D. Bradauskas veikė „MG Baltic“ ir „Vilniaus prekybos“ naudai? (papildyta)

  • Teksto dydis:

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkas Dainoras Bradauskas, dėl kurio galimai korupcinės veiklos Finansų ministerija pradėjo tarnybinio nusižengimo tyrimą, įtariamas neteisėtu poveikiu VMI atliekamiems didžiausių verslo grupių „MG Baltic“ ir „Vilniaus prekyba“ finansiniams patikrinimams. BNS žiniomis, vienas pagrindinių teisėsaugos Finansų ministerijai perduotų epizodų susijęs būtent su D.Bradausko ir „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ryšiais ir susitikimais, derinant veiksmus dėl vykdomų tyrimų.

Neoficialiomis žiniomis, D.Bradauskas, netrukus po to, kai 2015 metų balandį pradėjo vadovauti VMI, asmeniškai ne kartą yra susitikęs su R.Kurlianskiu, šiuose neskelbtuose susitikimuose buvo aptariami VMI atliekami tyrimai stambių verslo grupių – „Vilniaus prekybos“, „MG Baltic“ – atžvilgiu.

Įtariama, kad D.Bradauskas ir R.Kurliankis galėjo tartis, kaip paveikti šiuos tyrimus atliekančius VMI darbuotojus, be to, D.Bradauskas, įtariama, mainais už R.Kurlianskio žadėtą politinę paramą D.Bradauskui, galėjo dalintis VMI tyrimų informacija, tarėsi dėl palankios ir abipusiai priimtinos šių tyrimų baigties.

Įtariama, kad D.Bradauskas galėjo kai kurių svarbių tyrimų eigą derinti ir su buvusia „Vilniaus prekybos“ grupės valdybos nare Diana Dominiene.

VMI nuo praėjusių metų vasaros tiria galimas mokesčių vengimo schemas „Vilniaus prekybos“ grupėje. Šiame tyrime VMI bendradarbiauja ir su Latvijos bei Estijos mokesčių inspekcijomis. Ikiteisminį tyrimą dėl VP grupės įmonių ir jos akcininkų veiklos atliko ir Lietuvos Generalinė prokuratūra, tačiau šiemet rugpjūtį jis buvo nutrauktas nenustačiusi pažeidimų.

VMI pernai rudenį skelbė taip pat atliekanti „MG Baltic“ prezidento ir vienintelio akcininko Dariaus Mockaus bei keturių koncerno įmonių patikrinimus.

Didžiausioje 2016-ųjų politinės korupcijos byloje buvo apklausta „Vilniaus prekybos“ pagrindinio akcininko Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamos bendrovės „Bertona Holdings Limited“ Lietuvos skyriaus vadovė D.Dominienė. Ji teigė, kad buvo apklausta dėl pažinties su papirkinėjimu tame tyrime įtariamu R. Kurlianskiu.

R.Kurlianskis įtariamas politikų Vytauto Gapšio ir Eligijaus Masiulio papirkimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptimi.

Anot Finansų ministerijos, STT pateikė informaciją dėl D.Bradausko galimo tam tikrų verslo grupių protegavimo, naudojimosi tarnybine padėtimi tam tikriems verslo subjektams teikiant neviešą informaciją apie kitus verslo subjektus bei fizinius asmenis, su tam tikrų verslo grupių atstovais aptariant VMI ir teisėsaugos institucijų atliekamas tyrimus jų atžvilgiu bei konkrečius veiksmus tam tikrų verslo subjektų naudai.

Prisiminė susitikimų detales

Vykstant tarnybiniam tyrimui dėl galimai korupcinės veiklos nuo pareigų nušalintas Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovas Dainoras Bradauskas teigia, kad apie jo susitikimus su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu žinojo tuometinis finansų ministras Rimantas Šadžius. Anot jo, vieno susitikimo metu jis pastebėjęs, jog teisėsaugos institucijos jį seka, ir nutraukęs susitikimą.

„Antras susitikimas su R.Kurlianskiu įvyko mano iniciatyva, nes tada pradėjo LNK, alfa.lt mano atžvilgiu šmeižto kampaniją dėl Bernatonio (buvusio teisingumo ministro Juozo Bernatonio - BNS) namo. (...) Aš norėjau pasiaiškinti, kas vyksta. Tuomet aš mačiau, kad mūsų susitikimas buvo fiksuojamas specialiųjų tarnybų, aš tą pastebėjau. Tada pasakiau: „Gerbiamasis, žinot ką, gal jūs, ponas, likit čia, o aš einu dirbti savo darbų“. (...) Aš supratau, kad yra fiksuojama, bet neaiškinsiu kaip tai vyksta, galiu peržengti ribas ir kolegos gali įsižeisti“, - pirmadienį spaudos konferencijoje VMI sakė D.Bradauskas, kuris kiek anksčiau pirmadienį BNS sakė neprisimenantis pokalbių su R.Kurlianskiu turinio, nes jie vyko daugiau nei prieš metus.

BNS žiniomis, D.Bradausko ir R.Kurlianskio susitikimai, kuriuose galėjo būti aptariamas poveikis VMI atliekamiems tyrimams, vyko 2015 metų vasarą. Tuo metu D.Bradausko minimą apie J.Bernatonio namo statybų patikrinimo istoriją „MG Baltic“ grupės žiniasklaida skelbė tų metų rudenį.

„Po pirmo mano susitikimo su R.Kurlianskiu apie jį aš informavau finansų ministrą Rimantą Šadžių ir pasakiau, kad mes galime susidurti su spaudimu iš žiniasklaidos grupės ir paprašiau, kad perspėtų premjerą Algirdą Butkevičių“, - pridūrė jis.

Anot jo, VMI šiuo metu atlieka didžiausių šalyje verslo grupių „MG Baltic“ ir „Vilniaus prekyba“ bei su jais susijusių asmenų mokestinius patikrinimus, kurie turėtų būti baigti šiais metais.

„Šiuo metu vyksta visų asmenų patikrinimai ir rezultatų nenoriu anksčiau laiko įvardinti, bet tai sumos bus įspūdingos. (...) Aš kalbu apie „MG Baltic“, susijusius asmenis su „MG Baltic“ ir kalbu apie „Vilniaus prekybą“. Trūksta dar informacijos, daug dedamųjų“, - kalbėjo D.Bradauskas, vėliau pridūręs, kad tyrimų išvados bus pateiktos netrukus.

D.Bradauskas tikino, kad su „Vilniaus prekybos“ akcininkais ir vadovais asmeniškai nebuvo susitikęs, išskyrus vieną suinteresuotų grupių atstovų susitikimą su juo ir VMI darbuotojais.

„Lietuva yra maža šalis, aš pažįstu visą „VP Market“ dešimtuką, bet su jais nesusitikinėju, su daug kuo esu mokęsis, bet tai netrukdo mano darbui“, - tikino D.Bradauskas.

Paklaustas, ar neketina pats trauktis iš pareigų, D.Bradauskas teigė, kad pirmiau reikia sulaukti Finansų ministerijos komisijos tyrimo išvadų.

„Aš jaučiuosi teisus, nesijaučiu padaręs pažeidimo. Liksiu ar neliksiu, pamatysim. (...) Praeikime procesus, išsiaiškinkime viską iki galo, aš pasakysiu dar daugiau“, - kalbėjo D.Bradauskas.

2015 metų rudenį į viešumą iškelta prieš daugiau nei dešimtmetį pastatyto J.Bernatonio namo istorija, kai jį stačiusi bendrovė „Garantas“, „MG Baltic“ valdomų naujienų portalo alfa.lt ir LNK televizijos teigimu, anksčiau yra laimėjusi kelis didelius policijos pastatų statybos konkursus - J.Bernatonis vadovavo Vidaus reikalų ministerijai 2001-2003 metais, o su šia įmone susijusi bendrovė „Pontem“ 2015 metų rudenį laimėjo kalinių maitinimo konkursus.

D.Bradauskas tuomet patvirtino, kad patikrinusi J.Bernatonio nekilnojamąjį turtą, inspekcija prieš keletą metų nesiėmė veiksmų ministro atžvilgiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanagas

Vanagas portretas
O tas liberalas masiulis kur dabar?

Niekas

Niekas portretas
Tevo neisrinko, sunu ismes

Liūtauro nuomonė.

Liūtauro nuomonė. portretas
Man p. D. Bradauskas labai panašus į vieną žymų užsienio artistą, bet visai nepanašus į socialdemokratą milijonierių Bradauską. Gal šis medžiotojas milijonierius nėra Dainoro tėvas?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių