Teisininkas: legalios įdarbinimo agentūros gali parduoti į vergovę užsienyje

  • Teksto dydis:

Būkite budrūs darbo Vakarų Europoje paieškoms pasitelkdami įdarbinimo agentūras, įspėja specialistai. Lietuvoje egzistuoja legalių įdarbinimo agentūrų, kurios kuria žmonių apgaudinėjimo schemas ir pelnosi iš darbo ieškančių tautiečių.

Likti be paskutinių pinigų ir išsvajoto darbo – dar ne baisiausia, kas gresia patikliems lietuviams, teigia teisininkas Erikas Pavlovičius. Kartu su britų visuomeninio transliuotojo BBC žurnalistais tyręs nusikalstamas įdarbinimo Jungtinėje Karalystėje schemas, advokatas pripažįsta – kai kurios oficialiai Lietuvoje egzistuojančios įdarbinimo agentūros užsiima prekyba žmonėmis.

„Jie pasirašo su žmogumi sutartį, paima iš jo pinigus už kelionę iki vietos, apgyvendina jį ten, ima pinigus už tai negarantuodami darbo, reiškia, tas žmogus jau eina į skolas. Neduoda jam darbo 40 valandų, o jeigu duoda, tai tik tiek, kad jis susimokėtų už patalpas, už kelionę ir už paslaugas, kurias teikia šios agentūros“, – apie kai kurių įdarbinimo agentūrų darbo pobūdį pasakoja advokatas E. Pavlovičius.

Teisininko teigimu, agentūros stengiasi neleisti žmogui daug uždirbti, nes užsidirbę pinigų žmonės pabėga nuo įdarbinimo agentūrų.

Pasirašę gudriai sudarytą įdarbinimo agentūros sutartį žmonės patys nesuprasdami atsiduria pinklėse, sako advokatas.

„Jie rizikuoja, visų pirma, parduoti save į vergovę. Jie galvoja apie rytojų, kad bus kažkas geriau, ir lieka suktis tame rate. Jie lieka skolingi, prisidaro dar skolų ir vėl jie ieško darbo. Nemokėdami kalbos, nežino, kur skųstis“, – pasakoja E. Pavlovičius, pridurdamas, kad pavėlavę ar neišėję į darbą žmonės gauna baudą ir taip sukasi nieko neuždirbdami.

Reportažo herojų bėdos prasidėjo kaip tik tada, kai jie sudarė sutartį su viena Lietuvoje veikiančia įdarbinimo agentūra, kurios pavadinimas, kol neįrodyta kaltė, neatskleidžiamas. Šios įmonės atžvilgiu pradėti du ikiteisminiai tyrimai: vienas – dėl sukčiavimo, kitas – dėl vertimosi neteisėta komercine-finansine veikla ir dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Šios įdarbinimo agentūros siūlomas sutartis teisininkas pavadino legalia vergove.

„Aš matau, kad tai yra tiesiog žmonių pardavimas į vergovę, pelnymasis iš žmogaus. Žmogus priverčiamas vergauti pagal kažkokią paslaugų sutartį. Mano požiūriu, yra padaryta fiktyvi schema, kaip uždirbti kažkokiai įmonei pinigų iš žmogaus, kuris ir taip jų neturi“, – sutartį vertina E. Pavlovičius.

Patrauklų darbą ir dar patrauklesnį atlygį užsienyje žadančiomis kontoromis susivilioja nemažai tautiečių, tačiau čia, pasak advokato, slypi pavojus ne tik nieko nepešti, bet ir likti be paskutinių santaupų.

Nukentėjusių žmonių istorijos ir įdarbinimo agentūros atsakymas – laidos „Specialus tyrimas“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mūsų šalyje

Mūsų šalyje portretas
nėra ginama nei Teisybė nei Lietuvos pilietis

Yra

Yra portretas
viena paprasta taisyklė: jeigu reikalaujama susimokėti už įdarbinimą, su tokiais įdarbintojais neprasidėk!

kam

kam portretas
kalbet apie agenturas jei musu/valdzia/ mus pardave briuseliui....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių