eismo taisyklių pažeidimais, tačiau asmens duomenų apsaugos specialistai atkreipia dėmesį, kad, nufilmuotam asmeniui pasiskundus, galime sulaukti ir nuobaudų.

Veikia duomenų apsauga

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) direktoriaus pavaduotoja Dijana Šinkūnienė "Kauno dienai" sakė, kad vaizdo registratoriais užfiksuotų duomenų viešinimas gali būti traktuojamas kaip asmens teisių pažeidimas. "Vaizdo registratoriumi užfiksuotus duomenis galima laikyti žmogaus teisių pažeidimu, tačiau daug kas priklauso ir nuo situacijos. Jeigu tokie duomenys naudojami policijos pareigūnų, siekiant išsiaiškinti eismo įvykio aplinkybes, tuomet viskas gerai, o štai viešinant tokius duomenis internete gali kilti problemų, nes nėra jokio konkretaus tikslo tokius duomenis viešinti", – atkreipė dėmesį pašnekovė.

Jos teigimu, toks įrašas viešojoje erdvėje gali atsirasti tik vienu atveju – kai turimi visų vaizdo įraše užfiksuotų asmenų sutikimai.

Vis dėlto vienareikšmiškai teigti, kad tokie internete įkelti vaizdo įrašai yra žmogaus teisių pažeidimai, negalima, nes kiekviena situacija yra skirtinga, tačiau teisinė prezumpcija yra tokia, kad dažniausiai tai būtų laikoma asmens duomenų apsaugą reglamentuojančių įstatymų pažeidimu. Anot D.Šinkūnienės, jeigu vaizdo įraše užfiksuotas ne pats asmuo, o jo automobilis ar automobilio valstybiniai numeriai, tai taip pat laikoma privačiais asmens duomenimis ir jų viešinimas be asmens sutikimo gali būti traktuojamas kaip žmogaus teisių pažeidimas. Specialistė tvirtina, kad nufilmuotasis gali kreiptis į teismą ir tikėtina, kad jo interesai bus ginami, tačiau pirmas veiksmas, kurio derėtų imtis – bandyti susitarti su įrašą įkėlusiu asmeniu.

"Pastebėjus, kad jūsų atvaizdas su kažkokiu vaizdo įrašu yra įkeltas į interneto svetainę, reikėtų kreiptis į tos svetainės administratorių ir prašyti vaizdo įrašą pašalinti, nurodant, kad jis buvo įkeltas be jūsų sutikimo. Toliau viskas priklausytų nuo to, kokia interneto svetainė ir kokia situacija, bet, kaip ir minėjau, tokių įrašų viešinimas sudaro labai platų lauką asmens teisių pažeidimams" , – sakė D.Šinkūnienė.

Skirtingas reglamentavimas

Dabartinis Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos tikslas, vaizdo registratoriais surinktų duomenų naudojimo reglamentavimas.

"Šiuo metu vairuotojui įsirengus vaizdo registratorių savo automobilyje, jo surinkti duomenys traktuojami kaip informacija, surinkta asmeniniais tikslais. Tačiau, jei vaizdo registratorius įrengiamas įmonei priklausančiame automobilyje, tai įmonė tampa surinktų duomenų valdytoju ir šiuo atveju jau būtų taikomos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo nuostatos. Situacijos ganėtinai panašios, o jų reglamentavimas skirtingas", – apie įstatymų spragas kalbėjo specialistė. Šiuo metu juridiniams asmenims priklausančiose transporto priemonėse įrengus vaizdo registratorius, reikia apie tai pranešti VDAI, o automobilį pažymėti specialiais skiriamaisiais ženklais.

VDAI rengia įstatymo projektą, kuriame vaizdo registratorių naudojimo taisyklės būtų suvienodintos. "Siekiant suvaldyti tokių duomenų naudojimą, reikėtų aiškiai reglamentuoti, kam vaizdo registratoriais užfiksuoti duomenys gali būti naudojami. Taip pat reikėtų nurodyti, kad jie nebūtų skelbiami viešai", – kalbėjo D.Šinkūnienė.

Asmens duomenų apsaugos specialistė taip pat pataria susilaikyti nuo vaizdo registratoriais užfiksuotų duomenų skelbimo internete. "Žinoma, galima uždengti automobilio valstybinius numerius, tačiau yra ir kitų detalių, kurios gali išduoti asmens tapatybę. Todėl siūlyčiau susilaikyti nuo tokių vaizdo įrašų skelbimo internete", – teigė D.Šinkūnienė.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra pateikęs išaiškinimą, kad nusikalstamai veikai ir nusižengimams netaikomas žmogaus privataus gyvenimo apsaugos principas.

Pataria naudoti

Draudimo įmonių atstovai laikosi kitokios nuomonės. Jie pataria naudoti vaizdo registratorius, nes kartais tai gali tapti vieninteliu įrodymu nustatant eismo įvykio kaltininką, kai eismo įvykio aplinkybės būna įtartinos. Filmuota medžiaga tampa rimtu argumentu užginčijant neteisėtus kaltinimus eismo įvykio sukėlimu. Ypač tokios priemonės praverčia vairuotojams, kuriems tenka keliauti į užsienio šalis, bet prieš tai svarbu pasidomėti, kokios vaizdo registratorių naudojimo taisyklės. Pavyzdžiui, Ispanijoje ir Austrijoje vaizdo registratoriai yra ribojami, o fiziniai asmenys neturi teisės pateikti filmuotos eismo įvykio medžiagos kaip įrodymo policijai, teismui ar draudimo bendrovei. Vis dėlto daugumoje Europos šalių vaizdo registratoriai yra leidžiami, tačiau jais užfiksuotos vaizdo medžiagos viešinimą griežtai kontroliuoja įstatymai.

Draudimo ekspertų teigimu, vaizdo registratoriaus naudojimas gali labai praversti Skandinavijos šalyse, Prancūzijoje ir Italijoje, nes šiose šalyse policijos pareigūnai yra neįpareigoti vykti į eismo įvykio vietą, todėl avarijos aplinkybes daug lengviau išsiaiškinti, kai atsiranda galimybė peržiūrėti vaizdo medžiagą.

Lietuvos policija taip pat suteikia gyventojams galimybę pasidalyti informacija. Elektroninių paslaugų sistemoje "ePolicija" galima perduoti vaizdinę medžiagą tyrimui, tačiau medžiagą įkėlęs asmuo turi pateikti savo duomenis. Policijos atstovai tvirtina, kad vaido registratoriumi užfiksuotas pažeidimas gali būti laikomas įrodymu, nes dabar galiojantys teisės aktai įvardija, kad bet kokie duomenys gali būti traktuojami kaip įrodymai, kurie priimami ir tiriami.


Komentaras

Danas Česnauskas

Kauno kelių policijos valdybos viršininkas

Vaizdo registratoriumi užfiksuotas KET pažeidimas ne visuomet yra pakankamas įrodymas policijos pareigūnams. Jeigu prietaisu užfiksuota avarija, tuomet policijai tai gali padėti išsiaiškinti įvykio aplinkybes, tačiau įrodyti kitą KET pažeidimą gali būti sunku, nes pažeidėjas, užfiksuotas vaizdo įraše, gali ginčyti, kad neaiškios pažeidimo aplinkybės, tokios kaip data ir laikas. Vis dėlto vaizdo registratoriumi vairuotojai gali užfiksuoti visus KET pažeidimus, išskyrus neblaivius vairuotojus, greičio viršijimą, tamsintus langus ir kitus, kuriems fiksuoti reikalingas sertifikuotas ir patikrintas prietaisas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
Idomu kaip ponas Vaicekauskas dabar viesins savo vaizdo irasus?

Ė, brolyčiai

Ė, brolyčiai portretas
Čia iš tikrųjų ne privatumas ginamas, čia ruošiama bazė draudimui bet kokius nusikaltimus fiksuoti. Kai atbėgėlių pas mus privis tiek, kiek Prancūzijoj arba Vokietijoj, bandydamas nufilmuoti ar neduokdie paviešinti, kaip jie riaušias kelia ir viską siaubia, būsi nuteistas už "privatumo pažeidimą". O štai aplink tavo langus ar balkoną besisukinėjantį droną numušti draudžiama. Keistas kažkoks privatumo supratimas pasidarė...

hi

hi portretas
gatve vazinet viesa erdve, o jau internete parodyt privatus gyvenimas, absurdu absurdas.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių