„Statoil“ dujų kaina mažėja daugiau nei trečdaliu

  • Teksto dydis:

Lietuvos dujų prekybos bendrovei „Litgas“ baigus derybas su Norvegijos „Statoil“ dėl ilgalaikės dujų pirkimo sutarties pakeitimo, suskystintų gamtinių dujų (SGD) kaina mažės daugiau nei trečdaliu, o SGD terminalo išlaikymo kaštai - apie 23 proc.

„Esminis pasiekimas, kad susitarta dėl dujų kainos formulės pakeitimo, kuri leis priartinti dujų kainą prie vamzdinių dujų kainos, dėl to SGD dujų tiekimo kaštai turėtų atpigti iki 25 proc., arba 25,5 mln. eurų per metus, ir tai sumažins ir terminalo išlaikymo kaštus“, - spaudos konferencijoje pirmadienį pranešė premjeras Algirdas Butkevičius.

Kaina panaši į „Gazprom“

„Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas teigė, kad SGD kaina pagal naują susitarimą su „Statoil“ sieks apie 16-20 eurų už megavatvalandę - dabar ji yra apie 27-30 eurų. Rusijos koncerno „Gazprom“ kaina sausio mėnesį kai kuriems Lietuvos pirkėjams siekia 19 eurų.

„Atskleisti tiksliai skaičių negalime, viena - mus įpareigoja susitarimas su „Statoil“ (...) Tas diapazonas, kuriame mūsų skaičiavimais galėtų siekti, tarp 16-20 eurų už megavatvalandę“, - spaudos konferencijoje sakė D.Misiūnas.

D.Misiūnas teigė negalintis detaliai atskleisti naujos kainodaros, tačiau tikino, kad pritaikius kitą indeksavimą, esmine kainos formulės dalimi išliko Jungtinės Karalystės indeksas National Balancing Point (NBP).

„Pati kainodara pradinėje sutartyje buvo pririšta prie Jungtinės karalystės indekso (NBP) - tas pririšimas lieka, šiek tiek pats indeksavimas keičiasi, tačiau mes negalime pilnai atskleisti šiandien dienai visos formulės, kadangi esame sutarę su partneriu „Statoil“. Tačiau vis dar esminis svoris išlieka NBP“, - teigė „Lietuvos energijos“ vadovas.

Energetikos ministras Rokas Masiulis teigė, kad „Statoil“ dujų kaina galės būti mažesnė nei „Gazprom“.

„Kai kuriais momentais šios dujos galės būti ir pigesnės nei tos, kurias dabar siūlo „Gazprom“ Lietuvai. Matom, kad jeigu anksčiau šiek tiek buvo skirtumas tarp suskystintų dujų ir „Gazprom“ dujų, tai dabar jis išnyksta, todėl terminalas jau yra reali alternatyva“, - spaudos konferencijoje pirmadienį teigė R.Masiulis.

Anot D.Misiūno, praėjusią savaitę į Klaipėdą atplaukęs SGD krovinys jau kainuos pagal naująją kainodarą.

Gali atsisakyti „Gazprom“ dujų

Pasak D.Misiūno, dėl naujos SGD kainodaros Lietuva gali visiškai atsisakyti „Gazprom“ dujų, mat Rusijos koncernas nuo sausio Lietuvos pirkėjams pasiūlė nepalankią kainos formulę, pagal kurią dujos brangsta.

„Šita sutartis mums leis apie pusę kiekio užsitikrinti, neskaitant „Achemos“ vartojimo, o kita pusė - kur yra pigiau (iš „Gazprom“, „Statoil“ at kitų tiekėjų - BNS). Tai tikrai gali taip būti, kad mes kurį laiką aplamai iš „Gazprom“ nepirksime, o tik vešimės SGD. Ir šie metai gali būti tokie metai, indeksas nukritęs, jeigu sutarsime, o „Gazprom“ nieko nepasiūlys geriau, galėsime pirkti iš „Statoil“ ar kitų tiekėjų per SGD terminalą“, - BNS sakė D.Misiūnas.

350 mln. kubų SGD kasmet

Pagal 2014 metais pasirašytą „Litgas“ ir „Statoil“ sutartį, į SGD terminalą per penkerius metus turėjo būti atgabenta 2,7 mlrd. kubų dujų - po 540 mln. kubų kasmet. Tačiau dabar per 10 metų iš „Statoil“ bus įsigyta apie 3,7 mlrd. kubų, kasmet po 350 mln. kubų.

„Litgas“ pernai skaičiavo, kad energetikos įmonės, privalomai perkančios SGD dujas, šiemet gali suvartoti apie 250 mln. kubų dujų, o pagal atnaujintą sutartį su „Statoil“ Lietuva per metus pirks 350 mln. kubų dujų. Pasak D.Misiūno, perteklių bus galima realizuoti rinkoje.

„Tas kiekis labai stipriai priklauso nuo sezono, klimato sąlygų. Jei tokia šalta žiema, kaip šiemet, tai mes vos ne visą tą kiekį ir suvartosime, liks tik nedideli kiekiai ir jie bus parduodami per biržą kasdieninėje prekyboje. Jeigu bus šilta, nesuvartos, tai tuomet mes tuos likusius kiekius arba parduosime aukcionuose vietos rinkose arba, jeigu terminalas bus naudojamas, nereikės terminalui dujų, parduosime pasaulinėje rinkoje“, - BNS aiškino „Lietuvos energijos“ vadovas.

„Lietuvos energijos“ valdybos narys Dominykas Tučkus BNS sakė, kad pakeitus sutartį vietoj 24 krovinių, kurie būtų atgabenti į Klaipėdą per ketverius metus, per devynerius metus bus atgabenti 36 kroviniai - po 4 laivus kasmet. Iki šiol sutartis numatė, kad per metus atplauks 6 laivai.

Išlaikymo kaštai sumažės iki 25 proc.

Pasirašius atnaujintą sutartį, SGD terminalo išlaikymas, arba vadinamoji dedamoji, sumažės 25,5 mln. eurų - nuo 109,47 mln. iki 83,97 mln. eurų per metus,

Skaičiuojama, kad šilumos gamintojai dėl to sutaupys apie 8,5 mln. eurų, „Lietuvos energijos gamyba“ - 7,4 mln. eurų, „Achema“ - 5 mln. eurų, gyventojai - 1,5 mln. eurų, o kiti vartotojai - 3,1 mln. eurų per metus.

Maisto gamybai ir šildymui dujas vartojantys gyventojai nuo liepos turėtų mokėti 1 centu mažiau - atitinkamai 65 centus ir 41 centą už kubą.

Pasak D.Misiūno, terminalo dedamąją Kainų komisija turėtų perskaičiuoti artimiausiu metu, ir tai jau netrukus turėtų sumažinti šildymo sąskaitas.

„Visi duomenys, reikalingi dedamosios perskaičiavimui, bus pateikti sausio mėnesį, iki vasario 1 dienos, tad Kainų komisija galės perskaičiuoti tą dedamąją ir tai jau pasieks mus visus sąskaitų forma. Na, o elektros kainos realiausias perskaičiavimas galėtų būti metų viduryje, taip pat ir tarifai dujų, matome, jau nuo metų vidurio galėtų sumažėti apie 1 centu. Tai reiškia, kad tas pasijaus nuo liepos 1 dienos, o pati dujų kaina, kaip ji atsispindės tarifuose, galėsime pasakyti, artėjant metų viduriui“, - teigė D.Misiūnas.

Sutartis – jau greitai

„Techniškai sutartis bus pasirašyta šią arba kitą savaitę, tačiau visi susitarimai yra pasiekti“, - spaudos konferencijoje sakė D.Misiūnas.

„Litgas“ ir „Statoil“ 2014 metais pasirašė penkerių metų dujų tiekimo sutartį dėl 2,7 mlrd. kubų dujų pirkimo. Mažėjant dujų vartojimui, „Litgas“ inicijavo derybas dėl 10 metų sutarties dėl 3,7 mlrd. kubų dujų pirkimo ir mažesnio metinio dujų pirkimo. Be to, po derybų pakeista kainos struktūra ir koeficientai.


Šiame straipsnyje: Statoilišlaikymasnašta

NAUJAUSI KOMENTARAI

kalbininkai

kalbininkai portretas
aplamai? kubų? kur žiūri jūsų kalbos redaktoriai?

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Dujos truputį pigs, nes artėja rinkimai. Bet yra svarbesnių dalykų. Tie iš mūsų, kurie dalyvavo atgaunant Lietuvos nepriklausomybę, dalyvavo taip pat, ar bent jau užaugo perėjime nuo senovinės arklių, malkų/durpių, karvių Lietuvos, prie angliškosios automobilių, dujų/naftos/anglies bei sintetinių trąšų ir elektros Lietuvos. Perėjome su entuziazmu. Pažiūrėkime, kiek Lietuvoje dabar automobilių, ypač kenksmingiausių mūsų sveikatai dyzelinių auomobilių. Kiemuose per tuos automobilius neretai nėra vietos obuoliui nukristi. Dabar šis angliškasis gyvenimo būdas, besiremiantis dujų/naftos/anglies naudojimu, pasirodo, naikina ir žmonių visuomenės išlikimo šansus Žemėje. Jei mes greitai nepasikeičiame, mus išstumia milijardai žmonių, kurių gyvenvietes sunaikina taršalai, kuriuos išskiria mūsų automobiliai ir kitas mūsų pamėgtas šlamštas. Bet mes nesame pasiruošę naujam lūžiui. Neatstatę senovišką lietuvišką tvarką mūsų gyvenime, mes šio lūžio neišlaikome. (mokslas-studijos-ekonomika)

ja

ja portretas
Čia skaičiuoja Butkevičius
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių