Automobiliai su vairu dešinėje pusėje gali būti įteisinti jau šiemet

Europos Sąjungos Teisingumo teismui nusprendus, kad Lietuva turi leisti registruoti automobilius su vairu dešinėje pusėje, Susisiekimo ministerija jau pradėjo ruošti įstatymų pakeitimus.

Pasak ministerijos Kelių transporto ir civilinės aviacijos politikos departamento direktoriaus Gražvydo Jakubausko, konkretaus termino nėra, tačiau Saugaus eismo įstatymas gali būti pakeistas maždaug per pusmetį.

„Reaguodami į Teisingumo teismo sprendimą, pradėjome ruošti medžiagą. Seimui turėsime teikti siūlymus - tai užtruks, bet, tikiuosi, per protingą terminą. (...) Sunku pasakyti per kiek laiko, bet - čia mano spėjimas - per pusmetį, nes nežinau, kada Seimo komitetai išnagrinės“, - BNS sakė G.Jakubauskas.

Pasak jo, ministerijai turi nuspręsti, kokius papildomus reikalavimus taikyti automobiliams su vairu dešinėje pusėje. G.Jakubauskas aiškino, kad skirtingose ES valstybėse taikoma skirtinga praktika, tad teks išsirinkti tinkamiausią variantą Lietuvai.

„Papildomi reikalavimai bus, galbūt, kad periskopinę įrangą, papildomus veidrodėlius dėl matomumo įdiegtų. Reikės visa tai dar susižiūrėti, yra daugybė techninių dalykų ir skirtingos šalys taiko skirtingus reikalavimus. Reikia nepamiršti, kad kalbame ne tik apie lengvuosius, bet ir sunkvežimius, autobusus, tad reikia surasti dabar sprendimą dėl papildomų reikalavimų“, - aiškino ministerijos atstovas.

Pasak jo, pagrindinis Lietuvos motyvas Teisingumo teisme buvo tas, kad automobiliai su vairu dešinėje pusėje nėra saugi transporto priemonė.

Teismas ketvirtadienį nutarė, kad Lietuva ir Lenkija, drausdamos registruoti automobilius su vairu dešinėje pusėje, pažeidė laisvo prekių judėjimo principą.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama registruoti automobilius, kurių vairas yra dešinėje pusėje, išskyrus užregistruotas iki 1993 metų gegužės 1 dienos. Naudotis tokiais automobiliais Lietuvoje 90 dienų per metus gali užsieniečiai, neturintys leidimo gyventi šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skirta nsm

Skirta nsm portretas
ciuju tu niekada nesi sedejas angliskam variante, kad cia blevyzgoji kaip pienburnis..atsisesk uz anglo vairo..pavazinek bent jau savaite, kad yprastum prie auto ir tada sakyk savo apsurdiska nuomone..As gyvenau ilgai Anglijoj ir ten nebuvo tokiu kaip avariju ar visa kito. Db gyvenu Vokietijoj ten taip pat nera tokiu nesamoniu kaip Lietuvoje (oi blet bus daug avariju). Tai va tu lochas zmogeli, vokietijoj visi laksto daug didesniais greiciais nei lietuvoj ir bevei visas avarijas sudaro Automobiliai su vairais kaireja puseja. Jai dar nedaslo tai aiskinu (EUROPIETISKI AUTOMOBILIAI)sudaro beveik visa 100% visu avariju. Tad jaigu esi zioplys nevykelis vairuotojas su europietisku automobiliu, tai toks pat busi zioplys nevykelis su anglisku automobiliu. Kaip Mauglis komentavo: "nereikia buti prilipus prie furos siknos, tai ir lenkti nebus sunku"..nesuprantu ieskot problemu ten kur ju nera

mauglis

mauglis portretas
nereikia buti prilipus prie furos siknos, tai ir lenkti nebus sunku, o kai jus gaideliai ir su kaireje puseje esanciu vairu, prilipe prie siknos vos matot kaip lenkti, islenda is uz furos pries kitos masinos nosi, ir neria atgal, arba lenkia neivertine atstumo, ir tipo mes pro vairuotojai. va tokie lopai is sukelia avarijaso ne masinos.

vytautas 357

vytautas 357 portretas
nu angla jau seniei tuui ir jokiu problemu ziopliai ir su kaireje pueje pridirba nesamoniu tai kaip sakoma blogam sokejui ir kiausiniai trugdo.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių