Statybose mokesčių nereikia?

Statybose mokesčių nereikia?

Atlyginimai vokeliuose – vis dar populiarūs, o juos mokantys verslininkai net pasiryžę suvalgyti juodosios buhalterijos lapus.

Tokį atvejį užfiksavo Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) pareigūnai, pastaruoju metu itin dažnai apsilankantys statybos sektoriaus įmonėse.

„Mūsų specialistus nelengva nustebinti, tačiau netvarka kai kuriose statybų bendrovėse – pribloškianti. Lėšos už atliktus darbus nepajamuojamos, apskaitininkės dirba nelegaliai, o kitos įmonės direktorius per patikrinimą suvalgė „juodąjį“ žiniaraštį. Tiesa, po to jis susirgo“, – kelis pavyzdžius iš atliktų patikrinimų vardijo Mindaugas Almantas, Vilniaus

AVMI viršininko pavaduotojas.

Pastarasis incidentas užfiksuotas sostinėje registruotoje statybos įmonėje, kuri vykdo betonavimo darbus. Bendrovė į mokesčių inspektorių akiratį pateko neatsitiktinai – įmonėje oficialiai darbuotojams išmokamas atlyginimas siekė vos 800 litų, nors šalies statybų sektoriaus vidutinis darbo užmokestis sudarė 2303 litus.

Per pokalbį su Vilniaus AVMI specialistais įmonės vadovas atsisakė didinti atlyginimus, teigdamas, kad trūksta apyvartinių lėšų, o netrukus pasitikėjimo telefonu gauta informacijos, kad atlyginimai šioje įmonėje ir toliau mokami vokeliuose.

Išvydęs atvykusius pareigūnus, direktorius skubiai puolė valgyti nelegalų žiniaraštį, tačiau spėjo sugadinti tik gruodžio mėnesio lapą. Už nelegalaus darbo užmokesčio mokėjimą įmonės vadovui pradėtos administracinės teisenos procedūros.

Kita sostinėje įsikūrusi bendrovė, taip pat vykdanti statybų darbus, deklaravo, kad vidutinis darbo užmokestis tėra 562 litai, nors dažytojos per mėnesį vokeliuose gaudavo po 6 tūkst. litų.

Įmonės apskaitininkė bendrovėje dirbo nelegaliai, o iš vieno gyventojo paimti beveik 60 tūkst. litų už apdailos darbus taip ir nebuvo įtraukti į bendrovės buhalterinės apskaitos dokumentus ir deklaruoti.

Bendrovės direktoriui surašyti keturi administracinių teisės pažeidimų protokolai, taip pat jis buvo iškviestas į Vilniaus AVMI pokalbiui apie atlyginimų įteisinimą įmonėje. Netrukus jis pasirašė įsakymą padidinti darbuotojams atlyginimus.

„Klaipėdos“ inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių