Pieno gamintojai į piketą atsivežė tik karvės griaučius

  • Teksto dydis:

Siekdama atkreipti dėmesį į pieno sektoriaus problemas, Lietuvos pieno gamintojų asociacija trečiadienį Vilniaus centre surengė protesto akciją.

Demonstraciją žemdirbiai trečiadienio ryte pradėjo nuo Seimo, kur susirinko keli šimtai piketuotojų. Į protesto akciją automobilio priekaboje buvo atgabenti karvės griaučiai, dalis piketuotojų buvo persirengę karvėmis.

„Jeigu nepavyks išspręsti problemos taikiai, kitas žingsnis gali būti kelių blokavimas“, - BNS sakė pikete dalyvaujantis Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Pasak jo, pieno sektoriaus padėtį galėtų padėti išspręsti specialus fondas, kurį, anot A.Stančiko, reikėjo steigti dar 2012 metais, kai buvo prabilta apie pasaulinę pieno krizę. Be to, Žemės ūkio pirmininko teigimu, žemdirbiams reikėtų grąžinti dėl vadinamosios moduliacijos - sumažintų tiesioginių išmokų - patirtus nuostolius.

Vilniaus savivaldybė išdavė leidimą piketuoti žmonėms, prašymo leisti atsivežti karvių organizatoriai nepateikė, tik žodžiu buvo užsiminę apie tokią galimybę. Karves į Vilniaus centrą kovo viduryje žadėjo atvežti Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis.

Piketas nuo Seimo judės Gedimino prospektu link Žemės ūkio ministerijos.

Seimui praėjusią savaitę priėmus kainų reguliavimą numatančias įstatymo pataisas, jį neigiamai vertino daugelis pieno perdirbėjų ir kai kurie pieno gamintojai. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigė, jog kainų reguliavimas laisvoje rinkoje nėra geriausias variantas spręsti sektoriaus problemas, tačiau įstatymas turėtų apginti smulkiuosius pieno gamintojus, kurie kenčia dėl smukusių pieno supirkimo kainų.

Tačiau kai kurie ekspertai teigia, jog reguliuojant kainas, perdirbėjai iš viso nepirks pieno iš smulkių gamintojų - didžiosios pieno perdirbimo įmonės jau ruošiasi nutraukti su jais sutartis.

Balandžio pradžioje iš valstybės biudžeto pieno gamintojams turėtų būti išmokėta 18 mln. eurų kompensacija, be to, Lietuva vasarį pateikė Europos Komisijai prašymą skirti papildomai 75 mln. eurų paramos šalies pieno sektoriui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazys suvalkietis

Kazys suvalkietis portretas
Veža pas mus į miestelį viena ūkininkas gana gausų pieno produktų asortimentą. perkame, geri produktai. Bet kad jo kainos beveik tos pačios, kaip parduotuvėse. Pav. standartinis plastikinis 1 litro pieno butelis pas jį 57 centai, o Norfoje - 63 ct. Sveisto ir varškės panaši kaina kaip parduotuvėje. Kažin ar dėl 6 centų verta traukti į turgelį lietui lyjant?

Būtų geriausia

Būtų geriausia portretas
jeigu smulkieji ūkininkai savo pieno produktus vežtų parduoti miestiečiams. Ši praktika miestuose jau seniai įsigaliojo, ir miestiečiai noriai perka natūralius pieno gaminius. Sėkmės jums, mielieji!

ESMĖ

ESMĖ portretas
Tai vaikiški žaidimai. Ir be piketų bei demonstracijų vyriausybė privalo suprasti ir rasti sprendimą. Čia jau Vyriausybės pasityčiojimas iš žmonių auginančių karves.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių