„Snoro“ paskolų portfelis parduodamas ne mažiau kaip už 169,7 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Žlugusio "Snoro" banko paskolų portfelį už ne mažesnę kaip 169,685 mln. eurų kainą perka šių metų kovo pabaigoje įsteigta bendrovė "Baltijos kredito sprendimai" (BKS), o portfelio įsigijimą finansuos tarptautinių investuotojų konsorciumas, susidedantis iš Liuksemburge registruotų investicinių fondų ir vienas didžiausiu Europoje Vokietijos bankas "Deutsche Bank".

Paskolų portfelio pirkimo-pardavimo sutartis su BKS pasirašyta liepos 31 dieną, sandorį ketinama užbaigti ne vėliau kaip iki 2016 metų sausio 31 dienos, pranešė "Snoro" bankroto administratorius Gintaras Adomonis.

Minimalią 169,685 mln. eurų dydžio paskolų portfelio pardavimo kainą yra nustatęs "Snoro" kreditorių komitetas. G.Adomonis BNS sakė, kad konsorciumo pateiktas pasiūlymas šį reikalavimą tenkino, tačiau konkrečios paskolų portfelio pardavimo kainos, kol sandoris nėra baigtas, neatskleidė.

"Paskolų portfelio pardavimo procesas galop pasiekė paskutinę stadiją. Gera paskolų portfelio kokybė leido mums išsiderėti geriausias įmanomas sąlygas "Snoro" kreditoriams", - pranešime sakė G.Adomonis.

Atsižvelgiant į pirkimo-pardavimo sutarties sąlygas, pirkimo kaina bus pervesta į "Snoro" sąskaitą įvykdžius sutartyje numatytus reikalavimus bei gavus sandoriui reikalingus reguliacinius leidimus. Tikimasi, jog pinigai į "Snoro" sąskaitą bus pervesti per tris mėnesius nuo sutarties pasirašymo dienos, bet ne vėliau kaip iki 2016-ųjų sausio pabaigos.

G.Adomonis BNSsakė, kad jo patarėjai šiame sandoryje buvo advokatų kontora "Tark Grunte Sutkiene", tuo tarpu pirkėjui patarinėjo teisės paslaugų grupė "Cobalt".

Registrų centro duomenimis, šiuo metu vienintelė BKS akcininkė yra Nyderlanduose registruota bendrovė "Stichting Limestone Finance", kuri taip pat yra įsteigta šių metų kovo pradžioje. BKSvadovauja teisės paslaugų grupėje "Cobalt" dirbantis 22 metų Vytautas Ramanauskas, kuris yra bendrovės steigėjas ir iki balandžio pabaigos buvo vienintelis jos akcininkas.

"Deutsche Bank" 2014 metais dalyvavo "Snoro" grupės "Latvijas Krajbanka" paskolų portfelio pardavimo procese - Vokietijos banko grupė finansavo sandorį, jos atstovai dirba Latvijos banko pirkėjos - Nyderlandų holdingo "Stichting Galaxy Finance" antrinės įmonės "Baltics Credit Solutions Latvia" - valdyboje.

"Snoro" paskolų portfelį, kuris pirkėjui bus perleistas tik įvykdžius sutartyje numatytus reikalavimus, sudaro paskolos, kreditai, vartojimo kreditai, lizingo ir kitos skolos sutartys, įskaitant nutrauktas ir neveiksnias paskolas juridiniams bei fiziniams asmenims. Atlikus paskolų portfelio perdavimą pirkėjui, visi banko klientai, skolininkai, bendraskolininkai bei laiduotojai, susiję su paskolų portfeliu, bus informuoti apie tolesnius su kasdieninėmis operacijomis susijusius veiksmus.

Banko paskolų portfelio grynoji vertė (įvertinus suformuotus atidėjinius) 2014 metų pabaigoje siekė 285,3 mln. eurų, iš kurių 152,3 mln. eurų sudarė paskolos stambiajam verslui, 35,6 mln. eurų - smulkiam ir vidutiniam verslui, 59,1 mln. eurų - gyventojams, 12,7 mln. eurų - susijusioms įmonėms.

Iki banko bankroto 2011 metų lapkritį "Snoro" paskolų ir kitų įsipareigojimų portfelis buvo 1,083 mlrd. eurų, o bankroto bylos iškėlimo dieną jo vertė buvo 745,5 mln. eurų. Iki 2014 metų pabaigos "Snorui" gražinta 405 mln eurų palūkanų ir paskolų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių