„Sodra“ pradeda skolų išieškojimą iš daugiau kaip 200 tūkst. gyventojų

„Sodra“ šią savaitę žada pradėti skolų išieškojimą iš daugiau kaip 200 tūkst. gyventojų, kurie nesumokėjo privalomojo sveikatos draudimo įmokų ir nepateikė duomenų, jog šią prievolę įvykdė užsienyje.

„Šią savaitę artimiausiomis dienomis pradėsime etapais išieškojimą. Pradėsime nuo tų, kurie skolingi už 2 mėnesius“, - žurnalistams sakė „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Pasak jo, šiemet daugiau kaip 26 tūkst. skolininkų deklaravo, kad yra išvykę į užsienį, 20 tūkst. pristatė dokumentus, kad yra drausti kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse, 30 tūkst. paprašė netaikyti išieškojimo priemonių - jie dar turės pristatyti reikiamus dokumentus, kad sumokėjo įmokas, priešingu atveju skolą turės sumokėti.

„Sulaukę visų skaičių matome, kad yra likę per 200 tūkstančių asmenų, kurie yra likę skolingi PSD įmokas“, - kalbėjo M.Sinkevičius.

„Sodros“ duomenimis, gyventojų įsiskolinimai dėl PSD siekia 80 mln. eurų, daugiau kaip pusę gali būti skolingi emigrantai, jie dar galės įrodyti, jog yra drausti kitur.

„Sodros“ direktorius pabrėžia, kad skolos bus išieškomos etapais - pradžioje iš skolingų už 2, vėliau - už 3, už 4 mėnesius ir t.t. Iki metų pabaigos tikimasi panaikinti visą PSD įmokų skolą. Anot jo, kas mėnesį, pradedant nuo kovo, tikimasi išieškoti įmokas iš maždaug 20 tūkst. asmenų. Pirmųjų 20 tūkstančių, skolingų už du mėnesius, skola sudaro apie 2 mln. eurų.

Pasak jo, ilgiausi įsiskolinimai šiuo metu siekia už 14 mėnesių, tačiau manoma, kad į šią grupę patenka ilgalaikiai migrantai, veikiausiai dirbantys ir mokantys PSD įmokas svetur.

M.Sinkevičius atmeta spėjimą, kad kai kurių skolų išieškojimas gali kainuoti brangiau, nei pati skola. Pasak jo, išieškojimu užsiima apie 30 „Sodros“ specialistų.

„Tiek pastangų, kiek mes skiriame administravimui, tai kainuoja „Sodros“ biudžetui. Bet tai tikrai nekainuoja 5 mln. eurų, kuriuos surenkame per 2 mėnesius. Grubiai, tai tikrai kainuoja apie 10 kartų mažiau“, - sakė jis.

Iš viso nuo sausio pradžios „Sodra“ sulaukė per 52 tūkst. įvairių elektroniniu ir įprastiniu paštu pateiktų dokumentų ir prašymų. Apie 30 proc. jų gauta iš Didžiosios Britanijos, po 20 proc. - iš Airijos, Norvegijos ir Danijos.

Kai kurie ekspertai sako, kad „Sodros“ pastangos išieškoti skolas gali iš dalies paaiškinti šių metų pradžioje fiksuotą deklaruotos emigracijos šuolį iš Lietuvos.

Nesumokėję PSD skolų, asmenys negali Lietuvoje gauti nemokamo gydymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cirkas

cirkas portretas
Ne, žmogus nėra laisvas, kai tai paliečia mokesčius. Net jei deklaravai išvykimą, gali pasirodyti, kad jis kažkur dingo ir klerkai iš tavęs reikalaus pažymos, kad mokėjai mokesčius kitose šalyse. Šis mokestis labai panašus į Baltarusijoje norimą įvesti mokestį nedirbantiems.

To keliautoja

To keliautoja portretas
Na ar sunku išsiregistruoti iškeliaujant? Juk kai grįžus visąlaik galima atgal prisiregistruoti ir tai tikrai nėra sudėtingas procesas.

Keliautoja

Keliautoja portretas
O ka daryti zmogui, kuris viena diena uzsideda kuprine ant peciu ir iskeliauja po pasauli. Keliauja kiek nori, nes jis sau gali taip leisti, o gal tai jo gyvenimo budas. Jis nebuna Lietuvoje, nieko is sios salies nepraso, nesikreipia i jokias gydymo istaigas. Jam to nereikia. Jis gyvena kaip jam patinka. Ar jis ne laisvas zmogus? Jei jis laisvas ir nieko is Lietuvos nepraso, jokiu sveikatos paslaugu, tai kodel gryzes po keleto metu privalo moketi uz praeita laika? Kodel turi moketi nieko negaves? O gal jis privalo dirbti, moketi mokescius uz tai ko nepraso, gal jis negali gyventi kaip nori? Ar tai tokia musu laisve ? Kodel iesko mokesciu uz preita laika, kai paslaugu gal reiks tik ateityje? Na kai ateis i poliklinika, tai tegul ir susimoka . Lietuvoje kaip filme ,, siandien pinigai, rytoj kedes".
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių