Vyriausybė „Sodrai“ ketina skolinti dar iki 1,3 mlrd. litų

  • Teksto dydis:

Didelių skolų slegiamai "Sodrai" Vyriausybė ketina suteikti iki 1,298 mlrd. litų paskolą biudžeto deficitui finansuoti. Dar 715,4 mln. litų numatoma paskolinti kitų metų sausį.

Tai numatantį nutarimo projektą Finansų ministerija pateikė svarstyti Vyriausybei.

Dokumente teigiama, jog  paskola už nulines palūkanas būtų suteikta iki 2024 metų gruodžio 20 dienos. Valstybinė paskolų komisija ketvirtadienį pritarė 1,298 mlrd. litų paskolos suteikimui. Paskola „Sodrai“ būtų teikiama iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų.

Komisijos protokole teigiama, jog "Sodra" prašė paskolinti dar 715,4 mln. litų refinansuoti iš valstybės gautas paskolas. Tačiau komisijos pirmininkas finansų ministras Rimantas Šadžius, finansų viceministrai ūkio viceministras Kęstutis Trečiokas tam nepritarė ir pasiūlė atidėti šio klausimo svarstymą iki 2014 metų sausio.

Finansų ministras Rimantas Šadžius BNS sakė, jog sprendimas atidėti svarstymą dėl 715,4 mln. litų paskolos priimtas, nes kol kas neaišku, kaip skaičiuoti palūkanas ir ar išvis jas taikyti. Jo teigimu, dabar nėra reglamentuota, ar skaičiuoti palūkanas, kai refinansuojamos ankstesnės "Sodros" paskolos.

"Toks sprendimas priimtas, nes šiai dienai nėra iki galo aiško, kaip turi būti skaičiuojamos ir apskaitomos, ir ar turi būti skaičiuojamos palūkanos už kai kurias paskolas "Sodrai", kadangi nuo 2014 metų sausio 1 dienos įsigalioja naujas teisinis reguliavimas. Mums būtina išspręsti tuos neaiškumus, priimant poįstatyminius aktus, atitinkamai koreguojant Vyriausybės nutarimą, kuriame yra nustatytos bendros taisyklės, kaip, kada, kokiais faktais, kokios palūkanos už iždo perskolinamas paskolas turi būti mokamos", - BNS sakė R.Šadžius.

Jis pažymėjo, jog tai niekaip nesutrikdys "Sodros" veiklos, nes Vyriausybė kitą savaitę turėtų pritarti iki 1,298 mlrd. litų paskolos suteikimui.

"Sodra" normalia tvarka pagal poreikį galės gauti atitinkamą paskolą iš iždo, todėl "Sodros" veikla bus 100 procentų užtikrinta", - BNS teigė finansų ministras.

Anot jo, nuo 2014 metų įsigalios tvarka, kai paskolos "Sodros" deficitui finansuoti suteikiamos už nulines palūkanas.

„Sodros“ skolinimosi poreikis kitąmet sieks 2,6 mlrd. litų - šią sumą planuojama finansuoti, skolinantis iš Vyriausybės ir bankų. Iki gruodžio 1 dienos „Sodra“ iš Vyriausybės yra gavusi 9,361 mlrd. litų paskolų, iš bankų – 1,4 mlrd. Bendras fondo įsiskolinimas - 10,761 mlrd. litų.

2014 metų " Sodros" biudžeto planuojamas deficitas - 1,226 mlrd. litų.


Šiame straipsnyje: SodraVyriausybėskolinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Runa

Runa portretas
Nuo pat tos Sodros atsiradimo, ja persekioja skolos, lesu trukumas ir pastovus finansavimas. Nei vienas is vadovu nenuteistas. Netvarka tesiasi metu metais. Baisu.

Taigi

Taigi portretas
Tikrai reikia atskirti mokančius mokesčius nuo išlaikytinių, tai ir pensijoms užteks ir paskaičiuoti jas pagal uždirbtus pinigus. Dabar išlaikomų valdininkų algos didžiausios, o jiems ir jų dideles algas ir tas didžiulės įmokas sodrai tai sumoka dirbantys privačiame sektoriuje, dažnai net ir gaunantys minimumus. O kai skaičiuoja pensiją, tai koeficientai imami iš vidurkio ir valdininkų ir dirbančiųjų.Manau, optimaliausias variantas išlaikytinių valdininkų mažinti per pusę.

AA

AA portretas
Ne tuo keliu einam.Dauguma sumokamų lėšų uždirbtų lietuvos piliečių nueina ne pensijom mokėti, taigi reikia atskirti mokančius mokesčius darbuotojus ir visiem kitiem, mokėti ne iš sodros, tuomet užteks pinigų pensijom, o vyriausybė turės rimčiau galvoti, tuomet skola bus perkelta į vyriausybės kitą kišenę. Juk negryšim į sovietinius laikus, kai visiem lygios pensijos buvo, bet ir tuomet nemokėjo pensijos jei nedirbai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių