Tyrimas: beveik trečdalis lietuvių svarsto dirbti kitoje ES šalyje

  • Teksto dydis:

Daugiau kaip ketvirtadalis - 28 proc. - šalies gyventojų per 10 metų svarstytų galimybę dirbti užsienyje. Kas dešimtas lietuvis, šiuo metu gyvenantis Lietuvoje, turi darbo patirties kitoje Europos Sąjungos (ES) šalyje. Tai parodė bendrovės "TNS LT" atliktas „Eurobarometro“ tyrimas.

Paprašyti įvardinti pagrindines priežastis, kodėl rinktųsi darbą kitoje ES šalyje, 78 proc. respondentų paminėjo norą gauti didesnį atlyginimą. Tarp kitų motyvų - geresnės socialinės garantijos ir darbo sąlygos - taip savo pasirinkimą argumentavo ketvirtadalis lietuvių. Geresnės profesinės ir karjeros galimybės užsienyje svarbios 18 proc. šalies gyventojų, pranešė "TNS LT".

„Įdomu tai, jog šiuo metu didžiausias skaičius gyventojų, kurie svarstytų dirbti kitoje ES šalyje per artimiausius 10 metų, yra Švedijoje – taip atsakė 54 proc. apklaustųjų. Taip manančių gyventojų taip pat daugiau Slovėnijoje ir Estijoje", - pranešime teigė "TNS LT" politinių ir socialinių tyrimų specialistė Rūta Matulaitienė.

Mažiausią įtaką lietuvių pasirinkimui, kokioje šalyje dirbti, daro galimybė kitose ES šalyse mokėti mažesnius mokesčius – šią priežastį nurodė 4 proc. gyventojų. Taip pat Lietuvos gyventojams mažiau svarbi didesnė pensija – galimybę geriau aprūpinti senatvę dėl darbo užsienyje pasirinktų 9 proc. mūsų šalies gyventojų.

Vertinant bendrus ES šalių rezultatus, svarbiausia ketinimo dirbti užsienyje priežastimi taip pat buvo įvardintas aukštesnis pragyvenimo atlygis. 28 proc. respondentų pažymėjo, jog darbą kitoje ES valstybėje rinktųsi todėl, kad neranda darbo savo gimtinėje arba kitoje šalyje yra geresnių karjeros galimybių pagal jų profesiją.

„Eurobarometro“ tyrimas atliktas 2013 metų balandžio-gegužės mėnesiais, jo metu apklausti 26563 respondentai 28 ES šalyse. Iš jų - 1027 gyventojų apklausta Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: darbasdarbas užsienyjedirbti

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas B.

Kęstas B. portretas
Ir mums reikia mažinti skurdą, didinant universitetus baigusiųjų sudaromą dalį visuomenėje Pietų Korėja prieš penkiasdešimt metų duodavo universitetinį išsilavinimą tik vienam iš dešimties. Dabar dauguma jų turi tokį išsilavinimą, universitetą baigusių procentas yra vienas iš didžiausių pasaulyje. Todėl jie gerai konkuruoja pasaulinėje rinkoje ir skurdžių yra mažai. Daugiau apie tai - surašius Google paieškoje žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

emigracija

emigracija portretas
Dirbti Lietuvoje uz 300 euru kad po to gauti 200 euru pensija labai liudna perspektyva. Kad per artimiausius 10 metu kazkas pasikeis i gera puse taip pat nerealu. Kils tik kainos. Taigi visai suprantama kodel zmones bega nuo skurdo i kitas valstybes. Paklauskite emigrantu. Turbut 90% gryztu atgal jeigu cia uzdirbtu 4000-5000 lt.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių