Lietuviškas auksas - durpės, kurį naudoja visas pasaulis

  • Teksto dydis:

Už tai, kad nederlingose Saudo Arabijos žemėse žaliuoja parkai, alėjos, o dykumose plyti golfo aikštynai, šios šalies gyventojai turėtų būti dėkingi ir Lietuvos žemei - pasirodo, lietuviškos durpės pilnais laivais keliauja į šią ir dar kelias dešimtis pasaulio valstybių.

"Jeigu aš jums papasakočiau, kad Korėjoje tūkstančiais hektarų auginamos šilauogės lietuviškose durpėse, jūs irgi labai nustebsite. Taip pat lietuviškose durpėse auginami bananai, Meksikoje - agavos, Pietų Amerikoje - didžiuliai eukaliptai", - portalui delfi.lt sakė durpių produktus ir į Saudo Arabiją eksportuojančios bendrovės "Durpeta" komercijos vadovė Sigita Kantautienė.

Durpių įmonių asociacijos "Lietuviškos durpės" prezidentas Giedrius Kavaliauskas sako, kad Lietuvoje durpių pramonė gavybai naudoja 14 tūkst. ha plotą. Tai yra 2,16 proc. visų Lietuvos durpynų.

95 proc. visų Lietuvoje iškasamų durpių yra eksportuojama. Durpių įmonių asociacijos duomenimis, lietuviškos durpės keliauja daugiau nei į 90 pasaulio šalių.

Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuva eksportavo 166,43 tūkst. t durpių. Didžiausia jų dalis iškeliavo į Nyderlandus, Vokietiją ir Latviją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
kitos valstybes is tu durpiu, naudodami juos pagal paskirti, uzdirba daug daugiau o lietuviai tik parduot sugeba, daugiau proto neuztenka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių